Akinek nincs kilátás arra, hogy a gyereknek saját lakást biztosítson, ha eljön az idő, az ne is vállaljon?
Sokan ezen az elven vannak (vagy csak itt.)
De ha ehhez kötné mindenki a gyerekvállalást, akkor gyanítom, tizedennyi se születne.
Tényleg önzőség enélkül vállalni úgy, hogy sokan albérletben élnek gyerek(ek)kel?
32, szánalmas vagy sem, a 250 ezer az ország keleti és déli részén tök áltános, sőt, pl. bolti dolgozók meg sem kapnak ennyit. De az ingatlanárak itt is sokszorozódtak.
Biztos, hogy fura ez Pestről meg az osztrák határ mellőle, de itt ez van, ez az átlag fizetés, keresgélget az ember, de hiába, ha mindenhol ezt kapjam
33# Viszont vidéken kaphatsz ingatlant 15-20 millióért, Budapesten 40-ért. Akkor melyik régió "járt jobban"?
Én azt nem értem, ezt a témát miért kell idekeverni. Vagy milyen formán tartozik a kérdéshez az, hogy "mikor volt könnyebb"?
Amikor egy fiatal pár a saját lakhatását is nehezen tudja megoldani (és nehezen tudta mindig is), nyögi 20-25 évig a hitelét, akkor evidens kéne legyen, hogy még plusz 1-2-3 lakást is megvesznek mire a gyerekek felnőnek, hogy nekik már könnyebb legyen? Hogyan?
32-35.
Szerintem ez fontos mert amíg reális tisztességes élettel lakást venni fiatalon, addig esetleh van létjogosultsága annak, hogy "netegyélmindentafenekealá" stb.
De onnantól, hogy lehetetlen sokaknak megszerezni egy lakást, a szülői segítség fontosabb.
Nyilván családról családra változik, hogy pl egy szegény család kinevel egy mérnököt vagy egy mérnök pár gyerekének az az álma, hogy szociális munkás legyen... más.
Én 2011-ben diplomáztam, akkortájt Óbudán egy kis lakást 8 millióért lehetett már kapni. Én akkor is kerestem már 200.000 körül. Most meg 40 milliótól indulnak ugyanazok a lakások. És esetleg a pályakezdő nem 200 hanem akár 3-400 ezret kap, sokkal magasabb élelmiszer stb árak mellett.
Nekem az azóta megszerzett végzettségeim és munkaviszonyom révén már jóval magasabb a fizetésem, tudunk gyűjteni nekik lakásra (miután az autó meglesz), tehát max az a kérdés, hogy a pénzekből a saját kimaradt vágyaimat akarom pótolni (szép ruhák, külföldi utazás, drága hobbi stb) vagy a gyerekeim felnőtt életéhez egy alapot adni.
Ebben akinek van lehetősége, az dönt valamit, akinek nincs az pedig feltételez valamit magáról.
Csak az a baj, hogy ez egy-két élethelyzet kiragadása. Nem feltétlenül lesz szegény szülők gyermeke jól kereső értelmiségi (sőt, sajnos ez a ritkább) és nem feltétlenül lesz gazdag szülők gyereke bérminimumon tengődő szociális munkás. Te 2011-ben végeztél és viszonylag jól kerestél már akkor is, más meg most 24-5-6 éves, most próbálja megoldani az életét segítséggel, vagy anélkül, mostanában szeretne majd gyermeket vállalni és örül, ha saját lakásra össze tud spórolni a következő 20 évben, nem még a gyerekeinek is. Ettől még tisztességesen felnevelheti őket és ha más nem, majd örökölnek utánuk.
Egy adott generáció felelőssége szerintem az lenne, hogy ne herdálja el a generációs vagyont. Egyszer a szüleink is örökölnek, majd mi is, majd a gyerekeink is. Ha minden generációnál csak egy fél ingatlannal gyarapodna a családi vagyon (feltételezve, hogy senki nem egyedüli örökös), már nem is lenne semmiféle lakhatási probléma, hiszen Budapesten is jutna minimum egy önerőre.
Ha magamban, mint egyénben keresem a felelősséget, akkor én mindig oda jutok, hogy persze, megteremtem, amit tudok, de a megelőző generációk felelősségét sem lehetne kihagyni a képletből.
"33# Viszont vidéken kaphatsz ingatlant 15-20 millióért, Budapesten 40-ért. Akkor melyik régió "járt jobban? "
???
Hol, a bivalynasznádi zsákfaluban, 40 km-re minden munkahelytől?
Az ország keleti és déli része nem csak a kis falvakat jelenti, hanem a nagyvárosokat és agglomerációjukat, Debrecen, Miskolc, Pécs, stb.
Én például debreceni vagyok, itt a 300 ezer már egy jobb, diplomás fizetés. A Coopban meg 180 ezret kapnak az eladók. De a gyári sormunkások, kkv-s kis cégek dolgozói, ruhabolti eladók, állami alkalmazottak sem kapnak 250 ezernél többet, sőt, sokan annyit sem. Persze, az IT-s meg mérnök jól keres itt is, de ők a kisebb réteg.
És egy egyszobás garzon panel 25-28 millió, milyen 15 millióról beszélsz te? :D Ahhoz innen el kell költözni 30-40 km-re és bejárni ingázni, de ahhoz màr két autó kell, mert a buszos közlekedés elég gyér, akinek gyereke van és még az oviba is be kell vinni, be se érne reggel busszal dolgozni. Aztán akkor havi 200 ezer elmegy tankolásra, szervízre, meg arra, hogy spórolni lell a kell a következő két autóra, mert már helyben semmi munkahely.
Álomvilágban éltek sokan ott az ország jobbik oldalán.
38# És a vidék nem csak nagyvárosokból áll, pontosan... A szülővárosomban (vidéki kisváros) 18-20 millióért lazán lehet venni egy 2 szobás panelt, 15 körül egy garzont. A bérezés az, amit említettél.
De akkor képzeld el mennyivel jobb Budapest környékén dolgozni a Coop-ban és nézni, ahogy 35-40 millió alatt már semmi nincs.
Megsúgom, Budapesten 1-1,5 óra ingázás szinte alap, pláne aki agglomerációban lakik. Ugyanúgy fizet benzint, autókarbantartást, vagy jobb esetben bérletet és kel hajnalban, hazaér este, a gyerekeket meg megoldja, ahogy tudja.
Álomvilágban éltek sokan ott az ország nem jobbik, csak túlsó oldalán. :)
33 voltam
Utolsó, végülis igazad van.
Én is Bp-en élek.
Az ország keleti részében (szegényebb városban) élő ismerősöm nyavalygott nekem, hogy nekünk milyen jó, ez itt a Mekka, itt kilépsz az utcára, kapkodnak utánad a 0 képesítést, tapasztalatot sem váró szuper munkahelyek 400-500 nettóért (kértem, mutassa meg amúgy, hol, és megyek), bezzeg ő ott csak 290-et keres...
Visszakérdeztem, akkor mi tartja vissza?
Hát, hogy egyedül van, meg az albérlet-árak, mert apu, anyu lakásában mégiscsak komfortosabb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!