Mikor szokott le a gyereked arról, hogy produkálja magát más előtt?
Már 3 éve észrevettem, hogy "tesztel", meddig mehet el, amikor más is van ott. 7 éves kora óta ezt csinálja, látom, ahogy figyeli más reakcióit, mikor velem beszél, akár idegen, akár rokon, akár ismerős. Ilyen helyzetben sokszor ellentmond, felvesz flegma stílust, gúnyos vagy lekezelő lesz velem, esetleg piszkál(a lábát nekem ütögeti pl), mert tudja, hogy nem fogok úgy ráordítani vagy megszorítani a karját, mint kettesben. Random dobja be, ha kedve van, van, hogy hetekig semmi, aztán előkapja ezt. Persze ilyenkor megvonok tőle dolgokat, ami mások előtt is elfogadott büntetés, de igazából csak röhög az egészen, mert ugye ez eddig sem hatott nála. Se büntetés, se jutalom.
Nagy, értelmes gyerek, nem csak velem vannak viselkedési gondjai néha. Most megint kiakasztott egy ilyen taktikázással, nem viszem a baráti találkozóra, amit várt. Vállat rántott és elment játszani a szobájába.. semmi hatása nincs neki, a nehezen megtartott társaság meg közelebb került a feloszláshoz(ha mi nem vagyunk ott, hazamegy mindenki).
A lázadóbb, okosabb, számítóbb gyerekek ki tudják egyáltalán ezt nőni? Úgy érzem folyamatos készenléti börtönőr szerepben vagyok, vagy mint aki engedetlen/butább kutyát sétáltat, mindig húznom, tartanom kell erősen a pórázt, mindig figyelni mit csinál rosszul, mert maga alatt vágja a fát és elmar másokat magától(mint régen, mikor mindenki utálta). Nem tanult belőle, én tanultam meg visszafogni és körülötte megtartani az embereket.. Totál fáradt, ideges és reményvesztett vagyok. Egy ideje már nem volt ez, és most megint. Ilyenkor látom rajta a "kattanást", hogy vált és bedobja, normálisból átmegy számítóba. Semmi olyan nem történt, ami ne lenne megszokott, kellemes napja volt, aztán egyszer csak gondol egyet és bedobja. Kikészít, hogy megint ez van. Már tegnap is rezgett a léc, de vissza tudott billenni, most meg nem.
“ mert tudja, hogy nem fogok úgy ráordítani vagy megszorítani a karját, mint kettesben”
Ezzel el is mondtál mindent. Illetve alátámasztod, hogy miért nem ér semmit ez a fajta szülői viselkedés (nevelésnek nem nevezném).
Rosszak, hatástalanak az eszközeid. Nem tudod meglátni a gyerek viselkedése mögött a valódi okokat, és arra reagálni.
Hallod legyszives menj már el pszichológushoz, mert ez már nem annyira normális, ahogyan írsz a gyerekedrol
Már a többi kérdésed alá is írtuk, hogy te baszarintottad el, nevelni kellett volna a gyereket, nem most sírni
Az én lányom pl nem szemtelen, meg flegma, meg hasonlók, mert neveltem őt, és folyamatosan nevelem.
De ehhez tényleg kell hogy legyenek következményei a tetteinek, ne csak amikor kettesben vagytok.
4-es voltam
Van, aki sose növi ki, ezekből lesznek a nárcisztikus felnőttek :(
Nincs empátiája, nem érti, hogy másnak fájdalmat, szomorúságot okoz.
A tegnapi pl ez lett volna:
Elesett véletlenül egy játékban, egy darabig még játszott tovább, de elvesztette a játékot(egy-egy ellenes röpi). Elsírta magát, hogy nem érvényes, mert a sérülése miatt nem tudott rendesen koncentrálni, mikor a vereséghez nem is volt köze a térdéhez. kb 5forintos nagyságban lejött a bőr a lábáról, nem vérzett, csak pár réteg jött le. 20 percig sajnáltatta magát, cipeltette és 10 percig sírt, hogy nem ér, amíg mindenki vigasztalta, hoztak rá krémet, az én ölemben volt, újra akarta játsszatni a játékot.. tiszta ciki volt a semmi miatt, mindenki látta, hogy apró sérülésecske. Utána nem volt semmiben hajlandó részt venni, mert neki annyira fáj a lába, hogy az ölemből nekem kellett a padra tenni(én a padon ültem). Mikor mondtam, hogy biztos fáj, de azért nem ennyire, akkor minden szemét voltam, mert neki tényleg, és ennyire fáj és sosem hiszek neki(mert sokat hazudik és nem vagyok hülye!), de mikor ajánlottam a dokit, vagy csak hogy menjünk haza, cipelem, hidegvizes borogatás, akkor nem-nem, ő lent akar maradni.. majd ülős játékot játszattunk, fejtörőket olvastam, elbicegett 1 méterre, hogy beüljön az ölembe megint, mert "fájt a lába", de csak a megoldást akarta kilesni, hogy gyorsabban tudja mondani a többieknél. Majd fél óra nyafogás, hisztis önsajnáltatás után a másik két barátja bedobta, hogy fussanak versenyt a sarokig(megunták az ülést), mire a gyerek kipattan az ölemből, hogy be tudja előzni őket a versenyben. Mint a villám, úgy szaladt, első lett. Mindenki nevetett, nyilván én is, elvicceltem, de belül nem nevettem. És ma is előkapta ezt a viselkedést, csak jobban. Kivagyok a személyiségétől, 80-90%ban halál normális mintagyerek, de ezek sosem tudom mikor jönnek, meddig tartanak. Nem olyan, mint az átlag, illetve sokkal okosabb a legtöbb embernél, de az ilyen manipulálós rosszindulatúskodás olyan szinten taszít emberileg a sok öncélú kis játszmája és nem tudok vele mit kezdeni, csak "ráolvasok" ilyenkor, hogy mennyi mindenkinek okoz rosszat és mit képzel és ennyire ne nézzen hülyének másokat, nem lesznek normális kapcsolatai, engem meg pláne ne, de nyilván nem hat. Ahogy a büntetések és a jutalmak sem hatottak soha. Úgysem fogja érteni senki, az én gyerekem sosem volt ártatlan, egyszerű, tündibündi, aki épp csak mosolyog. Mindig okosabb volt, és ez a helyzetmegoldásaiban is látszott.. ovi elején elhívott valakit játszani, majd otthagyta, hogy megszerezze a hintát például, mindig a többi gyerek(és néha felnőtt) előtt járt egy-két lépéssel ilyen húzásokkal. Máskor cuki, de sosem volt "csak" ilyen. Mindegy, jó, hogy kiírhattam magamból megint.
8, valami olyasmi volt, hogy hisztizik a gyerek mert nem tudja felvenni a zoknit, közben fel tudja csak lusta
A kérdező folyamatosan a gyerekét degradalja itt, száz kérdése volt már.
Lustanak állítja be, neveletlennek, utalatosak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!