Komolyan tanítani kell a babát átfordulni vagy ez csak ilyen instás divat?
Csomó videóban látom, hogy a napi rutin része, hogy igazgatják a könyökét, fogják a kezét, hogy átforduljon. Ennél enyhébb verzió, hogy valamit rázogatnak mellette és így motiválják az átfordulást. Az üléssel ugyanezt csinálják, igazgatják a lábait, billentik a csípőjét.
Erre valóban szükség van? Én azt gondoltam eddig, hogy majd hagyom a babám, hogy szépen csináljon mindent a maga tempójában, nem fogom a könyökét maga alá hajtogatni meg egyéb mesterséges beavatkozásokat végezni.
Basszus, jó hogy mondod, nincs instám, lehet a gyerekem soha nem tanult volna meg semmit. Jaaa, de , kettő már megtanulta.
Viccet félre téve, szépen hagyd, meg fogja tanulni magától. De valamivel az instára is fel kell kerülni.
Elég 1 ilyen videot megnézni és máris ilyeneket kapsz...
Nem kell tanítani!
Azért dobálja fel, mert egyet megnéztél.
Én tegnap életemben először megnéztem instán egy esküvői videót Palvin Barbiról. Azóta az összes esküvői részletet és divatfotózást már kidobta nekem. Nem csak róla, a férje gyerekkori szerepeiről az összes videó is szembejött velem. 🤣
ELŐTTE egy videót se láttam róluk.
Nem. Inkább káros ez.
Képzelj el egy mozgást:
- van egy motiváció
- van egy motoros program
- egy különböző izomösszehúzódások és feszítésekből álló mozgásszekvencia
- ahhoz egy izomtónusszabàlyozás
- van egy befejezése a mozgásnak
- közben visszajelzések a központok felé a szenzoros rendszerek (látás, egyensúly, testérzèkelés) felől jövő infók egyesítésével
- van egy rendszer ami összeveteti a pillanatnyi eredményt a céllal és ezt visszajelentve korrekciót kezdeményez.
Ha Te forgatod a gyereket, akkor az egyetlen ezekből, ami teljesül vagy fejlődik, az a szenzoros integráció. Ezért hasznos pl a hordozás. Ugyanakkor hamis információkat szerez. Például azzal az izommunkával, amit akkor belead, egyedül nem lehet fordulni. Egy adott tartás fájdalmas, egy mozgás túlzott lenne, amire alapesetben azonnal jönne a visszajelzés (pl odaüti az orrát), ami a tanulás alapja.
Ráadásul elviheted a nála épp aktuális folyamatoktól a figyelmét. Pl magától még épp a szem-kéz koordináció érne, nem a forgás kezdődne. Ezért nem szabad őket ültetni se.
A mozgásfejlődést a szabad mozgás támogatja (lásd még Ónodi Ágnes wwww.hordozo.hu), és csak indokolt orvosi esetben lehet a kisebbik rossz ettől eltérni.
Nyilván ha viccből mondókázás közben kicsit "tekergeted", az más, és az nem káros ha ezt csak játékból teszed és amúgy szabad mozgásban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!