Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Csúnyán,agresszíven beszélek...

Csúnyán,agresszíven beszélek a gyerekemmel. Hogyan tudok javítani rajta? (részletek lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon szégyellem, hogy ilyen vagyok ezért névtelen. Van egy tündéri 2 éves kislányom. Kiborít nagyon sokszor. Dackorszak ezerrel. Az a baj, hogy most már egyre gyakrabban fordul elő, hogy nagyon bután szólok rá. Tényleg nagyon bután. (nyomdafestéket nemtűrően és amint kimondom már bánom is). Soha nem bántottam csak ezekkel a szavakkal. Nem tudom mit csináljak. Nagyon szar anya/embernek érzem magam. Egyszerűen azt veszem észre, hogy már olyan miatt is bután szólok, amiért régen nem. Engem ez nagyon bánt. Nem akarok ilyen lenni, nem akarom, hogy ezek miatt a kis lelke sérüljön. (már nagyon sokszor mondja, hogy Anya ne haragudj) pedig ezt nekem kellene mondani.

Mit tegyek? Régebben nem voltam ilyen. Nem akarok így beszélni vele még akkor sem ha tényleg 1000 fokon tombol a hiszti. Köszi

szept. 21. 14:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%
Próbáld meg tudatosítani, hogy ez a dackorszak, nem egyszerű hiszti, neked kell átsegítened ezen a korszakon, hogy egy kiegyensúlyozott felnőtt legyen.
szept. 21. 14:17
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Embereld meg magad és a te stresszedet ne a gyereken vezesd le
szept. 21. 14:17
 3/14 anonim ***** válasza:
66%

Velem is előfordul sajnos. Bocsánatot kérek tőle utána. Elmonom, hogy sajnos nagyon kimerültem, elfogyott a cérnám. Szerintem ez is fontos talasztalni való.

Másrészt tudom a határaimat és próbálok nem vállalni többet. Mióta ovis a fiam, ebből a szempontból könnyebb. Amikor együtt vagyunk, sokkal inkább igénylem a társaságát, jobban figyelek rá, így hiába hogy kevesebbet vagyunk együtt, valahogy mégis többnek hat. Plusz szàmítok rá hogy abban a kis időben ő is jobban igényel, tehát eleve erre készülök, számítok.

szept. 21. 14:21
 4/14 anonim ***** válasza:
34%
Ahha, soha nem bántottad, csak ezekkel a szavakkal..tehát bántottad, bantod folyamatosan. A verbális bántalmazás legalább olyan károsan hat a lelkivilagara a gyereknek, mint a testi fenyites, ezt tudatosítsd nagyon erősen magadban, olvass róla sokat.
szept. 21. 14:31
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha kiakadok ő is kiakad. Vagy azt csinálom hogy nyugodtan, de helyre teszem( inkább tedd le,gyere olvassunk stb) vagy ha már a tűréshatáromon vagyok kimegyek a szobából 10 mp-re és pl iszom egy pohár vizet,ez kizökkent engem az idegállapotból😅
szept. 21. 14:51
 6/14 anonim ***** válasza:
86%

Próbáld magadban tudatosítani,

- hogy ő azt fogja csinálni, amit lát, ha te kiabálsz így akkor ő is fog majd.

- ő még csak egy kisgyerek. Nem rendelkezik olyan értelmi szinttel, mint a felnőttek. Sokszor nem azért csinálja, hogy téged kiborítson, hanem egyszerűen nem tud uralkodni az érzelmein.

- sok anyuka átmegy ezen, nem vagy egyedül. Minden gyerek ámegy a dac és hisztikorszakon. DE elmúlik. Minden időszakos.

- neki te vagy a biztonság és a szeretet. Nem akarod, hogy ez megtörjön, nem akarod, hogy máshogy lásson.

- mikor elkap a düh, menj arrébb. Keress pótcselekvést. Légzés, guggolás, bármi. Ideiglenesen persze, amíg megtanulod kontrolálni magad.

- vannak erről szóló könyvek, esetleg lehet érdemes lenne utánaolvasni.

Még most tudsz változtatni rajta, később már emlékezni is fog rá. És hidd el nem akarod azt.

Kitartást! Már megtetted az első lépést, felismerted a problémát és változtatni akarsz rajta, hidd el jó anyuka vagy. Mindenkinek vannak érzései, azt amit érzel természetes, csak meg kell tanulni kontrollálnod.

szept. 21. 18:33
 7/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Próbálok változni.
szept. 21. 18:54
 8/14 anonim ***** válasza:
85%

Bocs de én nem vagyok optimista. Nem attól fog változni, hogy 3an itt leírták néhány bekezdésben, hogy hogy kéne csinálnod.

Egyszerűen neked ez jön belülről mert valószínű téged is így neveltek. Ez az “ösztönös”. Ezt kőkemény munkával, önreflexióval és tudatossággal lehet - ehhez meg legtöbbször szükség van külső segítségre, kontrollra. Plusz ismernéd kell azt is, hogy mi játszódik le a gyerekben, és a hiszti mögötti okokat kell tudnod felismerni, és arra reagálni.

Ajánlok vagy egy erőszakmentes kommunikációs tréninget vagy egy pozitív fegyelmezés online tanfolyamot.

Sok sikert, a gyereked miatt legfőképp!

szept. 21. 21:03
 9/14 anonim ***** válasza:
83%

Olvass az én mondatokról. Gordon módszer.

Ne azt mondd, hogy te így te úgy... Vállald magad: most nagyon mérges vagyok.

Segít neked is, hisz így nem fojtod magadba az érzéseidet, hogy majd pusztító vulkánként törjenek ki. Másrészt a gyerek is érteni fogja idővel, mikor kell visszavonulót fújnia.

szept. 21. 22:00
 10/14 anonim ***** válasza:
54%

Tök jókat írtak. Nekem még csak most jön/az elején vagyunk, de már mos t próbálok készülni, hogy ne így tegyek én is…

Azt is fontos tudni, hogy ez a fejlődésének egy része. De 6-os nagyon jókat szedett össze, neki tényleg te vagy a biztonság és a szeretet… Latszik rajta. Muszáj állni a sarat! 💪

szept. 24. 22:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!