Mit kell megtanítani egy gyereknek az ovi előtt/alatt?
Sziasztok!
Idén megy oviba a lányom. A család szerint neveletlen, le van maradva és nem tanítottam meg a fontos dolgokat.
Ti mit tanítottatok meg a kicsiteknek az ovi előtt/alatt? Alap dolgokra gondolok, mint például az öltözködés, bilizés; és udvariasságra (ne legyen irigy, köszönjön).
Szerintetek ebben a korban (2.5 év) már illene tudnia a saját címét?
Tudom, hogy minden gyerek más tempóban tanul csak érdekelne, hogy ti hogyan csináltátok. Mi volt a fontos?
beszélni. nem kell olyan húú de nagy mondatokat, de háromszavas mondatokat pl "ott a kutyus", "felkapcsolom a villanyt", "ez piros, ez kék". Szóval tudjon dolgokat.
köszönések idősebbnek, fiatalabbnak,
alvásidőben is lehetőleg merjen szólni, ha pisilnie kell
kérek szépen pl az is jó lehet
ilyen praktikus dolgok, hogy óvónénit megkérni udvariasan cipőkötés, kabátfelvevés, cipzárfelhúzás segítésére
tudja melyik a saját jele
Amiket megtanítottunk:
orrot fújni
teljes nevét
a várost ahol élünk
kanállal és villával szépen enni
szobatisztaság(bár ez kb végszóra sikerült)
illedelmesen kérjen ha valamit szeretne
egyedül öltözni-vetkőzni(le a zippzáras és gombos dolgokon kívül mindent, fel a harisnya és zokni még nem ment ezek mellé)
fogadjon szót a felnőtteknek(nem mindig sikerül de az esetek nagy részében igen:-D)
Még nekem az jutott eszembe, hogy azokat a játékokat, amikkel ő is játszott, segítenie kell elpakolni, ha az óvónéni/dajka/pedagógiai asszisztens azt mondja, hogy rendrakás van.
Ja meg a tegezésről, a kérésről. Amikor kérni akar segítséget, akkor mondhatja úgyis, hogy "óvónéni légyszives segitesz bekötni a cipőmet?" szóval ilyen helyzetben nem veszik zokon a tegezést, de a "tetszik segíteni?" is jó.
Meg pl ha vagdosott valamit, akkor a törmeléket, ami már nem kell, dobja ki a kukába
Meg ezt még elmondhatod neki, hogy amikor már úgy látják, nagyjából mindenki elfogyasztotta az adagját, akkor szokták még utána mondani, hogy tegye föl a kezét, aki még kér.
Ez meg ilyen praktikum, ha valamit nem szeretne kérni hozzá, akkor esetleg szólhat. pl az lehet jó, hogy "óvónéni, én nem szeretnék kérni olyat hozzá, én köszönöm nem kérek amolyat". De ez csak praktikum, amúgy az óvodákban jó a kaja.
Szobatisztaság, önálló evés, az igényei kifejezése (szomjas vagyok, kérek még).
Nekünk ennyit mondtak az oviban, a többit ők intézik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!