Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha én “helyes” magyart beszéle...

Ha én “helyes” magyart beszélek a gyermekemmel, akkor van rá esélye, hogy nem ívódik belé a nyelvjárás, helyi kiejtés?

Figyelt kérdés

A férjem szlovákiai magyar, Szlovákiában is élünk. Én mindössze 1,5 éve. Először is kijelenteném, hogy semmi bajom a tájszólással, nem nézem le érte az embereket, különlegesnek is tartom, és a férjemet is úgy szeretem, ahogy van, noha neki is megvan a jellegzetes beszéde.

Mindezek ellenére örülnék, ha a lányunk majd szépen beszélne magyarul. Persze, a szép szubjektív. Csak szeretném, ha “magyarosan” ejtené ki majd a szavakat. Tudom, hogy Magyarországon is vannak jellegzetes kiejtések, jellegzetes szavak (biztos én is hordozok ilyet), de a felvidékit bárhonnan felismerem/felismeri az átlag ember, ezért így fogalmaztam meg a kérdést.

Tehát, ha most egész pici korától kezdve tőlem a “szép” magyar beszéded hallja, de az édesapjától és elég nagy valószínűséggel majd a kortársaitól is a helyi nyelvjárást, akkor melyik esélyesebb, hogy ráragad?

Még picike, 2 hónapos.

2023. dec. 28. 18:51
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%
Egészen biztos, hogy azt a kiejtést fogja felvenni, amit többet hall. Hiába beszélsz te vele valahogy, ha mindenhol máshol nem azt hallja, ráadásul azon a nyelvterületen is éltek.
2023. dec. 28. 18:56
 2/27 anonim ***** válasza:
87%
De bajod van a nyelvjárassal, hiszen akkor nem akarnád ellene nevelni. Szerintem srmmi baj azzal, ha úgy beszél, mint a szülője, hiszen ezért "anyanyelv". Ettől nem lesz taszító a gyereked, inkább különleges. Ha akarja, később úgyis áttérhet a "sima" nyelvjárásra.
2023. dec. 28. 18:57
 3/27 A kérdező kommentje:
#2 nincs vele bajom, csak kicsit idegen nekem a mai napig. Idegen nem = hogy bajom van vele. Mellesleg én is a szülője vagyok. :)
2023. dec. 28. 19:00
 4/27 anonim ***** válasza:
98%

A helyi nyelvjárás.

Én Magyarországon születtem, itt is élek, anyukám erdélyi, de mire megszülettem elhagyta a tájszólását, én 100%-osan "szép" magyart beszélek itthon.

DE elég volt Erdélyben lennünk 3 hetet, mindenkitől az ottani beszédet hallani, játszani ottani gyerekekkel és 3 hét alatt elkezdtem felvenni a tájszólást.

2023. dec. 28. 19:00
 5/27 A kérdező kommentje:
+Nem tudom miként lehet áttérni, én nem tudnék úgy beszélni, mint az itteniek. :) Nem azért, mert nem akarok, csak egyszerűen leutánozni sem tudom. Angolul is pisis korom óta tanulok, most vagyok 28 éves, de a mai napig nem tudok úgy beszélni, mint a britek, pedig aktívan használom(tam) a munkám miatt.
2023. dec. 28. 19:01
 6/27 A kérdező kommentje:
Ez tök durva #4-es! Én meg egyáltalán nem vettem fel a helyit, pedig naponta hallom, ismerősöktől, férjtől.
2023. dec. 28. 19:02
 7/27 anonim ***** válasza:
94%
A gyereked fogja tudni használni az irodalmi sztenderdet és a tájszólást is.
2023. dec. 28. 19:03
 8/27 anonim ***** válasza:
100%
#2 vagyok. Én dél-magyarországi voltam. Felköltöztem Vas megyébe. Pár év alatt úgy megtanultam, hogy vérbeli vasinak néznek. A családom csak pislog a kifejezésemen és a kiejtésemen. Simán lehetséges.
2023. dec. 28. 19:05
 9/27 A kérdező kommentje:
#8 az szép! Lehet, hogy majd még a végén én is így járok. 😂 (nekem Anyukám vasi, de én már Veszprém megyében nőttem fel, s nekem sem lett vasi szólásom)
2023. dec. 28. 19:08
 10/27 A kérdező kommentje:
(Anyun viszont máig hallani, pedig nem él ott.)
2023. dec. 28. 19:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!