Miért kicsinylik le sokan a gyerekvállalás költségeit?
Számos gyerekvállalás témájú poszt alatt vagy itt is sokszor olvastam, hogy amikor arról van szó, hogy nem vállalnak (több)gyereket az emberek, mert anyagilag nem fér bele, sokan elkezdenek magyarázni, hogy mert nagyok az igények, bezzeg régen ők 4-et is felneveltek, meg két fizetésből meg lehet oldani 2 gyereket, stb.
Ezek az emberek nem látják a valóságot?
Mi pl. 2 gyerekes 30-as pár vagyunk, és csak azért engedhetjük meg őket, mert sok év külföldi munkának hála van minimális (havi 30'ezres) hitellel saját ingatlanunk, amúgs biztos nem tudnánk kifizetni most 120-150 ezer forint albérletet vagy törlesztőt.
És még így sem élünk nagylábon, tudatosan figyelünk a pénzre, hogy tudjunk előre haladni, spórolunk mindennel, pedig egyelőre még a gyerekek is kicsik, így a költségeik is kicsik.
De egyesek szerint miért olyan fontos a pénz? Kifizetni a gyerekek normális étkezését, a fejük fölé a tetőt, a cipőt és minden mást azért nem 1-2 forint.
10. Ez a normális szerintem.
És még a nyaralások, utazások, programok is nagyon sokba kerülnek.
Szemüveg, hangszer, iskolaszerek, játékok.
Ezen vagy azon lehet spórolni, de mindenen nem lehet, hacsak nem akarja valaki úgy nevelni a gyereket, hogy beleivódjon a szegénység tudata.
Én nem szoktam beszállni ilyen vitákba, mert szerintem parttalan. Nem bagatellizálom a költségeket, de más igényekkel, más lehetőségekkel és más-más méretű zsebekkel vagyunk megáldva, így teljesen felesleges ezen agonizálni. Egy gyerek felneveléséhez leginkább fűtött otthon, étel és szeretet kell. Az összes többi (de mondjuk már itt is az első kettő) igényszint kérdése. Mi már akkor is vágytunk családi házba, amikor csak ketten voltunk, most hogy az 80 nm, vagy 100, majdnem mindegy. Kicsit kijebb költöztünk és probléma megoldva. A férjem egy két szobás panelban nőtt fel harmadik gyerekként, nem lett sérült, sokan ezt azért erősen túltolják.
A kaját is. Mert kell a bio, cukorgluténlaktózmenteslófüttyfürütty csilliárdokért napi ötször (nem az étel érzékenyekre gondolok). Minek? Más meg eteti kenyérrel meg a legolcsóbb párizsivel a gyerekét. Hogy lehet ezeket összehasonlítani?
Vagy pl. lehet, hogy neked gondot okoz 150-200 ezer forintot kifizetni albérletre/hitelre két gyerek mellett, más meg kisujjból kirázza. Vele fogsz tudni erről érdemben diskurálni? Más a mérce.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!