Miért lett ekkora divat beceneveket adni a gyerekeknek rendes névként?
Tucatjával születnek mostanában a Hédik, Szofik, Bellák stb.
Unokahúgom Zsófi. Most 12 éves, de már megkapta hogy milyen bunkó, mert ha bemutatkozik, a rendes nevét, ne a becenevét mondja, ő meg magyarázhatja, hogy így anyakönyvezték. Ezek a szülők nem gondolnak bele, hogy a gyerekből egyszer felnőtt lesz, amikor már ciki az ilyen név?
Sok önnálósult becenév van, ami ma már elfogadott, és csakis azért lett elfogadott, mert anno elég szülő adta annak ellenére, hogy az akkori közízlésben ezek még nem voltak megszokott nevek. Gitta, Vera, Fanni, Kata, Linda, Rita stb., persze még mindig vannak, akik megszólják ezeket a neveket is, de szerintem úgy általában cikinek nem számítanak.
Nem árt ettől függetlenül megérezni egy határt, hogy mi az, ami már "nem fér bele", és ez csak részben szubjektív. Egy Orsika, Panka, Katica, Juliska, Erzsi, Borcsa pl még bőven okozhat kellemetlenséget viselőjének 10-20 év múlva is, bármennyit változnak a névadási szokások. Illetve szerintem elsősorban azért kiszúrás a gyerekkel, mert elveszi tőle a lehetőséget, hogy hogyan használja a saját nevét. Lehet, hogy valaki szívesen használja munkahelyi vagy üzleti közegben is úgy a nevét, hogy Panka, szíve joga, HA az ő választása. De nekem speciel borzasztó kellemetlen lenne, ha mindenkinek úgy kéne bemutatkoznom, hogy Zsuzsi vagy Zsuzska, függetlenül attól, hogy milyen a kapcsolatunk. Egy ügyfélnek vagy ügyintézőnek hadd ne legyek már Zsuzska :D
9,oh ezt nem tudtam.
Köszi a választ
8
Én az utolsó mondattal nem értek egyet.
Noel, Zsófia, Kira, Medox, Nina, Zselyke, Glória, Molli, stbstb együtt nőnek fel. Az ő korosztályuknak ez a neve és ha gyermekük lesz, akkor egyrészüknek szintén ez lesz a neve, a másik felének meg az akkori új hullám neve.
Én most vagyok 30, a mi korosztályunk megszokta ezeket a neveket. Mire felnőnek a hülyenevű gyerekek, addigra leszünk 50-esek. Az én anyám pedig 70. 0-tól 50-60 éves korig szerintem akkor nem cikik, hanem megszokottak lesznek már ezek a nevek. Ergó kevés ember lesz, aki furának, cikinek fogja tartani ezeket. 🤷🏻♀️
12-es: most vagyok 66 éves, amikor a gyerekeim óvodásak voltak, mindenki azon volt megakadva, hogy lehet egy felnött valakinek Réka, Boglárka, Kata, Fanni a neve, az indoklás: "Egy ügyfélnek vagy ügyintézőnek hadd ne legyek már Zsuzska" - csak akkor nem a Zsuzska név volt az utolsó szó. Meg nem csak ügyfél-ügyintézö volt megemlítve, hanem orvso, ügyvéd vagy tanár is.
Ma ezek teljesen elfogadott nevek, akik abba a korosztályba születtek, azok megszokták, hogy az iskolatársaknak ez a neve, ezeket a neveket is becézték, ahogy akkor nekik tetszett, és semelyik nem érezte, hogy a szülök elvették tölük a lehetöséget a nevük használatára, ez volt és ma is ez A nevük, úgy használják, ahogy nekik tetszik.
Szóval lehet vitatkozni arról, hogy tetszenek vagy sem, de 20-30 év múlva nem lesznek különlegesek vagy problémásak, addigra hozzászoknak az emberek.
Huuu.
Szerintem semmi baj ezekkel a nevekkel.
Szerintem ott kezdődik a baj amikor valakit Ármánzónak hívnak.
Ami nyilván megállja a helyét a saját országában, de itthon, fonetikusan leírva, hát elég béna.
Lehet, hogy ehhez is hozzá lehet szokni🤷🏼♀️
Nem tudom, de egyáltalán nem tartom normálisnak, hogy mint az ovodások felnőtt létükre cikiznek gyerekeket a nevük miatt.
Holott éppen lehet, hogy csak neked furcsa, de ha már annyit hallod akkor nem lesz az.
Sokaknak “furcsák” az ősi magyar nevek mint Kenéz, Jelek, Ménrót, mert sosem hallották, pedig nagyon szép nevek, de az “normális” hogy itthon már a 10.000. gyereket neveznek el Noelnek meg Nátánnak.
Szerintem ez is szėp, de én biztosan sosem adnám a gyerekeimnek.
Amit "vállalhatatlan" nevek, azok, amiknek kifejezetten negatív jelentése van (Csirkefogó és társai), amik a vezetéknévvel együtt jelentenek valami rosszat vagy negatív asszociációt, illeve a fonetikusan írt külföldi eredetü nevek, amik így felismerhetetlenekké válnak.
Minden más nem gond, meg fogják szokni az emberek és utána senkit nem érdekel a téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!