Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire egoista a saját...

Mennyire egoista a saját nevedet adni a születendő gyereknek?

Figyelt kérdés

Szeretem a saját nevemet, különleges, de nem annyira, mint manapság a nevek, valamint nemzetközi is. Egyáltalán nem gondolom azt, hogy a gyerekem pont olyan lesz, mint én, nem is várom el, sőt, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, annyi eltérő ember van a családomban, meg ugye csak a genetikája felét fogja tőlem kapni. De mégis elég nárcisztikusan hangzik ez így, pedig régen szokás volt az elsőszülöttnek a saját neved adni.

Vélemény?

2023. dec. 17. 19:27
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
21%

Nincs olyan, hogy "saját" név. Minden nevet többen is kapnak. Ha valakinek ez tetszik, netán érzelmileg kötődik a névhez (mint pl. amit #7 is írt), miért ne adhatná ugyanazt a nevet, amit a szülő is visel? Ennek alapesetben semmi köze nincs az egoizmushoz. Nyilván előfordulnak olyan emberek, akiknél ez az ok, de szerintem az a ritkább.

Nálunk édesapám kérte, hogy anyám nevét kapjam (hálistennek!, anyám által választott név nem illene sem a családnévhez, sem hozzám). Szintén apuka kérésére a kisebbik lányunk is ezt a nevet kapta. Kifejezetten szereti a nevét.

2023. dec. 17. 21:07
 12/39 anonim ***** válasza:
90%

Nem kéne a nárcisztikus jelzővel dobálózni. Mert így az egész súlyát veszti.

Valahol szokás ez ma is, valahol nem, ennyi az egész.

2023. dec. 17. 21:10
 13/39 A kérdező kommentje:
En nem szokasbol adnám egyébként, nalunk nem volt szokás a családban. Csak tenyleg jónak tartom a nevem, es keves mas noi nev tetszik. Férfiaknál tudom, hogy szokas, en amugy no vagyok. Azert gondoltam ra, hogy egoista, mert en amugy nagyon szeretnék leánygyereket, mert a csaladunkban legalább ket generáció ota nem tul jok az anya-lanya kapcsolatok, es örülnék, ha ezen en tudnek változtatni.
2023. dec. 17. 21:21
 14/39 anonim ***** válasza:
91%
Batyam es en is masodik keresztnevnek kaptuk a szuleink keresztnevet. Igy nem zavar, de en nem viszem tovabb ezt a hagyomanyt, es szerencsere a ferjem sem akarja. Egyebkent mindenki ugy nevezi el a gyereket, ahogy akarja, felesleges ezert beszologatni egymasnak.
2023. dec. 17. 21:41
 15/39 anonim ***** válasza:
79%
Tudnád mennyire imádok ötödik Katalin lenni. 🥲
2023. dec. 17. 22:38
 16/39 anonim ***** válasza:
100%

Mázlista vagy, hogy így szereted a saját neved! :)

Én nem rajongok a sajátomért (csak már megszoktam kötel nehyven év alatt), anyum sem szerette az övét, mégis azt kaptam családi nyomásra...

Én csak ezért nem adnám a saját nevem, ha lányom születne, sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolnak sem az új, sem a régi szokások, tehát ha neked tetszik a tiéd, akkor szerintem semmi akadálya!

2023. dec. 17. 23:18
 17/39 anonim ***** válasza:
40%

Semennyire

Nekem mindig az jut eszembe, hogy ennyire nem volt kedvük gondolkodni..

nagyon “kreatívak” ( irónia)

2023. dec. 18. 07:01
 18/39 anonim ***** válasza:
34%
Én büszke vagyok hogy édesanyám nevét viselhetem, nagyon szeretem.
2023. dec. 18. 07:06
 19/39 anonim ***** válasza:
27%

A párom az apja nevét viseli második névként, nem is illik a nevéhez. Plusz egy alkoholista lett az ember 15 év múlva , úgyhogy duplán gáz. Az öccse meg az öregapja nevét viseli, aki annó szó szerint egy köcsög rendőr volt akit

utaltak sokan, sőt ivott is suttyomban. Én nem adnám felmenő nevét

2023. dec. 18. 08:12
 20/39 anonim ***** válasza:
57%
A kolleganőmék viszik ezt a szokást, a gyerekük a sokadik Pál lesz a családban... már a férjével is kitoltak, mert kiejthetetlen "hülye" és hosszú vezetékneve van, mindehhez meg megkapta a Pál Péter nevet is. De ha nekik tetszik csinálják.
2023. dec. 18. 09:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!