Hány éves kortól vinnéd temetésre a gyerekedet? És miért akkortól?
Szerintem ez nem kor hanem érettség függvénye.
a 14 éves öcsém pl nem vinném, mert csak menne a hiszti, melege van, mikor lesz vége, mit bőgnek... stb...
Viszont a fiam 5 éves, rajta elgondolkodnék. Felfogja mi a halál, mi a temetés, mi az a tisztelet, stb...
Helyzetfüggő.
10 volt a legkisebb, mikor először velem jöttek. Általuk kedvelt, de nem túl közeli családtag volt, alkalmasnak éreztem első alkalomnak. 2-3 éve öcsém anyósának temetésére a nagyoknak feleslegesnek éreztem, a kicsinél meg korainak is.
De alapvetően mindig őket kérdeztem, hogy van-e kedvük jönni, ha nem akartak, nem erőltettem soha. A nagy idén 16 lesz, nála most már úgy érzem, illik, hogy eljöjjön mindenhová, ahol ismerte az elhunytat.
#3. "nekem nem volt jó látni, ahogy leengedik a koporsót."
Miért, szerinted mások azért járnak temetésre, mert kedvelik ezt a látványt?
Na ezért nem szabad 11 évig tabuként kezelni a halált.
A kicsi 1 éves volt, a nagyobb 2,5, mikor először elvittem őket.
A mai napig teljesen nyíltan beszélünk a halál fogalmáról. Alapvetően én ezt nem tartom olyan tabunak, hogy X éves korig ne vigyem magammal.
Pár héttel a szülés előtt voltam egy temetésen, majd 1 év múlva ugyanúgy vittem magammal csak már kendőben magamra kötve egy másik rokonéra, azt végigaludta.
Azóta szerencsére nem volt haláleset. 2 évesen nem vinném, mert nem tud 1 percig se nyugton maradni, babakocsiban nincs el.
Én 10-12 éves koromban voltam első temetésemen nagypapámén, akivel nem volt szoros a kapcsolatom, ritkán találkoztunk.
Koporsós temetés, ravatalon a testével...nagyon megviselt, elbújtam az ajtó mögé zokogni, hogy ne lássam. Nagyon morbidnak tűnt ez az egész, pedig addigra tisztaban voltam a halállal. Mai napig furcsa szokásnak tartom ezt, bár érteni vélem a funkcióját. Azóta se voltam ilyenen, csak hamvasztásoson.
Gyereket első temetésre ilyenre biztos nem vinnék vagy nem kiskamaszként. Mindenképp megkérdezném a gyereket is, hogy ő akar-e menni azok után hogy részletesen megbeszéljük mire számíthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!