Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha az apuka kiveszi a részét...

Ha az apuka kiveszi a részét a gyereknevelésből, az segítségnek számít?

Figyelt kérdés

Én azt szoktam mondani, hogy 0 segítségünk van, mindegyik nagyszülő messze él, szóval mindent mi oldunk meg a férjemmel. Igyekszünk jól megoldani, így mindkettőnknek van szabadideje ennek ellenére, én heti egyszer járok sportolni, havonta fodrászhoz, kb havi egy csajos kávézást is össze tudok hozni általában. A férjemnek szintén van kimenője, nem zavar ha akár este összeül iszogatni a fiúkkal, ő is jár sportolni, stb.

Már megkaptam, hogy én miért mondom hogy nincs segítségem mikor a férjem kiveszi a részét a gyereknevelésből. De ez tényleg segítségnek számít? Ha valaki azt mondja hogy 0 segítsége van, abba az apuka is beletartozik? Nem elvált szülőkre gondolok persze.

máj. 2. 12:39
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
90%

Nem.

De nem értem, elvált szülők esetében miért lenne más.

máj. 2. 12:40
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
Alap.
máj. 2. 12:42
 3/25 anonim ***** válasza:
96%
Nem, ez nem segítség. Apuka is szülője a gyereknek, nem segíteni jár csak haza. Igazából ahogy gondolom, kb mindent külön kell csinálnotok, mert nincs aki vigyázzon a gyerekre. Ha a nagymama eltudná vinni amég ti leugrotok edzeni vagy összejárni a barátokkal az segítség lenne, de ez nem.
máj. 2. 12:44
 4/25 anonim ***** válasza:
17%

Szerintem igenis segítségnek számít, hiszen Te vagy az, aki "főállásban" neveled a gyereket, ezért kapod a csed/gyed/gyes+csp.

Az apuka "főállása" pedig a munkahelye. Ezután segít be neked a gyerek körüli teendők ellátásába.

Persze, a gyereket közösen vállaltátok, így apukának is joga és kötelessége kivenni a részét a gyereknevelésből. De mivel úgy döntöttetek, hogy te vállalod a gyermek ellátását "főállàsban", amiért juttatást is kapsz, így elmodnható, hogy a elsősorban a te feladatod a gyermek nevelése és az apuka csak kiegészíti azt. Vagy ha úgy tetszik, besegít neked. Ezt vehetjük persze természetesnek is,de sok helyen az apuka l*faszt sem segít a gyermek körül. Az anyukára hárul minden, mert az apuka pihen a meló után.

Itt merülhet fel a kérdés, hogy anyuka mikor pihenjen? Hát ezért, segít be az apuka nálatok, hogy tudj pihenni/kikapcsolódni.

Remélem kölcsönös és te is besegítesz neki! Nem a munkahelyén, hanem otthon azzal, hogy meló után ő is ki tudjon kapcsolni. ;)

máj. 2. 12:57
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez nem segítség, mert a jelenlegi családok normál dinamikája az lenne, hogy a 2 szülő 50-50 vesz részt a családi teendőkben. Tudom, hogy ez sok helyen nem valósul meg, de mivel a régi alap, hogy apa dolgozik, anya meg otthon van, már nem működik. Egyrészt mert kevesen tehetik meg, hogy egy fizetésből éljenek, másrészt anno az anya huszonévesen lett anya, és az 50-es anyja és anyósa is rég nyugdíjas volt, a nagyszülei is még képben lehettek, volt egy tucat lánytestvére/sógornője, akik mind egymáshoz közel éltek, és simán belefért, hogy 1-2 órára átmenjenek, összeeresszék az összes gyereket, aztán közös főzés/takarítás. Nekem ezt mesélték családban, hogy ilyen szinten senkire nem volt magára hagyva, mint ma egy átlagos anya/apa. Ha pedig az apát is kivesszük a képletből, akkor nem kell csodálkozni, hogy nem túl népszerű dolog a gyerekvállalás.
máj. 2. 13:00
 6/25 anonim ***** válasza:
100%
#4: hol olvastad, hogy a Kérdező nem dolgozik?
máj. 2. 13:03
 7/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat! :)

1-es, igen, az elvált szülőknél is így kellene hogy legyen, de sajnos hallani sok rossz példát. Mint elvált szülők gyereke, sajnos saját tapasztalatom is van.

4-es, még tényleg nem dolgozom, nincs 2 éves a gyerekünk, és tervezzük a másodikat éppen. Pont ezért a háztartásból jobban kiveszem a részem jelenleg, és a gyereknevelésből is, mert napközben én vagyok vele. Viszont mikor a férjem hazaér, onnantól a gyereknevelés fele-fele arányban megy. És persze, ahogy írtam, neki is van külön töltött szabadideje. :)

máj. 2. 13:13
 8/25 anonim ***** válasza:
62%

6! Evidens volt, hogy kisgyermekkel van otthon a kérdező. 😉

Babás facebook csoportokba ez napi szintű téma, hogy kinek mennyi segítsége van és apuka mennyire veszi ki a részét a gyereknevelésből.

Nagyobb gyereknél ez màr nem téma, mert a bölcsi/ovi/suli ellátja a gyereket a nap nagy részében. Maximum akkor kellhet külsős segítség egy dolgozó anyának, ha a gyerek beteg és nem tud táppénzre/szabira menni, se ő, sem az apuka.

máj. 2. 13:34
 9/25 babyboom567 ***** válasza:
90%
Ez kellene,hogy alap legyen. De sajnos sok helyen nem az.Nálunk nem,hogy nem segít, hanem még plusz kínlódás,mintha lenne még vagy 10 kamasz gyerekem.
máj. 2. 13:40
 10/25 anonim ***** válasza:
41%
Attól függ, te hogyan szeretnéd kifejezni magad. Nincs minden szóra külön kőbe vésett definíció. Nincs semmi segítségetek, ketten tudtok gyerekre vigyázni, aki még egyedülálló, az csak egyedül tud, körül kell írni mit akarsz kifejezni.
máj. 2. 13:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!