Kétnyelvű totyogók szülei, mikor tanult meg a kicsi beszélni? Legalábbis kétszavas mondatokban.
Sziasztok!
Ma voltunk két éves kontrollon a kisfiammal. Az orvos szerint a jelenleginél már jobban kellene hogy tudjon kommunikálni. Voltak dolgok, amiket nagyon ügyesen csinált, de ennek ellenére nem volt elégedett a gyerekorvos, ugyanis már kétszavas mondatokban kellene beszélnie. Most azt tudni kell, hogy én otthon vagyok vele, nem dolgozom, emiatt is nem jár bölcsibe. Ez viszont változni fog a napokban, ugyanis segíthet a beszédfejlődésben (már a doki előtt terveztük, hogy beíratjuk).
Ilyenkor persze előjön az önhibáztatás... Mit csináltam/csinálok rosszul? Nem beszéltem, olvastam vele eleget. Valószínűleg.
Na de a kérdésem: Kinél hogyan alakult a beszéd hasonló helyzetben? Köszönök szépen bármilyen tanácsot, segítséget!
Fontos kérdés. Melyik országban laktok?
És igen, te csak magyarul, a férjed csak hollandul beszéljen hozzá, mert az az anyanyelvetek.
Nálunk én vagyok a magyar, férjem Iraki, és Olaszországban élünk.
Mindneki a saját nyelven beszél hozzá, az olaszt hallja az utcan és egymás között is úgy beszélünk. 2,5 éves volt mikor már normálisan "beszélt" bár sokszor keverte a 3 nyelvet.
3 éves korig normál hogy nem beszél még mondatokban, mivel 2 nyelv, később ernek. Én is aggódtam, de behozta, azóta be sem áll a szája 🤣❤️
Apjával is és velem is más más nyelven beszél, ha mind a kettőnkkel, akkor az olaszt használja. Szóval csak nyugi.
#2 Hollandiában élünk.
Igen, én magyarul beszélek a kicsihez. Viszont pl. ha az asztalnál ülünk akkor én a férjemmel hollandul szoktam beszélgetni. Ért sok mindent magyarul ( mármint a férjem), de azért beszélni keveset tud, így nálunk a holland a közös nyelv, korábban viszont az angol volt. A kicsi is sokat hallotta, mivel voltak esetek, mikor könnyebb volt kifejezni úgy magamat. Mostmár odafigyelek, hogy csak hollandul beszéljünk egymással.
#3 Igen, persze, úgy kezdtük.
Költöztünk pár hónapja, így egy másik háziorvos látta, az előző viszont mondta, hogy számítsunk rá, hogy később fog majd elkezdeni beszélni.
Ez a gyerekorvos azt mondtam, hogy ő nem hall értelmes szavakat tőle, csak halandzsát. Pedig mond szavakat, csak sokat inkább magyarul, mert ugye én vagyok vele itthon. Persze én is hallom, hogy a maga nyelvén beszél sokat. Viszont azt is, hogy azokat a dolgokat ismételgeti, amiket tőlem hall.
Ez normális. Unokahúgom 3nyelvű, ő pont korán kezdett, de az a ritkább. Magyar az anyanyelve és mivel tesóm volt legtöbbet vele, így az volt akkor a legerősebb. Használt már 2 szavas mondatokat és tudott egy csomó mondókát, dalt is. Már a 2.nyelv is felzárkózott, mindkettő egyformán jól megy, mindenkivel a saját nyelvén beszél, de van pár szó, amit adott nyelven szokott használni következetesen, bár a másikon is tudja. A 3.nyelv gyengébb, érti, de mivel azt használja a legkevesebbet, jóval kisebb a szókincse, mint a másik kettőn. 3,5 éves most. Nem Magyarországon élnek, kint nem problémáztak ezen az elején, amikor a magyar erősebb volt(bár lehet, a 2.is elérte az elvártat.)
Rendeződni fog ez, ha továbbra is következetesen mindenki a saját nyelvét használja vele. Egy időben velünk is próbálkozott a 2.nyelvvel, amikor rájött, hogy az könnyebb és többen értik azt is, de nem hagytuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!