Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért kell egy gyereket...

Miért kell egy gyereket egyszerre visszafogni és közben hazudni neki/róla?

Figyelt kérdés

Gyerekem barátját gondoltam meghívjuk a Bobo fun parkba. Meséltünk róla, a majdnem 11 éves gyerek odàig volt. Egy éve jár falat mászni, így teljesen testhezálló lenne, meg nincs benne semmi extra, gyerekeknek van, kisebbeknek is, biztonságos, nem minden ijesztően magas. Egy éve hallgatom, hogy a lány milyen ügyes, nagyon gyorsan, nagyon magasra mászik, szuper az állóképessége, mozgáskoordinációja. Ezt a gyerekek előtt, de ugye nekem mondja a szülő. Erre nem kiderül, hogy két méter magasra mászik csak a gyerek, és féltik ettől, nehogy megijedjen a magas mászófaltól? A gyerek nem fél. Majdnem 11. Én meg hallgatom, hogy ő tanult gyermeklélektant, és az a sötétebb lézerfényes 10 méteres terem ne tudjam mit tesz ebben a korban a gyermek lelkével, és hogy aki oda jár minek teszi ki a gyerekét azokkal a magasságokkal, meg onnan leugrani(biztosítókötéllel, halál biztonságos).

Szinte lecsszett, hogy mi már korábban is voltunk, én buta tudatlan, kárt okozok a gyerekemnek, és annak kellene örülnöm, hogy felmászik két métert(amire a legtöbb gyerek magától képes egy sima játszóházban 3 évesen).

Tudom, hogy félti a gyereket, de miért kell így viselkedni? A lány teljesen értelmes, ő meglepődött, hogy ilyeneket mondanak róla, de azt nem tudta pl, hogy két méteres fal kb mindenhol van és szinte mindenki képes rá.. szegény hiszi is meg nem is, amit mondanak.

Többször volt ilyen miatt rossz érzésem, ugyanez a viselkedés/gondolkodásmód, pl mikor azt hallgattam, hogy az osztályában zseni az a 3 gyerek, aki egyből tudja a szorzótáblát, mikor kérdezik(nem az ő gyereke). Harmadik végére. Ez waldorf egyébként, ők harmadik tanulják, de tudják, hogy mindenki másodikban tanulja rajtuk kívül, és azt is tudják, hogy az osztály fele le tudja írni egyből normál iskolában, csak memorizálni kell. Mintha direkt lekicsinyelnék a gyerek képességeit, hogy neki ez nem menne, majd felmagasztalják az átlagosat, hogy ne érezze rosszul magát, de azon nem dolgoznak, hogy valami jobban menjen neki/kipróbálhasson kihívást jelentő dolgokat is, amik által fejlődhet. Mindezt mások lenyomásával, hogy azzal van baj, aki többre képes. És ezt pedagógus diploma mögé bújtatva, ami ellen szót sem emelhetek, mert én nem gyermeklélektant tanultam az egyetemen. Dehát látom, hogy élvezik a gyerekek, pláne az enyém, biztonságos és nincs baj azzal, ha valami nehezebben megy, gyakorolni kell és jön majd idővel a siker érzése is.

Olyan nagyon frusztrált voltam egész este a helyzettől, mert az enyém meg vègighallgatja, a beszélgetést, hogy tönkreteszem a lelkét ezzel. A gyerekek imádják egymást, a kislány is normális, de olyan nehéz kijönni bizonyos szülőkkel. Főleg, hogy tudom, hogy hazudik, fél, hogy nem fog neki menni/megijed/megsérül. Láttam mászni azt a gyereket, nem lesz baja, képes lenne rá, ha hagynák. Talán nem elsőre, de másodikra biztosan.

aug. 4. 06:49
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Soha nem tapasztaltam ilyen szülői attitűdöt, nem lehet túl gyakori, így ott érdeklődj!
aug. 4. 06:53
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezd meg tőle, hogy miért kell így viselkedni.
aug. 4. 06:57
 3/15 anonim ***** válasza:
48%

Ekkora hülyeséget már rég olvastam...

Bolhabol elefánt....

aug. 4. 07:17
 4/15 A kérdező kommentje:

Elmondta, rákérdeztem, hogy szerinte komolyan árt a gyerekeknek, amikor mindenki jól érzi ott magát, sokan végigmennek a pályán, nevetnek, élvezik, sokkal kisebbek is, mint a mijeink? Mire bedobta, hogy én nem tanultam gyermelélektant, mint ő, így elképzelni sem tudom, mit tesz ez a gyermekek lelkével és sajnálja a sok szegény tudatlan szülőt(nem emelte ki, de nyilván minket is), aki odaviszi a gyerekét egy korának nem megfelelő helyre..

Most erre nem tudok mit mondani, tényleg nem tanultam gyermeklélektant. Ezt a kártyát mindig előhúzza, hogy pedagógus, ha valamiben nem értünk egyet(pl szerintem a szorzótáblát csak gyakorolni kell, és az is be tud vágni valamit, aki nem feltétlen érti, így nem számít, ki milyen gyorsan tudja leírni az eredményt, ugyanannyit ér, mint aki lassabban, azzal csak nem gyakoroltak annyit, így szerintem nem zsenik a gyerekek, akikről beszélt, csak jó a memóriájuk vagy sokat gyakoroltak velük). Havonta feljön valami gyermeknevelés nézetbéli eltérés, és én csak gyanítom, hogy ilyen állhat mögötte, de mindig tehetetlen vagyok, mert azzal zár, hogy ő pedagógus és tanulta. Én meg nem tanultam. Ez pedig pont így van, de ettől nem fogom máshogy csinálni, mivel az amit nem tanultam nekünk bevált, és mikor én matekoztam a gyerekével, nála is bevált, ahogy mászásnál is én bíztattam, hogy másszon/fusson/ugorjon, képes rá, ő meg visszahívta, mert szegény "már izzadt a halántékánál". És minden ilyen program után hallgatom a magasztalás, hogy annyira ügyes, olyan jól csinálta, elképesztő volt, amikor nem is, mert visszafogta, nem adott neki esélyt, hogy valóban kihozza magából, ami benne van. Totál kikészít, hogy eszköztelen vagyok a tanult "tudományával" kapcsolatban, így nem tudom megcáfolni az érveit. Egyébként le merném fogadni, hogy nem tanítják, hogy 11 évesekre káros hatással vannak a kihívást jelentő fizikai feladatok, vagy hogy ne küldd be olyan szobába, ahol félhomály van és lézerfény, vagy ne mászhatna barlangimitációban, vagy ugrálhatna óriástrambulinokon, mert kihoz valami esetleges lelki gondot és drogos depressziós lesz belőle. De ha már félti is, minek kell mindig túldicsérni? Nem az van, hogy csak ennyire képes, ők fogják vissza, és elképesztőnek állítják be az átlagos teljesítményt és engem meg butának, akinek a gyereke ezeket megugorja(mint kb minden kortársuk). Nagyon feszült vagyok ettől az egésztől, nem szeretem, ha engem kritizálnak a gyerek előtt.. de még ha valami olyan lenne, amiben úgy érezném igaza van..

aug. 4. 07:24
 5/15 anonim ***** válasza:
78%

"Elmondta, rákérdeztem, hogy szerinte komolyan árt a gyerekeknek, amikor mindenki jól érzi ott magát, sokan végigmennek a pályán, nevetnek, élvezik, sokkal kisebbek is, mint a mijeink?"

Mata részegre berúgni is élvezet sokaknak.

Amúgy nem értem mia problémád, bakker. Eleve ha egy programra akarsz elvinni egy másik gyereket, akkor nem e gyereket eteted be előre, hanem a szülőnek emlited, mit szólna hozzá. Halál idegesítő vagy.

aug. 4. 07:29
 6/15 anonim ***** válasza:
93%

Egyszerű, ne tartsatok a kapcsolatot és ennyi

A gyerekek baratkozzanak, attol nektek szülőknek nem muszáj.

aug. 4. 07:30
 7/15 anonim ***** válasza:
75%

Te meg kontrollmániás vagy.

Eleve mi az, hogy ajnározol egy helyet, és nem a szülőkkel beszélsz először, hogy mehet-e? Ott úgyis kiderült volna ez, hogy az anyja teljesen máshogy látja. Az, hogy igaza van-e, vagy nincs, ebből a szempontból mindegy. Te nem tudod az elutasítással és más nézetekkel kapcsolatos frusztrációdat viselni. Ezért pörögsz rajta egy olyan oldalon, ahol még hatszázhúszezer nevelési elvét olvashatsz.

A gyerekéért egyelőre ő felel.

A terápia és a traumák a gyereknél biztosak, ha ez megnyugtat. De ha nincs eszközöd, nem menj csatába.

aug. 4. 08:22
 8/15 anonim ***** válasza:
92%
Nekem az az elvem, hogy attól, hogy a gyerekeink jóban vannak, nekünk szülőkként nem muszáj. Miért erőltessem, ha nem megy?Ha szívesen elhívnám valahova a lányom kis barátait, akkor ilyen korban mondom a gyerekemnek, hogy kérdezze meg a kislányt. Ő megkérdezi otthon a szüleit, majd válaszol, kész. Max ha összefutunk a szülővel a suliban, akkor én is rákérdezek nála, ennyi. Ha nem, akkor nem. Nem érdekel miért nem és pláne nem bocsátkozom vele vitába, nem próbálom meggyőzni semmiről. Ő ebben hisz, így gondolja, ennyi. Te meg máshogy gondolod, kész. Ilyen az élet.
aug. 4. 08:23
 9/15 anonim ***** válasza:
50%

Értem amit írsz, de ennek a jelenségnek kár az okát boncolgatni. Ő így hiszi, hogy ezzel tesz jót. Ebben a hitében, akár egy vallásost, nem fogsz tudni megváltoztatni. A gyermeklélektan, avagy gyermekpszichológia témában, bár nem oktatási keretek közt, de folyamatosan tájékozódok. Hidd el, annyi meglátás van, ahány csillagászati elmélet. (Egyébként azért, mert midnen gyerek más.) De nem lehet semmit egyetemlegesen kijelenteni minden gyerekre.

Ez a nő 1 féle hozzáállásról van meggyőződve, és nála itt zárt az információ befogadás, elfogadás.

Ezen te nem fogsz tudni változtatni. A gyereke majd ha felnő, meglátja, hogy jó volt-e neki ógy, vagy sem. Ezt sem fogja tudni senki előre megmondani.

Amit tehetsz, hogy hanyagold vele a kapcsolatot. És abban tényleg igaza van a többieknek, hogy ha el szeretnéd valahová vinni, ne a gyereket kérdezd meg előbb. Egyszerűen nem rendezhetsz konfliktust anya-gyerek között, márpedig ebből a szituációból ez sül ki leghamarabb.

Nem kell jóban lenned mindenkivel. Attól a gyerekeitek még barátkozhatnak.

aug. 4. 08:56
 10/15 A kérdező kommentje:

Nem etettem be!

Kiültünk a játszótérre, elmeséltem mit csinálunk a nyáron, szóba jött, hogy az egyik barátjával elmegyünk ide, mire mondta, hogy a nyaralójuk ott van(amit tudtam, de nem jutott eszembe), mire felajánlottam, hogy meghívjuk akkor őket is, nézzünk időpontot. Halál lelkes volt és kb ő szeretett volna csatlakozni a programhoz, amit hallottak a gyerekek is 1 méterre játszottak, majd megmutattam a képeket, és feljött, hogy a falmászáson kívül mi van még a parkban.

Nem érzem rossznak, hogy lelkesedtünk, nagyon szuper hely. Nem előre etettem be a gyereket, teljesen normálisan jött fel, sőt, meghívtam őket MIUTÁN a felnőtt lelkesedett és összekapcsolta a saját programjukat a miénkkel.

Tényleg hatalmas kontrollmánia, hogy szerintem nem lètező tanulmányokra megszólja a nevelésem, sőt veszélyeztetem a gyerek lelkét, ezt pedig a gyerekem előtt mondja. De én vagyok az idegesítő és kontrollmániás, nyilván.

Én sosem aláznám meg, azzal, hogy visszafogja és túlfélti a gyerekét. Nem barátok vagyunk, jóban vagyunk, a gyerekek meg odáig vannak egymásért. Nem hiszem, hogy két külön padon kellene ülnünk csendben, mikor hetente játszanak.

aug. 4. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!