Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha én “helyes” magyart beszéle...

Ha én “helyes” magyart beszélek a gyermekemmel, akkor van rá esélye, hogy nem ívódik belé a nyelvjárás, helyi kiejtés?

Figyelt kérdés

A férjem szlovákiai magyar, Szlovákiában is élünk. Én mindössze 1,5 éve. Először is kijelenteném, hogy semmi bajom a tájszólással, nem nézem le érte az embereket, különlegesnek is tartom, és a férjemet is úgy szeretem, ahogy van, noha neki is megvan a jellegzetes beszéde.

Mindezek ellenére örülnék, ha a lányunk majd szépen beszélne magyarul. Persze, a szép szubjektív. Csak szeretném, ha “magyarosan” ejtené ki majd a szavakat. Tudom, hogy Magyarországon is vannak jellegzetes kiejtések, jellegzetes szavak (biztos én is hordozok ilyet), de a felvidékit bárhonnan felismerem/felismeri az átlag ember, ezért így fogalmaztam meg a kérdést.

Tehát, ha most egész pici korától kezdve tőlem a “szép” magyar beszéded hallja, de az édesapjától és elég nagy valószínűséggel majd a kortársaitól is a helyi nyelvjárást, akkor melyik esélyesebb, hogy ráragad?

Még picike, 2 hónapos.

2023. dec. 28. 18:51
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
#20 és felvidéken is éltek, vagy Magyarországon?
2023. dec. 28. 20:01
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha Veszprém megyében nőttél fel ne hidd hogy nincs tájszólásod :D Csak nem annyira feltűnő és jellegzetes mint egy felvidéki vagy egy erdélyi..

Mi Veszprém környekiek nem hűtőbe hanem a "hüttőbe" pakolunk, nem befűtünk hanem "befüttünk" a baba pelusa az "pellus", a ceruzát nem hegyezzük hanem faragjuk és még egy csomó hasonló van amit mi észre sem veszünk...

2023. dec. 28. 20:06
 23/27 A kérdező kommentje:

#22, tudom.

“ Tudom, hogy Magyarországon is vannak jellegzetes kiejtések, jellegzetes szavak (biztos én is hordozok ilyet)”

Mindenhol van jellegzetesség. Csak nem annyira feltűnő.

Egyébként ez a dupla t szerintem is ronda, én sosem használtam. :D a faragás viszont megvan.

2023. dec. 28. 20:11
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

21 felvidéken,a magyar határ mellett,de nem járunk át Magyarországra max egy évben egyszer kétszer

20

2023. dec. 28. 20:20
 25/27 anonim ***** válasza:
100%
Lehet hogy mindkettőt tudni fogja. Én a nagyszüleimmel nőttem fel (szüleim is vannak, de nagyszülőkkel voltam többet). Az ő tájszólásukkal tanultam meg beszélni, de iskolás koromban leszoktam róla. A nagyszüleimmel viszont tájszólással beszéltem továbbra is.
2023. dec. 28. 20:49
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Mi Budapest agglomerációban élünk, kisvárosban. Én egyetemen angol-magyar szakon tanultam, így a kérdésben leírt "szép" magyart is tanultam, rengeteget olvastam.

Két gyerekem van, teljesen másképp alakult a beszéd fejlődésük, amit nagyrészt az ovis közeg határoz meg eddig. Egyikük tisztán, választékosan beszél kezdetektől. A másik gyerek meg olyan, mintha az Alföldről szalajtották volna, mindez azért, mert az ovis csoport nagyja olyan tájszólással beszél és a gyerek átvette. Itthon sosem hallotta, mégis olyan szavak és számomra fura hangzók jelennek meg nála, amit sosem vártam. Megismerve a gyerekeket, szüleiket jöttem rá, hogy tőlük tanulja.

Nem tudod megkerülni, ha közösségben találkozik vele és baja sem lesz ettől. Majd megszokod.

2023. dec. 28. 21:10
 27/27 anonim ***** válasza:
21%
Ott éltek, ő ott fog szocializálódni, azt a nyelvjárást hallja a mindennapokban. Szinte esélytelen, hogy me azt használja. Hiába erőlködsz.
2023. dec. 28. 22:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!