Mikor szokott le a gyereked arról, hogy produkálja magát más előtt?
Már 3 éve észrevettem, hogy "tesztel", meddig mehet el, amikor más is van ott. 7 éves kora óta ezt csinálja, látom, ahogy figyeli más reakcióit, mikor velem beszél, akár idegen, akár rokon, akár ismerős. Ilyen helyzetben sokszor ellentmond, felvesz flegma stílust, gúnyos vagy lekezelő lesz velem, esetleg piszkál(a lábát nekem ütögeti pl), mert tudja, hogy nem fogok úgy ráordítani vagy megszorítani a karját, mint kettesben. Random dobja be, ha kedve van, van, hogy hetekig semmi, aztán előkapja ezt. Persze ilyenkor megvonok tőle dolgokat, ami mások előtt is elfogadott büntetés, de igazából csak röhög az egészen, mert ugye ez eddig sem hatott nála. Se büntetés, se jutalom.
Nagy, értelmes gyerek, nem csak velem vannak viselkedési gondjai néha. Most megint kiakasztott egy ilyen taktikázással, nem viszem a baráti találkozóra, amit várt. Vállat rántott és elment játszani a szobájába.. semmi hatása nincs neki, a nehezen megtartott társaság meg közelebb került a feloszláshoz(ha mi nem vagyunk ott, hazamegy mindenki).
A lázadóbb, okosabb, számítóbb gyerekek ki tudják egyáltalán ezt nőni? Úgy érzem folyamatos készenléti börtönőr szerepben vagyok, vagy mint aki engedetlen/butább kutyát sétáltat, mindig húznom, tartanom kell erősen a pórázt, mindig figyelni mit csinál rosszul, mert maga alatt vágja a fát és elmar másokat magától(mint régen, mikor mindenki utálta). Nem tanult belőle, én tanultam meg visszafogni és körülötte megtartani az embereket.. Totál fáradt, ideges és reményvesztett vagyok. Egy ideje már nem volt ez, és most megint. Ilyenkor látom rajta a "kattanást", hogy vált és bedobja, normálisból átmegy számítóba. Semmi olyan nem történt, ami ne lenne megszokott, kellemes napja volt, aztán egyszer csak gondol egyet és bedobja. Kikészít, hogy megint ez van. Már tegnap is rezgett a léc, de vissza tudott billenni, most meg nem.
Próbáld meg büntetés helyett a jutalmazást, motiválást
Ha felveszed a zoknit, akkor elmegyünk a játszótérre.
Ha felállsz az ölemből, akkor elmehetünk venni egy fagyit.
Például
Ez a gyerek megtesz mindent a fugyelemért. Nem tud biztonságosan kapcsolódni.
Én a pozitív fegyelmezés módszerét ajánlom neked, csak az a baj hogy ahhoz energia és tudatosság kell. Vagy a másik a Beszélj úgy, hogy érdekelje; Hallgass úgy, hogy elmondja című zöld könyvet.
Ha nem teszel bele energiát, akkor itt nem fog változni semmi…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!