Miért kicsinylik le sokan a gyerekvállalás költségeit?
Számos gyerekvállalás témájú poszt alatt vagy itt is sokszor olvastam, hogy amikor arról van szó, hogy nem vállalnak (több)gyereket az emberek, mert anyagilag nem fér bele, sokan elkezdenek magyarázni, hogy mert nagyok az igények, bezzeg régen ők 4-et is felneveltek, meg két fizetésből meg lehet oldani 2 gyereket, stb.
Ezek az emberek nem látják a valóságot?
Mi pl. 2 gyerekes 30-as pár vagyunk, és csak azért engedhetjük meg őket, mert sok év külföldi munkának hála van minimális (havi 30'ezres) hitellel saját ingatlanunk, amúgs biztos nem tudnánk kifizetni most 120-150 ezer forint albérletet vagy törlesztőt.
És még így sem élünk nagylábon, tudatosan figyelünk a pénzre, hogy tudjunk előre haladni, spórolunk mindennel, pedig egyelőre még a gyerekek is kicsik, így a költségeik is kicsik.
De egyesek szerint miért olyan fontos a pénz? Kifizetni a gyerekek normális étkezését, a fejük fölé a tetőt, a cipőt és minden mást azért nem 1-2 forint.
20# Még jó, hogy megjegyeztem a mondatom végén zárójelben, hogy nem az ételérzékenyekre gondoltam.
Igen, lehet ételérzékeny, lehet allergiás, lehet igénye, fejlesztésekre, állandó gyógyszerekre, stb. LEHET. És sosem biztos, hogyha ma nincs ilyen problémánk, holnap sem lesz. Én nem ezt firtattam, hanem hogy mivel nem ugyanaz a mérce és nem ugyanazok az igények, lehet valakinek "kicsinylésnek" tűnik, ha én azt mondom számunkra nem pénz, amibe most a két 5 éven aluli gyerekünk kerül (és ez nem azt jelenti, hogy 10 év múlva is ugyanezt mondom majd), mert valakinek már ez is egy vagyon lenne. De miért is kellene ezen vitatkozni? Érezze mindenki a saját határait és ne kotorásszon más zsebében.
Szerintem arra gondolt a #19-es válaszoló, hogy sokan annak ellenére etetik speciális diéta szerint a gyereküket, hogy az említett gyerek nem ételérzékeny. Hanem mondjuk a szülő a gluténmentes, tejmentes stb. étrendet egészségesebbnek véli.
A párizsiskenyér diéta azért már tényleg nem jó, az egészséges táplálkozás hosszú távon számít. Viszont ha valaki otthon főz, és megtalálja a jó ár-érték arányú ézeleket, akkor nem is lesz olyan vészesen drága az egészséges étrend sem. A száraz hüvelyesek nagyon olcsók és lehet heti többször is az asztalon, kenyér olcsó otthon sütve, de nem nagy cucc egy zabkását megfőzni sem, felvágottat, körözöttet, tojáskrémet olcsóbb házilag elkészíteni és igazából olcsóbbra jön ki a fehérjebevitel a még legolcsóbb felvágotthoz viszonyítva is. A zöldség-gyümölcs igényt pedig nagyrészt nyugodtan lehet 500 Ft/kg almával, répával, naranccsal, sütőtökkel fedezni és csak színesíteni a drágábbakkal.
Bocsánat a terjengősségért, a "legolcsóbb párizsival spórolás" gondolata hozza ezt ki belőlem, mert az csak látszólag olcsó.
21-es, nem sikerül megértened.
Nem azt mondtam, hogy senkinek nem fér bele a gyerek, van, akinek 500 ezért is belefér havonta a gyerekre.
Én itt arról beszélek, hogy sokan úgy tesznek, mintha átlag magyar fiatal párnak, akinek meg kell teremtenie még a lakhatást is, nem jelentene azért meggondolandó kiadást két gyerek, mintha ingyen lennének, vagy legalábbis kevéssé kerülnének.
Oké, volt saját lakásotok, de azt is ki kellett fizetni (vagy szerencsések voltatok és kapjátok). De ettől még a többségnek nem mindegy, hogy 1 hálószobás vagy 3 hálószobás ingatlant vesz-e, mert lehet, hogy gxerek nélkül hitel sem kell, 2 gyerekkel meg fel kell venni még + 20-30 milliót nagyobb otthonra, ez is úgymond a gyerekkel járó költség. És mintha ezeket az összegeket olyan egyszerű lenne előteremteni.
Egyszerűbben nem tudom leírni, hogy a gyengébbek is értsék.
21# vagyok. Köszönöm, nem tartom magamat gyengébbnek, pontosan értettem eddig is miről beszélsz.
Én azt mondom, hogyha havi 100 ezer forint/gyerek kiadást nézünk (most mondtam valamit az egyszerűség kedvéért), azt nem mindegy, hogy egy 3 műszakban dolgozó minimálbéres pár teremti elő, mert nekik ez nyilvánvalóan óriási költség lesz, vagy egy jól kereső házaspár, akiknek a bevétele tendál az 1 millió felé, vagy lazán meg is haladja (Budapesten ez azért nem kirívó). Szóval nem mindegy, hogy a bevétel hány %-át teszik ki a gyerek költségei, a gyerek költségei pedig nagyon nagyon sokmindentől függnek, amik már itt szóbakerültek. Tehát értem mit akarsz mondani, de te is értsd, hogy nem mindegy kit kérdezel ilyen témában.
Költözni egyébként nem csak szomszéd utcába lehet, ha ott 20-30 millióval többe kerül egy 20 nm-rel nagyobb ingatlan, akkor egy kicsit odébb is lehet nézelődni, ahol fele annyival több, vagy pont ugyanannyi, mint a kisebb értéke helyben. Ez szintén egyéni igény és preferencia kérdése. Ilyen formán én nem értem, hogy miért kell ezt egyáltalán "számszerűsíteni" úgy, hogy pl. 30 millióba került nekem az, hogy a GYEREKEK MIATT családi házba költöztünk. Nem a gyerekek igénye, hogy egy 3 szobás havannai panel helyett egy budai 3-4 szobás családi házba költözik valaki, hanem a szülőé. Egy 2 szobás és egy 3 szobás havannai lakás között pedig árban nincs 20 millió különbség, amennyi van, azt meg odaadja az állam kedvezményes hitel, babaváró és egyéb formában.
Szerintem a gyermekvállalást nem csak anyagi oldalról kell megfontolni, hanem nagyon sok szempontból, mégsem teszik meg sokan. Ez van, ebben teljes mértékben egyetértünk, de hogy kinek mi a sok, vagy kevés az nagyon relatív.
5. Elég 2 háló? Igen, ha 1 gyerek van.
Hát ha azt akarod hogy a gyerekeid egy lyukban rohadjanak, ne legyen saját életterük és így szívjanak, akkor elég.
Egy élmény volt évekig hallgatni horkolni, fogcsikorgatni, fingani, szagoni a tesómat nyugalmas alvás helyett, mert 1 lyukban kellett élnünk mert a szüleink önzőek voltak és csórók, nem kellett volna annyi gyereket csinálni ha nem tudnak rendes körülmènyeket biztosítani. A tanulás se volt egyszerű úgy, hogy folyton ott volt, zajongott, beszèlt, csámcsogott, üvöltette a zenét stb.
Normális ember megadja a lehetőséget hogy a gyerekeinek saját külön szobája, élettere, privát szférája legyen.
A gyereknevelés igenis baromi drága dolog tud lenni. Persze lehet egymás hegyén hátán is lakni egymás levetett cuccait hordani ,1 szobàban senyvedni, csak baromi szar. És az is mikor legalább szülinapodra, karácsonyra kaphatnál könyveket mert nagyon vágysz rá, de a válasz mindig nem, mert nincs rá pénz😔
"Az iskolai étkeztetés gyakorlatilag ingyen van"
Tényleg? Mióta?
Az én anyukám havi 10 000-ret fizetett a sulis menzáért. :D
Most meg már van vagy 30 körül.
Oké, mondjuk azt, hogy az étkezés nem olcsó, mármint amit bekell fizetni ugye, nálunk tényleg 14 ezer. Ebben 3 étkezés és naponta gyümölcs van benne. Ha ezt leosztod a napokkal, de nyugodtan számolja mindenki azzal amennyit fizet, az napi 3 étkezésre neharagudjatok meg, de nem egy borzasztó összeg. Én olcsóbban nem tudnám kihozni egy napra az étkezést a gyereknek és csak vacsorát kell csinálnom neki. Kapok az államtól családit és adókedvezményt ez összesen 22200 forint havonta. Hozzárakok 6000 ezer forintot és megvan a gyerek étkezése és a 2 darab különórája(sport és tánc). Sokan úgy csinálnak mintha az államtól kapott pénz nem is lenne. A többi költség rajtam és a férjemen áll, hogy mit veszünk meg neki.
Nem úgy szűltem, hogy jó nincs semmim jöhet a gyerek, hanem használtam az eszem és gondolkodtam is. Volt már autónk, fix állásunk, nem keresünk milliót és milliókat. Tettük félre a házunkra amit más simán elherdár ruhákra, nyaralásra, ide-oda megyek, kajarendelés stb... felvettük a babavárót, így más hitelt nemkellett igénybe vennünk. Senki egy forintot nemadott a házunkba, mi dolgoztunk meg érte tudatosan. Gyerekem nem eszik drága édességeket, chips, táblacsoki stb. Pár db nyalókát és vele megeggyező árban lévő apróságokat szokott összeválogatni magának meg joghurtot. Nemszoktuk elszórni a pénzt, hanem gondolunk a holnapra is. Ismerek olyanokat is akiknek már hóközben kb egy forintjuk sincs, mert elvásárólják, elmozizzák, elbulizzák, állandóan vannak valahol. Én tudatosan vásárolok a boltban is nem lekapok mindent a polcról, mert megtehetem.
Szerintem arányában mindenkinek sokba kerül, mert akinek meg több van, az abból többet akar adni. Akinek nincs gyereke, az él jól a pénzéből. Akinek van, az meg ugye ráfordítja gyermekenként a tízmilliókat.
Akinek meg nem tétel 100 millió forint, az egy általam ismeretlen ligában játszik, de az meg a saját lehetőségeihez képest fog többet adni a gyereknek.
Nincs ember aki a saját rétege alatti rétegekbe szánná a gyerekét, sőt, inkább az jellemző, hogy minden generáció abba adja az élete munkáját, hogy a következő feljebb jusson, tehát ilyen formán mindenképp nagyot áldoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!