Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kétnyelvű totyogók szülei,...

Kétnyelvű totyogók szülei, mikor tanult meg a kicsi beszélni? Legalábbis kétszavas mondatokban.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ma voltunk két éves kontrollon a kisfiammal. Az orvos szerint a jelenleginél már jobban kellene hogy tudjon kommunikálni. Voltak dolgok, amiket nagyon ügyesen csinált, de ennek ellenére nem volt elégedett a gyerekorvos, ugyanis már kétszavas mondatokban kellene beszélnie. Most azt tudni kell, hogy én otthon vagyok vele, nem dolgozom, emiatt is nem jár bölcsibe. Ez viszont változni fog a napokban, ugyanis segíthet a beszédfejlődésben (már a doki előtt terveztük, hogy beíratjuk).

Ilyenkor persze előjön az önhibáztatás... Mit csináltam/csinálok rosszul? Nem beszéltem, olvastam vele eleget. Valószínűleg.

Na de a kérdésem: Kinél hogyan alakult a beszéd hasonló helyzetben? Köszönök szépen bármilyen tanácsot, segítséget!

júl. 11. 12:54
 1/9 A kérdező kommentje:
Lemaradt, ha számít a kérdés szempontból: én magyarul, a férjem hollandul beszél hozzá. Ha együtt vagyunk hollandul beszélünk. Viszont a doki szerint tartsam a magyart. Tehát így is teszek majd. Megérti amit mondok neki, kérek tőle, de csak szavakat mond: nem szabad, a saját nevét, olyanokat, hogy alma, kész (ha valami befejez), gyere stb.
júl. 11. 13:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Fontos kérdés. Melyik országban laktok?

És igen, te csak magyarul, a férjed csak hollandul beszéljen hozzá, mert az az anyanyelvetek.

Nálunk én vagyok a magyar, férjem Iraki, és Olaszországban élünk.

Mindneki a saját nyelven beszél hozzá, az olaszt hallja az utcan és egymás között is úgy beszélünk. 2,5 éves volt mikor már normálisan "beszélt" bár sokszor keverte a 3 nyelvet.

3 éves korig normál hogy nem beszél még mondatokban, mivel 2 nyelv, később ernek. Én is aggódtam, de behozta, azóta be sem áll a szája 🤣❤️

Apjával is és velem is más más nyelven beszél, ha mind a kettőnkkel, akkor az olaszt használja. Szóval csak nyugi.

júl. 11. 13:53
 3/9 Kólauborkával ***** válasza:
100%
A dokinak mondtátok? Mert ismerősnél pont azt mondta a doki, hogy így 3 nyelvvel később fog elkezdeni beszélni, de ez természetes.
júl. 11. 13:57
 4/9 A kérdező kommentje:

#2 Hollandiában élünk.

Igen, én magyarul beszélek a kicsihez. Viszont pl. ha az asztalnál ülünk akkor én a férjemmel hollandul szoktam beszélgetni. Ért sok mindent magyarul ( mármint a férjem), de azért beszélni keveset tud, így nálunk a holland a közös nyelv, korábban viszont az angol volt. A kicsi is sokat hallotta, mivel voltak esetek, mikor könnyebb volt kifejezni úgy magamat. Mostmár odafigyelek, hogy csak hollandul beszéljünk egymással.

júl. 11. 14:08
 5/9 A kérdező kommentje:

#3 Igen, persze, úgy kezdtük.

Költöztünk pár hónapja, így egy másik háziorvos látta, az előző viszont mondta, hogy számítsunk rá, hogy később fog majd elkezdeni beszélni.

Ez a gyerekorvos azt mondtam, hogy ő nem hall értelmes szavakat tőle, csak halandzsát. Pedig mond szavakat, csak sokat inkább magyarul, mert ugye én vagyok vele itthon. Persze én is hallom, hogy a maga nyelvén beszél sokat. Viszont azt is, hogy azokat a dolgokat ismételgeti, amiket tőlem hall.

júl. 11. 14:13
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
A doki nyilván nem hallott tőle értelmes szót, mivel nem tud magyarul. Kétévesen kell tudni 20 egyszerű szót és nem mondatokat egynyelvű gyereknél, úgyhogy nálatok még ez is késhet. Az is szó, amit saját maga talál ki, ha mindig arra használja.
júl. 11. 16:06
 7/9 anonim ***** válasza:
2 évesen nem gond, ha még nem beszél, főleg kétnyelvűként. Az én lányom mondjuk pont korán kezdett beszélni, a barátnőm szintén kétnyelvű gyereke meg jóval később, mégsem volt lemaradva semmiről később.
júl. 11. 17:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Ez normális. Unokahúgom 3nyelvű, ő pont korán kezdett, de az a ritkább. Magyar az anyanyelve és mivel tesóm volt legtöbbet vele, így az volt akkor a legerősebb. Használt már 2 szavas mondatokat és tudott egy csomó mondókát, dalt is. Már a 2.nyelv is felzárkózott, mindkettő egyformán jól megy, mindenkivel a saját nyelvén beszél, de van pár szó, amit adott nyelven szokott használni következetesen, bár a másikon is tudja. A 3.nyelv gyengébb, érti, de mivel azt használja a legkevesebbet, jóval kisebb a szókincse, mint a másik kettőn. 3,5 éves most. Nem Magyarországon élnek, kint nem problémáztak ezen az elején, amikor a magyar erősebb volt(bár lehet, a 2.is elérte az elvártat.)

Rendeződni fog ez, ha továbbra is következetesen mindenki a saját nyelvét használja vele. Egy időben velünk is próbálkozott a 2.nyelvvel, amikor rájött, hogy az könnyebb és többen értik azt is, de nem hagytuk.

júl. 12. 00:37
 9/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, válaszokat mindenkinek! 😊
júl. 13. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!