ADHD-s,középsúlyos borderline édesanya fogja tudni valaha is nevelni a gyerekét, akit már eddig is dédszülei nevelték? Lent kifejtem hosszabban.
Sziasztok!
Én volnék az édesanya, 28 és fél éves vagyok, a kisfiam mindjárt 4, óvodába jár.
A mentális zavaraimról röviden annyit, hogy kissé autisztikus vonásaim vannak (bár autizmusról nincs hivatalos papírom), ADHD-s,s mellette középsúlyos borderline is vagyok.
Igen, feküdtem már kórházban zárt osztályon, gyógyszeres kezelés alatt is álltam, jelenleg viszont nem szedek semmit! A betegségem időről időre hol a súlyosabb fázisában jelentkezik, hol szinte teljességgel tünetmentes vagyok, normális munkahellyel, 2.diplomámon dolgozva.
(Ezeket csak azért írom le, hogy értsétek, agyilag minden rendben velem, nem érint semmilyen szellemi- értelmi fogyatékosság!)
2020 márciusában lettem terhes, a Covid időszakában. Nem derült ki egészen a 10.hétig, hogy babát várok, mert akkoriban nem fogadtak az orvosok személyesen, pont Covidos beteg is voltam ráadásul, a hányást is a betegségemnek tudtuk be.
Mikor kiderült a baba, az egész családom "ellenem fordult" olyan értelemben, hogy mindenki kivétel nélkül (a gyerek Apja is) azzal fenyegetett, kitagadnak a családból, ha meg merem szülni, soha, senki nem fog a gyerekkel kapcsolatos dolgokban segíteni, és egyébként is, egy undorító, idegrendszeri problémás, fogyatékos hülye gyerekem lesz, akit majd mindenki utálni fog, felnőttkorában meg egy bűnöző drogos sz@r lesz belőle. 1-2 példát muszáj megemlítenem Nektek a teljesség kedvéért, hogy tiszta legyen a kép a terhesség alatti traumatizálódásomról: mikor egyik alkalommal ültem Édesapám mellett a kocsiban, nyomta a gázt az M0 autópályán és üvöltözött velem, hogy "egy féreg van a hasadban, akitől meg kell szabadulnod! Te egy okos, sikeres nő leszel, mit képzelsz, hogy pont egy ilyen tetves családi hátterű, iskolázatlan f@sztól vállalsz gyereket? Egy nyűg lesz a gyereked életed végéig!" (Édesapja valóban problémás srác volt, korábban drogproblémákkal küzdött (DE ez kimerült a kannabiszban, nem használt semmilyen kemény cuccot!) illetve nem tanult tovább semmit, erre irányult a szidalmazás. Ekkor kb 10 hetes lehettem.
Egy másik példa, amikor a 12 hetes kötelező védőnői vizsgálaton túl estem, ahova a párommal mentünk együtt, tehát a (leendő) gyerekem édesapja hozott haza kocsival. Megkaptuk a kiskönyvet is, amit vinni kell majd minden alkalommal a genetikai vizsgálatokra... Mikor hazaértünk, megállt a parkolóban az autóval, és egyszercsak kikelt magából, ordítva velem, hogy "legszívesebben most oszlopnak hajtanék veled együtt 200-al! Azt hiszed, viccelek?! Ott az az oszlop (rámutatott egyre), mindjárt nekihajtok és megoldódik mindkettönknek minden problémája, és gyerek se lesz!!!"
Akkor nagyon összezuhantam, zokogva szálltam ki mellőle az autóból, és arra gondoltam, ennek a babának valójában senki a világon nem örül, sem a leendő nagyszülei, de még az édesapja sem....aztán eltelt egy kis idő, kettesben voltam a gyerekem édesapjával, és megnyílt nekem: elmondta, hogy egyik éjszaka édesapám találkozót beszélt meg vele titokban, ahol arról beszélt vele, hogy 500 000 Ft készpénzt ajánl fel neki, csak vigyen el abortuszra, beszéljen a fejemmel, intézzük el, hogy ne szülessen meg a baba.... Engem is megkísérelt lefizetni abortusz ellenében, igaz, engem "csak" 250 000 Ft-tal.
A terhességem hátralévő időszakában folyamatosan bántottak a baba miatt, most nem szeretnék mindent egyenként kifejteni, egyrészt, mert egy-két eset a bűncselekmény fogalmának határait súrolja, másrészről pedig, mert higyjétek el, nem férne ki szövegesen, amiket kaptam. A lényeg az az, hogy 3 hónapos terhesen elmenekültem otthonról albérletbe egyedül, és nagyjából 7 hónapos koromig ott éltem, míg Édesapám nem biztosított nekem önerőt, és így vettem saját, fix kamatozású lakáshitelre egy saját lakást, amit azóta is megbízhatóan, havonta fizetgetek munka mellett.
A gyerek megszületett. 3 hetes koráig voltam vele.... utána valami történt. Bennem. Valami örökre megváltozott....
Feltornyosult bennem a rengeteg fizikai, verbális bántalmazás miatti stressz, frusztráció, düh, elkeseredettség, és rideg lettem a saját gyerekemmel. Soha többet nem akartam látni, le akartam mondani róla. Bántani sosem bántottam, de viszolyogtam tőle, mert minden reggel azok a mondatok, szavak, durva fenyegetések csengtek a fülemben, amelyek terhesen elhangzottak, valamint még a 2 hetes kisbaba mellett is bántott annak idején a gyerekem Apja.
3-4 hetes korában a gyerekem a nagyszüleimhez került, akik neki dédszülei, és azóta sem bírok hozzá kötődni, nem tudom Őt teljes szívvel szeretni, van bennem valami bivalyerős, mozdíthatatlan kézifék, amit nem tudom, hogyan kéne szép fokozatosan kiengedni, egyáltalán megmozdítani....
Én a gyermekem születését követően 2 hónappal ismét zárt osztályra kerültem falcolás, felerősödött BPD tünetek miatt, akkor gyógyszerrel kezeltek.
A gyerekem maholnap 4 éves. Nem nevelem, nem érzek iránta semmit sem. Látogatni természetesen, látogatom.
DE! Olyan számomra, mint egy idegen, cuki kisfiú, akivel néha elvagyok, de ennyi. Közömbös. Nem vágyom rá.
Mindezt úgy, hogy annak idején, várandósan, mindennél jobban óvtam, féltettem, vágytam rá, de kiöltek belőlem minden létező anyai érzést, ösztönt, rengeteget bántottak, a betegségem (BPD) ennek hatására extrém mód felerősödött (8 hónapos terhesen öngyilkossági kísérletem volt), és mire megszületett, a gyereknevelésre képtelenné váltam...
Őszintén! Szerintetek lesz ebből valaha is kiút? Fogom tudni valaha is magaménak érezni a gyermekem, szeretni Őt, meggyógyulni a rakásnyi mentális betegségemből, lelki sérüléseimből.....?
Kedves 19- es
Ha 18 évesen ezt mondta rólam az iskolapszichológus, majd rá pár évre, 21-22 évesen az orvosi végzettségű pszichiáter is, akkor ki vagyok én, hogy felülbíráljam ezt a diagnózist, vagy kételkedjek a hitelességében...?
Értem én, hogy jót akarsz, és szuper jól esik, hogy úgy látod, "magasra jutottam", illetve önálló is vagyok 100%-ban, de sajnos az a rossz hír, hogy állítólag a BPD pont olyan is: nem feltètlen mutatkozik meg minden érintettnél az élet minden egyes szegmensében. Nekem például soha nem okozott gondot a tanulás, nagyon jó agyam van, fejből felmondok bármit 2x elolvasás után, legyen az egy 100 oldalas tananyag, megjegyzem a lényeget.
Ellenben, az emberi kapcsolataimban már megmutatkozik kicsit: amióta az eszem tudom, nem igazán volt "egészségesnek" nevezhető párkapcsolatom.
Gondnokság alá nem feltétlenül kerül a többség ilyen betegséggel, mert ettől még tényleg nagyon sokan lehetnek önállóak, jó eszűek, stb...
Talán a gyerekkel való kapcsolatom tekintetében meg már mindegy is, mi a pontos diagnózis, mert egyelőre nem látjuk, hogy működne, javulna a kapcsolat. Abban biztos vagyok, soha többet nem szülök meg egyetlenegy gyereket sem, mert senkit nem akarok egy ilyen életnek és magamnak kitenni.
Egyébként a borderline 99%-ban gyerekkori traumatizálódás, mérgező szülői háttér, bántalmazás miatt alakul ki fiatal felnőttkorra, esetleg kamaszkorra...
22-es
Amikor szülést követően 2 hónappal ismételten kórházba kerültem, én ott helyben, az orvosnak is azt mondtam, és a családomnak is, hogy le szeretnék mondani róla, elsősorban a gyerek érdekében, de a saját érdekemben is! Mindkettőnknek jobb lenne ma, ha akkor ezt engedték volna, de az orvos ott, abban a pillanatban azt mondta, most hiába tennék írásbeli nyilatkozatot erről, az állapotomnál fogva érvénytelen lenne, mert nem számítok beszámíthatónak....
A másik, hogy akkoriban a nagyszüleim (akik a gyereknek dédszülei) érzelmileg zsaroltak, hogy ne mondjak le róla, milyen anya az ilyen, hogy képzelem ezt, stb.... pedig DE! AZ lett volna a legeslegjobb megoldás (ahogy Te is írod!!), és NEM ez, ami most megy! A gyerekkel fogalmam sincs, hol fogja végezni, ha ne adj Isten (éljenek még felnőttkoráig is, szívből kívánom!) velük történik valami! Hogy sérülni fog lelkileg, az már most garantálva van....
Százezerszer jobb lett volna Neki, ha egész picike korában megtörténik a lemondás is, és az örökbeadása is egy tőlem ezerszer alkalmasabb szülőpároshoz, akik szép, nyugodt gyermekkort tudnának számára biztosítani! Hiába elvileg ""nem szép dolog"" lemondani a gyerekről, komolyan kezdek ráébredni, hogy számos esetben az volna maga a megváltás egy pici, ártatlan gyereknek....
Az iskolapszichológusok általában még gyakorló, magánpraxist nyitni még képtelen pszichológusjelöltek egy-két diplomával, semmi extra. Pszichiáterek közül meg.. nekem is az elsőnél még volt tekintélyük, aztán mikor a másodikhoz kerültünk, és totál mást mondott és szidta a kollégát, már nem. Majd a harmadik az előző kettőt:)
Az egyetem alatt nem a tudást értem, magas iqval születni kell, jó memóriával is szoktad.. az egyetem leginkább a felelősségvállalásról szól, a határidők pontos betartásáról, a nyomás elviseléséről, az önállóság megéléséről, hatalmas ugrás és rengeteg szorgalom kell hozzá, könnyű tanulás nem elég. Én is könnyen tanulok, de pl nem mentem be vizsgázni, mert meg voltam ijedve(szóbeli).
A párkapcsolatokról meg.. ha nem volt szélsőséges, nincs semmi gond, gondolom nem vertek össze, és te sem mást. A párok mindig veszekednek, gyakran emelik meg a hangjukat, ha erős stressz éri őket, össze-vissza csalják egymást, könnyen szétmennek, de mellé vannak nyilván jó részek is. Sokszor hazudnak egymásnak szexnél, kinek-hol jó és mire vágynak, maguknak sem merik sokszor bevallani. A legtöbb nőnek jó, ha minden 10. szexnél van orgazmusa, de azért ennél többször játszanak rá pl. Rengeteg sok konfliktusforrás van, pláne az elején, 20 évesen, mikor még tanulgatsz választani és a saját határaidat méred fel.
A te betegséged nem lehetetlenítette el az életed egyik területen sem. Gondolom ápolt vagy/voltál, az biztos, hogy csináltad, amit egy akkora gyereknek/fiatal felnőttnek kellett. Még a házi/felszereléshiányok is beleférnek néha, meg a kevésbé jó tanulmányi eredmény is. De bejártál iskolába(pár lógás belefér), gondolom nem utáltak ki több iskolában és a tanárokkal sem volt komolyabb konfliktusod. Nem okoztál sérülést másnak. Talán voltak barátaid is hosszabb/rövidebb ideig, kisebb/nagyobb konfliktusokkal, ahogy ez lenni szokott fiatalon. Nincsenek zökkenőmentes kapcsolatok. Tiniként oké a szexuális túlfűtöttség is, bár nem tűnsz ilyennek leírás alapján.
Én csak azt mondom, hogy ne húzd le magad a klotyón, mert egy mérgező környezet elhitette veled, hogy értéktelen vagy és komoly problémáid vannak, amikor az életed minden területen rendben volt annyira, mint egy kortársadnak. A legtöbb tinin, meg néha friss szülőkön is végigsuhan az öngyilkosság gondolata, vagdosni mondjuk nem szokták magukat, de mindenki máshogy küzd meg vele, van, aki pl nem tisztálkodik és nem tud kikelni az ágyból.
Az, hogy kiemelted az adhdt(amivel emberek milliárdjai élnek teljesen normális életet) bennem olyan hatást ébreszt, mintha direkt súlyosbítani akarnád a helyzeted, mert a külső hatást belsővé tetted, hogy nem érsz semmit és nagy gond van veled. Senki le se tojja az adhdt, és sokkal több embernél diagnosztizálnák(felnőtteknél), mint amennyi embernél most teszik, akik főként gyerekek/tinik.
A 4 éves szavait pedig ne nagyítsd fel, hisz egyrészt sosem élt csak veled, nem tud hozzád kötődni elsődleges gondozóként, mert hát nem az vagy. Sosem volt lehetőséged azzá lenni. Az enyém utált 4 évesen, amiért pulcsit kellett felvennie, nem nagyon fontos, miket mondott, mondanak mindent:)
Továbbra is úgy gondolom, hogy együtt kellene laknotok kettesben, fél év és hozzádszokik, pláne ebben a korban, amikor még nem nagyon maradnak meg emlékeik és szinte semmi időérzékük.
Tudom, hogy azt szeretnéd hallani, hogy nagyon beteg vagy és inkább ne nőjjön fel nálad gyerek, de mások is nagyon betegek, ha nem ismerik be, a különbség a környezetük, őket nem vitték pszichiátriára, pedig annyira sem funkcionálnak az életben, mint te.
Munka, oktatás, és konfliktusos emberi kapcsolatok, ez az élet. Konfliktus az első kettőben is sokszor van. Ez néha hangos, néha kiabálós, anyázós, tányércsapkodós, néha "elegem van" érzéssel jár bármelyik területen.
Egyébként van az a könyv, aaa.. hú pedig olvastam és van film is belőle. valami egyedül a címe. Arra a gondolatra épít, hogy minden ember egy sziget, és egy depis kicsit kattant egyedülálló anyuka fiáról szól, aki összehaverkodik egy agglegénnyel. Mindenfajta anya van, de mindig a legjobb a vér szerinti anya(amíg nem bántod nagyon a gyereket. A legtöbb szülő ugyanis néha rácsap a fenekére, kezére, és kb. naponta kiabálnak-emelik a hangjukat néhányszor:).
Csak arra van szüksége, hogy vele legyél sokat kettesben, tartsd tisztán, nézz rá sűrűn, hallgasd meg, ez kb fél évig, és utána le sem tudod vakarni a szeretetét.. csak idő kell, és hogy te gondozd. Kötődni fog hozzád, pláne, ha még mesélsz is neki arról, milyen volt, mikor a pocakodban volt.
Iszonyatos káros, amiket itt írsz. A kérdezőnek hála az égnek van betegségtudata, nem fogékony erre, amit írsz.
De nagyon-nagyon felelőtlen valakibe belemagyarázni, hogy nem beteg, a bizalmát rombolni az orvosok felé. Ezzel csak ártani lehet egy mentális betegnek, ez nem segítség.
Te úgy élsz, ahogy akarsz, de másnak ne árts!
Épp elég baj, hogy te ilyen vagy.
A kérdezőt tiniként diagnosztizálta egy iskolapszichológus. Én ismertem iskolapszichológust, kettőt is. Majd évekre rá ezzel a diagnózissal ment egy pszichiáterhez.
Nem azt mondom, hogy nincs semmi baja, hanem, hogy nincs akkora. Nézd meg, sokáig gyógyszermentesen sikeres volt az élet minden területén, de volt mérgező közege, aki beleplántálta, hogy a diagnózismenteseknek tökéletesek a kapcsolatai és nem szoktak megzuhanni.
Tuti furcsa egy kicsit(bár ezeket a sulik elküldik szakszolgálathoz és a súlyos eseteket nem engedik bejárni), de mindenki más kisbajos, aki el tudja ezeket végezni. Nem az eszük miatt, hanem a felelősség, szorgalmi, feladattudat meg ilyenek miatt.
Tudom, mert az én gyerekem kirakta az oktatás. Tudom, mert sokan sokmindent mondtak. Jó, ha van “betegségtudata”—reálisan megérti, hogy valamiben kicsit más, hogy van, ami nehéz neki, de érted adhdskénz meg borderlineoskénz hivatkozik magára. Az elsőnek semmi jelentősége, a második pedig nem is biztos, annyira súlyos diagnózis, hogy minden normális ember kérne másodvéleményt(anélkül, hogy mondaná, ki mit mondott előtte, mert egymással nem mindenki meg szembemenni).
Én szívesen lennék az anyja. Nem akarnám, hogy a gyerekem így tekintsen magára és pláne nem, hogy elhitesse magával, hogy más jobb anyja lenne a gyerekének. Ő az anyja, más nem veheti át a szerepet, akkor sem, ha neveli(bocsesz örökbefogadók, de ti is tudjàtok, hogy max szív szerinti anyák lesztek, ami nem ugyanaz, mint az életet adó+szív szerinti.
A kérdező még lehet teljes értékű anya és nem tetszik, hogy mindenki két random diagnózis alapján elítéli, mint az én gyerekemmel tették. Ránéztek a papírra, ja, auti+adhd, akkor súlyosan fogyatékos, egymibe vele. Holott se viselkedés, se tanulási gondja nincs(már jóideje), és előzőleg is nagyon összetett dolgai voltak, nem tipikusak.
Ez sokkal több annál, ahogy a mezei ember leegyszerűsíti, nem szabad egy ember szubjektív megítélései alapján elásnod magad, a problémák nem feltétlen állandóak, ezer okuk lehet. Nem több nálad az az ember, főleg, ha rólad van szó. Nem írtál keménydrogról, prostitúcióról, testi sértésről, alkoholizmusról, pedig épnek mondott embereket ez is érint, ha nehéz helyzetbe kerülnek.
Ha az én gyerekem lennél, 50 helyre szaladtam volna, hogy megtanítsalak beilleszkedni(amit ahogy látom neked nem kellett tanulni), és hogy megtanítsam, hogyha be tudsz illeszkedni úgy, hogy nem veszted el magad, értékes ember vagy és mindent jól csinálsz.
Tele a világ emberekkel, fogsz találni olyat, akivel boldogok lehettek anélkül, hogy rossz véleménnyel kellene lenned magadról.
27-es
A drogokat korábban kipróbáltam, de egyikre sem szoktam rá, sőt.... inkább megundorodtam tőle, miután rosszul lettem.
Alkoholista sosem voltam, nagyon ritkán iszom, testi sértéses balhéim nem voltak, a prostitúciót meg pláne nem próbáltam, soha nem is fogom, messzemenően taszít a laza szexuális élet gondolata is fűvel-fával.
Köszönöm szépen mindenkinek a normális hangvételű, megértő, empatikus mondatokat, jó tanácsokat!
Azt gondolom, az az én feladatom ebben a történetben, hogy ennek a kisgyermeknek végleges megoldást keressek, mint szülőanyja. Nem vagyok abban biztos, hogy én volnék a "helyes" megoldás neki... ha a gyerekben akár akaratomon kívül is kárt tennék (szoktam agresszív lenni sajnos, pont a legközelebb állókkal szemben!), nem élném túl...
A gyereket kell néznem elsősorban. Ment mindenkinek a zöld kéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!