Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Aspergeres anyaként lehet...

Aspergeres anyaként lehet belőlem jó szülő? Nagyon kételkedem magamban?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy sosem tudtak diagnosztizálni az aspergerrel, mert ha mozgok is az autizmus spektrumán, akkor nagyon a “jobbik” szélén vagyok. Ergo van is bennem olyan jegy, ami miatt rám lehetne húzni az aspergert, de egy pszichiáter se merte anno kijelenteni ezt a szüleimnek.

Utólag visszagondolva, szerintem gyerekként hoztam az aspergeres dolgok egy részét. Ha valami beakadt nekem, akkor csak arról tudtam beszélni, nem érdekelt, nem vettem észre, ha ez a másikat nem érdekli. Ez egyébként ma is jelen van, hogy sokszor csak egy dologról tudok beszélni, de mindig észbekapok, és akkor próbálom úgy irányítani a beszélgetést, hogy a másik félnek se legyen rossz.

Szociálisan nagyon szorongó és kellemetlen voltam, nem tudtam nagyon barátkozni. Ez is jelen van ma, nehezen kezdeményezek, nehezen tudom miként beszéljek az emberekkel.

Bónuszként kényszerbeteg vagyok, vannak kényszereim. Ideges vagyok, ha a dolgaim nincsenek a helyükön, ideges vagyok ha hazaérkezés után nem tudom azonnal a helyére rakni a dolgaimat. Van; hogy ezt naponta többször kényszeresen is ellenőrzöm.

És akkor le is írtam azt a 3 tünetet, ami a mai napig jellemez.

-kényszer

-nem tudok sokszor az emberekkel mit kezdeni

-néha nem veszem észre, hogy mit akar a másik, untatom-e, nem tűnik fel ha túltolom a számomra kedves témát.

Viszont ezeken felül teljesen jól funkcionálok. Stabil párkapcsolatban élek 4 éve, nyáron volt az esküvőm. Egyetemet végeztem, van biztos munkahelyem.

A gyerekemnek meg tudnám adni a biztos családi és anyagi hátteret, de attól félnék, hogy a nem túl erős szociális készségeim miatt nem lennék jó anya. Ami pedig nagyobb félelemben tart, hogy az autizmus örökölhető. Félek, ha nálam igaz a gyanú és jelen van, akkor a gyerekemben nagyobb mértékben, ne adj isten nem funkcionálóként jön elő.

A férjem is kényszeres, de neki más problémája nincs.

A saját családomban is vélek felfedezni autista jegyeket hordozó embereket, pl az apámat.

Van itt olyan anyuka, aki asperger gyanúval/aspergerrel vállalt gyereket? Milyen nehézségeket lát az anyaságban, amit ennek tud be?

Még nem vagyok anyuka, csak nagyon szeretnék az lenni, és egyszerre rettegek is tőle.

szept. 28. 04:01
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
#6 egyébként még hozzátenném, hogy nem a google diagnosztizált, mondta az anyámnak régen egy pszichiáter, hogy arra gyanakszik, erősen valószínű, hogy az vagyok, csak nem kaptam papírt. Azt se merte kijelenteni, hogy nem vagyok az.
szept. 28. 13:59
 12/15 anonim ***** válasza:
28%
Ezt a baromságot. Ennyi erővel minden ember egy kicsit aspergeres, mert mindenkire rá lehet húzni 2-3 tünetet, nehezen barátkozik, nem veszi észre magát.. ezek annyira általánosak hogy kb minden harmadik ember ilyen akit ismerek. A kényszer meg még az OCD szintjét sem üti meg. Úgy látom hogy az emberek egyszerűen betegek akarnak lenni, hátha úgy különlegesek lesznek, vagy örülnek hogy nem kell magukon dolgozniuk mert hát "így születtek".
szept. 28. 15:53
 13/15 A kérdező kommentje:

#12 A leírásom alapján nem tudod eldönteni, hogy mennyire van jelen az életemben.

Akar beteg lenni a fene. Jobb lenne ezek nélkül az élet.

Belőled is árad a jóindulat.

szept. 28. 21:48
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem 2 dologra jó a "google diagnosztika". Egyrészt tudod, mire számíts. Abszolút szükséges autistáknál - beleértve aki felnőttként jön rá - például a szociális készségeket fejleszteni. Csak ha tudod (vagy legalábbis sejted) hogy autista vagy, akkor nem lepődsz meg hogy a sok befektetett energia milyen kis eredményre vezet.

Másrészt, ha valamilyen konkrét problémára keresek megoldást, sokkal jobban beválnak azok az ötletek, amiket autistáknak javasolnak (leginkább amit az autik egymásnak). Ehhez kell az az információ, hogy ahogyan én vagyok furcsa, az nagyon erősen hasonlít az autizmusra.

szept. 29. 00:29
 15/15 anonim ***** válasza:
Szerintem is ennyire van mindenkiben egy vonóval valamiből. De ismerek aspergeres anyukát, neki mindkét gyereke is az lett. Látszólag jól megvannak, mint család és munka és párkapcsolat, de persze sok fejlesztésre járatta a gyerekeit, nehezebb volt ovit, sulit találni.
szept. 29. 06:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!