Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért kell egy gyereket...

Miért kell egy gyereket egyszerre visszafogni és közben hazudni neki/róla?

Figyelt kérdés

Gyerekem barátját gondoltam meghívjuk a Bobo fun parkba. Meséltünk róla, a majdnem 11 éves gyerek odàig volt. Egy éve jár falat mászni, így teljesen testhezálló lenne, meg nincs benne semmi extra, gyerekeknek van, kisebbeknek is, biztonságos, nem minden ijesztően magas. Egy éve hallgatom, hogy a lány milyen ügyes, nagyon gyorsan, nagyon magasra mászik, szuper az állóképessége, mozgáskoordinációja. Ezt a gyerekek előtt, de ugye nekem mondja a szülő. Erre nem kiderül, hogy két méter magasra mászik csak a gyerek, és féltik ettől, nehogy megijedjen a magas mászófaltól? A gyerek nem fél. Majdnem 11. Én meg hallgatom, hogy ő tanult gyermeklélektant, és az a sötétebb lézerfényes 10 méteres terem ne tudjam mit tesz ebben a korban a gyermek lelkével, és hogy aki oda jár minek teszi ki a gyerekét azokkal a magasságokkal, meg onnan leugrani(biztosítókötéllel, halál biztonságos).

Szinte lecsszett, hogy mi már korábban is voltunk, én buta tudatlan, kárt okozok a gyerekemnek, és annak kellene örülnöm, hogy felmászik két métert(amire a legtöbb gyerek magától képes egy sima játszóházban 3 évesen).

Tudom, hogy félti a gyereket, de miért kell így viselkedni? A lány teljesen értelmes, ő meglepődött, hogy ilyeneket mondanak róla, de azt nem tudta pl, hogy két méteres fal kb mindenhol van és szinte mindenki képes rá.. szegény hiszi is meg nem is, amit mondanak.

Többször volt ilyen miatt rossz érzésem, ugyanez a viselkedés/gondolkodásmód, pl mikor azt hallgattam, hogy az osztályában zseni az a 3 gyerek, aki egyből tudja a szorzótáblát, mikor kérdezik(nem az ő gyereke). Harmadik végére. Ez waldorf egyébként, ők harmadik tanulják, de tudják, hogy mindenki másodikban tanulja rajtuk kívül, és azt is tudják, hogy az osztály fele le tudja írni egyből normál iskolában, csak memorizálni kell. Mintha direkt lekicsinyelnék a gyerek képességeit, hogy neki ez nem menne, majd felmagasztalják az átlagosat, hogy ne érezze rosszul magát, de azon nem dolgoznak, hogy valami jobban menjen neki/kipróbálhasson kihívást jelentő dolgokat is, amik által fejlődhet. Mindezt mások lenyomásával, hogy azzal van baj, aki többre képes. És ezt pedagógus diploma mögé bújtatva, ami ellen szót sem emelhetek, mert én nem gyermeklélektant tanultam az egyetemen. Dehát látom, hogy élvezik a gyerekek, pláne az enyém, biztonságos és nincs baj azzal, ha valami nehezebben megy, gyakorolni kell és jön majd idővel a siker érzése is.

Olyan nagyon frusztrált voltam egész este a helyzettől, mert az enyém meg vègighallgatja, a beszélgetést, hogy tönkreteszem a lelkét ezzel. A gyerekek imádják egymást, a kislány is normális, de olyan nehéz kijönni bizonyos szülőkkel. Főleg, hogy tudom, hogy hazudik, fél, hogy nem fog neki menni/megijed/megsérül. Láttam mászni azt a gyereket, nem lesz baja, képes lenne rá, ha hagynák. Talán nem elsőre, de másodikra biztosan.

aug. 4. 06:49
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
0%

"Nem etettem be!"

De:

"Kiültünk a játszótérre, elmeséltem mit csinálunk a nyáron, szóba jött, hogy az egyik barátjával elmegyünk ide, mire mondta, hogy a nyaralójuk ott van(amit tudtam, de nem jutott eszembe), mire felajánlottam, hogy meghívjuk akkor őket is, nézzünk időpontot. Halál lelkes volt és kb ő szeretett volna csatlakozni a programhoz, amit hallottak a gyerekek is 1 méterre játszottak, majd megmutattam a képeket, és feljött, hogy a falmászáson kívül mi van még a parkban."

aug. 4. 11:19
 12/15 anonim ***** válasza:

Én továbbra is azt mondom, hogy nem kell jóban lennetek. Attól még beszélgethettek bájosan az időjárásról a padon...

Beszól, hogy ez milyen káros, ecseteli hosszasan. Egy levegővételénél közbe szólsz és válaszolsz, hogy te nem így gondolod, de elfogadod a véleményét és nem probléma, ha ők végülis úgy döntenek, hogy nem jönnek. Ebből a "rövidre zárásból" szerintem a legtöbben értenek, de ha nem veszi észre magát, akkor válaszolsz olyat, hogy észrevegye, nem kell ettől lealacsonyodnod a degradáló szintjére. Szerintem felnőtt embereknél ez ennyire egyszerű. Nem kell bírálni egymás hozzáállását, stílusát, félelmeit, stb. Sosem tudhatja az ember, hogy az miből ered. Ettől még lehet jelezni, hogy nem vagytok egy véleményen és maradhat a "jó viszony" is attól, hogy valamiben nem értetek egyet.

Én igazából azért nem értem, mert elég nagy a baráti társaságunk is. Te sosem találkoztál még olyannal, amikor mondjuk legjobb barátod nevelési stílusával nem értesz egyet? Mert én igen. Egészen sokszor van olyan eset, amikor én azt mondanám kívülről, hogy én máshogy csinálnám (és csinálom is). Mégsem mennek tönkre emiatt évtizedes barátságok, mert egyszerűen nem az én dolgom.

aug. 4. 12:50
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Az egyik doktorimat pedagógiából szereztem, gyerekem is van és ekkora ótvaros baromságot rég olvastam.
aug. 4. 13:02
 14/15 A kérdező kommentje:

Azért más, mert ők nem azt mondják, hogy azt tanulták nagyon magas szinten, amit én rosszul csinálok, és én nem tudhatom. Ha azt mondta volna, hogy félti a gyereket, ezért inkább mégse, akkor teljesen oké, ilyen ismerősök vannak. De(gondolom azért) mert hallották a gyerekek is, úgy akarta előadni, mintha én rossz lennék, hogy ilyen helyre viszem a gyereket, ő meg tudja, hogy ide nem szabad.

80%ban egyező véleményen vagyunk, ritkán van ilyen, hogy eltérünk, de olyankor mindig ilyen szemétkedős leszólósok. Arra már szemem se rezdül, amit közös programon levág a gyerekkel, hogy ne izzadjon le, majd megszidja, hogy megint enni akar(nem feltétlen édességet). Sok ilyen ellentmondásos dolga szokott előjönni, csak azt nem bírom, amikor leszól, hogy magát védje a gyerek előtt, így megalázva érzem magam az enyém előtt, mert ugye ez történt.

13as remélem az a baromság, hogy a kalandpark nem való 11 éveseknek, mert az ott található "félelmetes" és nem korosztályuknak való dolgokkal még nem tudnak megküzdeni és emiatt sérül/torzul a lelkük, nem az, hogy ezen a sztorin rugózok.

Nekem is marhaságnak tűnik az egész, nem hiszem, hogy ezt tanítaná bárki is, főleg, hogy ő vagy 30 éve járt oda, amikor még nem is volt ilyesmi elterjedve, hogy falmászás..

aug. 6. 08:17
 15/15 anonim ***** válasza:
@14 Persze, arra gondoltam. Az országban él mondjuk 500 ember, akinek nálam magasabb pedagógiai végzettsége van, de ez nem jelenti azt, hogy jogot formálhatnék arra, hogy korlátozgassam a gyerekemet. A fiam nyugodtan eheti a földet, eshet-kelhet, ha néha lehorzsolja magát, hát ez van. Az sem érdekel, amikor az óvónéni beszól, hogy miért ismer trágár szavakat. A születése előtt is így beszéltünk a feleségemmel, nem fogok kukacot mondani minden esetben fsz helyett, miért tenném.
aug. 6. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!