Mennyire egoista a saját nevedet adni a születendő gyereknek?
Szeretem a saját nevemet, különleges, de nem annyira, mint manapság a nevek, valamint nemzetközi is. Egyáltalán nem gondolom azt, hogy a gyerekem pont olyan lesz, mint én, nem is várom el, sőt, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, annyi eltérő ember van a családomban, meg ugye csak a genetikája felét fogja tőlem kapni. De mégis elég nárcisztikusan hangzik ez így, pedig régen szokás volt az elsőszülöttnek a saját neved adni.
Vélemény?
Én legszívesebben betiltanám az ilyet, hogy valaki csak a saját keresztnevét adja a gyereknek. Annyi név van, amit anyakönyveztetni lehet, és nem faxság, nem igaz, hogy nem talál valaki egy másik nevet, ami tetszene neki. Legalább egy második keresztnevet mellé kéne csapni, nem egy agysebészet keresni valami szépet. Ha meg valakinek ez annyira nehéz, akkor inkább ne szaporodjon.
Én kibaxásának érzem, hogy anyáméknak annyi eszük volt, hogy anyám után nevezzenek el, legalább egy második nevet mellé rakhattak volna. Ha egy társaságban, beleértve a családot is, két embert ugyanaz a keresztneve, akkor az egyiknek beceneve lesz, nyilván a gyereknek, mert ő "jött" később. 12 éves kor alatt még oké volt, hogy "Manci" meg "KisJutka", de mostmár hányni tudnék tőle, meg úgy az összes becenévtől. Nevet nem fogok változtatni, mert amúgy a "Judit" nem egy gáz, meg vállalhatatlan név, felesleges több tízezret kibaxni erre, családban, ahol gondot okoz, arra nem képesek, hogy "Jutka" meg "Manci" és egyéb becenevek helyett "Judit"-nak szólítsanak, akkor mivel lennék beljebb, ha iratokon "Kata" lennék.
Ha meg megkérdezem, hogy miért kellett pont önmagáról elnevezni, akkor az a válasz, hogy "Eszmeráááldááá jobb lett volna? Akkoriban tök népszerű volt a sorozat miatt!". Mintha a saját keresztnevén, meg a szappanopera szereplőkén kívül nem létezne más név...
Vanda. Tudom, hogy sokak szerint "ronda", de én szeretem, mert határozott hangzása van, és annak is tartom magam. Ráadásul különleges, de nem túlságosan, és abszolút nemzetközi. Soha, senki nem csúfolt a keresztnevemmel, általánosban a vezetéknevemmel csúfoltak, amiben semmi csúfolnivaló nincs, de ha valaki csúfolni akar, megtalálja a módját.
Egyébként a barátnőm néha Vandusnak becéz, de soha az életben nem hívnám így a gyerekem, csak azért, mert kisebb. Előbb lennék én "nagyVanda" vagy Vanda néni másoknak. Nekem fontos, hogy a gyerekemet úgy hívják majd, ahogy szeretné, én is mindig megkérdezek mindenkit, hogy hogyan szereti, ha szólítják, és erre szeretném a gyerekemet is majd megtanítani.
Pedig szép emlék lesz ez neki ha felnő.
Az más ha valaki alkoholista és alapból szégyelli a szüleit.
De a jó szülők akik szeretetben nevelik, azt lehet értékelni és szép lesz visszagondolni.
Ne foglalkozz idegen emberek véleményével. :)
És a Vanda nem olyan mint a Katalin vagy Erzsébet bár azzal sincs semmi baj.
Nyugodtan add ezt a nevet neki, nincs vele semmi baj. Ha titeket nem zavar, hogy lesz mégegy a családban, és a párodnak is tetszik.
Mostanában azt veszem észre, kezdenek sokan azzal is átesni a ló túloldalára, hogy nemhogy a családban ne legyen ugyanolyan név, de még az ismerősök között sem. Engem valahogy ez egyáltalán nem érdekel és nem is zavar, ha valamelyik kollégámat vagy az óvónénit vagy a szomszéd gyerekét - tehát még az sem, hogy melyik korosztályból van - úgy hívják, ahogy én szeretném elnevezni a gyerekem. Attól, hogy tetszik egy név, nem kötelező egyedinek is lennie.
Esetleg egy név ötlet másik lengyel-magyar nemzetközi névre: Kinga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!