Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy segített a család szülés...

Hogy segített a család szülés után? Kellett a segítség vagy jobb volt hármasban az első napokban?

Figyelt kérdés

37. Hétben járok, nagy a készülodes a szülésre. Császár lesz. Eddig minden olyan harmóniában ment, viszont most kezdek bestresszelni. Anyukámmal egy városban élünk a párom szülei nem messze 25 km re. Anyósom most közölte hogy ő ide jönne hozzánk az első hetekben segíteni meg ellátni a babát, ő furdetne, stb. Nem tudom ez csak nekem esik rosszul? Vagy én miért vagyok akkor csak megszülni? Én szeretnem ellátni a babamat a férjemmel és senkit nem akarok hogy ide költözzön.

Kicsit úgy érzem anyósom most fúj anyukámra hogy ő helyben van, de anyu se költözik ide, ilyenről szó sincs. Jobban esne ha anyósom is segíteni jönni főzni, vasalni, agyazni nem a gyerek felett anyaskodni.. velem van a baj?

Kétségbe vagyok esve hogy családi botrány lesz (már nem egy volt) és jelenleg nem erre szeretnék koncentrálni.

febr. 28. 13:23
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
79%
30# Senki nem írta,hogy gond lenne,aki elfogad segítséget. Neked szükséged volt rá és elfogadtad,ez is normális. De akinek nincs rá, ráadásul a viszony is olyan,ott ez tolakodó és kész. Én pl azt írtam nem téma ellátni két felnőttnek egy gyereket,de akinek még is szüksége van egy harmadikra azzal sincs gond. Amit leírsz szép és jó,de azért sajnos 80%-ban nem ilyen a család sokaknál. Nekem nem lett volna teher,ha bejönnek egy 5 percre én pedig utána nyugodtan tudok szoptatni,pihenni,idegen szemek elől,de nálunk ha jönnek beállít reggelre és estig itt ül és még kiszolgálni is nekem kellett kávéval,stb. Csak hátráltatott. Ebédet soha nem hoztak! Ha mondtam,hogy most pihennék, beült anya az ágyamba nézni. Akkor volt a pontja annak császár után 5 nappal,hogy közöltem,hogy most akkor egyedül szeretnénk lenni itthon. Nem vagyok már gyerek és ezeket nem tolerálom. Az más,ha va llaki még vágyik erre az anyázásra,de aki nem,az is tök oké. Meg az is más,ha a férjed dolgozik,de nálunk 2,5 hónapot együtt töltöttünk itthon, tök jól megoldottuk és nyugiba. Pihiztünk, rendeltünk kaját. Nagyon jó volt. Másodiknál pont így jön ki megint,most sem igénylem,hogy napi 4 órát üljön valaki a szoknyám mellett, jöhet de ne hátráltasson, ne szolgáljuk ki és 20 perc után igen is értse meg,hogy nem illik már maradni. Nálunk egyedül nagynéném fogta fel ezt, együtt jöttek el a szüleimmel. Nem aludtunk akkor már hetek óta,anya még azt is megjegyezte,hogy hű azt az ablakot majd le kéne mosni. Nagynéném mondta,hogy menjünk, fáradtak vagyunk látszik, nem akarnak zavarni. Anya erre hát de hogy hogy? Mitől? Hát mi tesómmal már aludtunk 5 hetesen, mitől vagyunk ennyire fáradtak. Nos,ne haragudjon senki,ha ilyen embereket nem kívánok a lakásba akár a saját anyám akár nem. :D Ha jó viszony lenne sem igényelném már,de akkor nyilván máshogy állnék hozzá. És elsődlegesen ti váltok szülővé, ami nagy feladat. Nagyszülővé válni nem gondolnám hogy ugyanolyan.
febr. 29. 09:33
 32/38 anonim ***** válasza:
85%
Semmiben nem kértem a család segítségét, csakis a ferjemet, ilyen, hogy ideköltözzön, szerencsére eszébe sem jutott senkinek, de én kerek perec megmondtam volna, hogy NEM, és akinek nem tetszik, nyugodtan sertodjon meg, nekem születik gyerekem elsősorban, másodsorban anyosnak, anyunak unokája, igen, de nem szabad összetéveszteni a szerepeket. :) első pár hétben látogatóba is ritkán, és kevés időre engedtem bárkit, engem zavart volna a férjemen kívül másnak a tartós jelenléte. A férjem vezette a háztartást, amíg nem szedtem össze magam császár után, bevásárolt, és a gyerekkel kapcsolatosan is segített. Mivel 2-3 hétig nem dolgozott, ő tudta, hogy ez a dolga. :) utána pedig szerencsére én is kezdtem jobban lenni. Egyedül amikor a kórházból hazajöttünk, első éjszaka itt aludt anya, de csakis azért, mert ő idosgondozo, így az apolassal kapcsolatos dolgokban otthon van. Annyi volt, hogy egyszer így megmutatta férjemnek, hogy adja be a clexanet, hogy kezelje a sebemet, stb.. és utána a férjem már ezt is csinálta, nem kellett plusz segítség :) én ezt határozottan így is terveztem szülés előtt, és ehhez tartottam is magam. Te is alli a sarkadra. Amúgy is nehéz kb az első egy hónap, hidd el, nem hiányzik semmiféle plusz stressz, és igen, engem is zavart volna, ha a baba gondozását át akarta volna venni bárki is...
febr. 29. 11:42
 33/38 anonim ***** válasza:
86%

31# Az én kommentem nem azok ellen szólt, akik nem kértek a segítségből ilyen olyan okból és azt is leírtam, hogy akinél nem jó a viszony, vagy nem tudnak úgy segíteni, ahogy az nekik kéne, akkor a semmi is jobb. Nálatok nyilvánvalóan ez a helyzet, innentől kezdve felesleges leírnod ismét, hogy nektek mennyire nem kellett inkább ilyen formában semmi és senki. Elfogadom, így nekem sem kellett volna. Én sem írtam, hogy mi ne tudtuk volna megoldani, más fogalom a "kell" és más ha szimplán csak "kényelmesebbé teszi az életet".

Én arra próbálok rávilágítani, akkor is, ha ismét le leszek pontozva, hogy ugyanúgy, ahogy el lehet utasítani segítséget, elfogadni sem ciki, ahogy kommunikálni sem, hogy miben tud segíteni és mi az, ami téged inkább frusztrál. Nagyon képesek egy irányba befolyásolni itt elhangzott válaszok az embert, én csak egy olyan nyomot kívánok itt hagyni, hogy akinek JÓ segítsége van, az igenis merjen vele élni és ne hezitáljon azért, mert jajj mindenki megoldja, akkor ne mi legyünk már "gyengék"!

febr. 29. 15:19
 34/38 anonim ***** válasza:
85%
Csatlakoznék 33-ashoz: Ha valamit meg KELL oldani, megoldja az ember, akár egyedül is, de ha van egy megbízható férj (és csak 1 gyerek), akkor szinte biztosan. Ugyanakkor főként az elején, de van, akinél később is minden perc pihenés kincset ér. Ha valakinek csak plusz teher a családi "segítség", akkor teljesen érthető, ha elutasítja. De ha valakinél tényleg segítenek, akkor miért ne élne vele? Feleslegesen minek mártírrá válni, a gyereknek is jobb, ha nem hulla a szülő. Nekem már az is nagy segítség volt, ha fél óráig nem az én fülembe sírt a baba (az első csak 3 hónapig délután-este sírt, a második 4 hónapig reggel-este, kézben, bárhogy). Én egyébként most a másodiknál nem értem, hogy amikor még csak egy baba volt, mit voltam úgy kibukva... aztán majd jön a kamaszkor :).
febr. 29. 15:38
 35/38 anonim ***** válasza:
83%
31# vagyok. 33# Igen,de lehet csak az én környezetem ilyen,de én még olyat nem láttam,ahol azért nem fogadták volna el a segítséget,mert "ciki" lenne vagy mártírkodna valaki. Bár, el tudom képzelni,hogy van ilyen,de nem tudom annak mi értelme. Miért jó az,ettől nem gyenge senki sem. Én ha tényleg szükségem van/lenne,kinyitom a szám és mondom,ha pedig nincs és kényelmesen megcsinálom,akkor visszautasítom a segítséget,mert feleslegesen nem kell. Amúgy szerintem hasznosak a válaszaid.
febr. 29. 15:50
 36/38 anonim ***** válasza:
73%

33# Én nem a környezetemből indulok ki, meg igyekszem nem is abból, hogy nekünk mennyire volt, vagy nem volt segítségünk. Próbálok inkább arra gondolni, hogy bennem milyen kételyek, aggodalmak voltak, milyen érzésekkel jöttem fel közvetlenül a szülés előtt, vagy után a gyakorira és most így tiszta fejjel károsnak tartom, ha csak az egyik oldalt erősítjük. Itt a válaszok nagyon abba az irányba mentek el, hogy semmi szükség segítségre, mindenki inkább "kizárta" a családot és sok válasznál erre konkrét indok sem jött pl. rossz viszonyra hivatkozva, én széllel szemben próbáltam kicsit pisilni. :D

Az első hetekben nálam brutál beütöttek a hormonok, én többet sírtam kb., mint amennyit nem, azt is megkérdőjeleztem, hogy ki vagyok én és mit akarok az élettől (ÉN! Akit ha valaki ismer, hát minden vagyok, csak ez a 100% bizonytalanság nem...) és ha ide feljőve is azt látnám, hogy mindenki megoldja segítség nélkül, csak nekem nem megy mééég ez sem, az szerintem probléma. Jelen fejemmel nyilván csak nevetek az akkori hormongőzös és iszonyatosan fáradt fejemen, és pont nem érdekel ki mit gondol arról, hogy nekem jól esett anyu közelsége és segítsége, de a kezdeti időszak szerintem egy iszonyatosan sérülékeny időszak, amiben pont ugyanannyira el lehet fogadni segítséget, mint elutasítani. Egyiktől sem leszünk jobb, vagy rosszabb anyák szerencsére.

febr. 29. 16:17
 37/38 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm aki rászánta az időt és "segítségemre" írt. Hasznosak voltak a beszámolók. En is készen állok! :)
febr. 29. 20:19
 38/38 anonim ***** válasza:
100%
Mikor az első gyermekünkkel voltam várandós akkor kikötöttem, hogy senkinek nem kell hozzánk költözni, köszönjük de a fürdetèst is megoldjuk ketten, végülis a mi gyerekünk. Takarítás, vasalás, ebéd főzés amiben tudnak segíteni amennyiben akarnak. Sèrtődès volt belőle anyós részéről, anyukám úgy csinálta ahogy kértem és ahogy nekünk jó volt.
márc. 11. 17:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!