Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Irigységből szokták leszólni...

Irigységből szokták leszólni a különleges neveket?

Figyelt kérdés

Nekem nagyon tetszik a Vilma név pl. Abból tuti nem lesz sehol másik. Simán adnám a gyerekemnek.

Erre benyögi egy ismerősöm, hogy honnan tudom?

Miért ugyan mennyi már az esélye?

Keresztanyám Hilda volt, 47ben született, egész életében egyedül volt az osztályban, munkahelyen, mindenhol.

Egyszerűen, mivel nem tucatnév, kevés rá az esély, hogy legyen másik.

2023. nov. 22. 08:48
1 2 3 4 5
 11/43 harebell ***** válasza:
100%
Egy gondolat az "abból tuti nem lesz sehol másik" dologhoz: elég sok szülő gondolkodik úgy, hogy ritka nevet szeretne adni a gyerekének, ez rendszerint úgy néz ki, hogy az utónévlistát böngészve azokra a nevekre fókuszál, amik éppen akkor ritkák. Így aztán egymástól függetlenül ugyanazokra a nevekre bukkanhatnak, plusz utána ezek a nevek megtetszenek másnak is, főleg az ilyen, amúgy hagyományos neveknél jellemző egy rácsodálkozás, hogy "tényleg, hogy kiment a divatból, pedig szép név". Aztán pikpakk felkapott lesz, vagy legalábbis gyakoribb. Mostanában ilyen (volt) pl a Lujza, Róza, Johanna, Janka - sokan azzal a gondolattal adták, hogy milyen ritka, hiszen akkor tényleg az volt. Aztán most kúsznak felfelé a népszerűségi listán. Vilmát is hallottam mostanában babanévként, ugyan csak kettőt, de ez már több, mint amennyi Vilmát a korosztályomban ismerek. Nem biztos, hogy felkapott lesz, de kizárni sem lehet. Sose tudni, melyik név lesz az új Hanna :)
2023. nov. 22. 11:07
 12/43 anonim ***** válasza:
34%

Ahogy a 10-es mondja, jól mondja... A Vilma egy szép név. Régi is, ismert is, nem bonyolult, szép, komoly, mégis ritka, igen ezáltal különleges is. MIt mondjak, lehetnek irigyek egy ilyen szép névre a 7-es válaszoló által említett Norinák, Nolenek, Zoék, Csengék, Fannik, de ha korábbra megyünk, a Dorinák meg a Vivienek is...

Sokkal szebb és jobb egy ritka régi név, mint a felkapott divatnevek, amik igazából tucatnevek. Őszintén szólva én ezeket a tucatneveseket szoktam magamban kinevetni (nyilván nem nyíltan, csak magamban gondolok ezt-azt a szüleikről...), na aztán a kacifántosak, mint a Napsugár, Bodza, Mercédesz, Kamília, jajj.....

2023. nov. 22. 11:17
 13/43 A kérdező kommentje:
Hát utolsó, ebből úgy érzem balhé lesz.
2023. nov. 22. 11:28
 14/43 anonim ***** válasza:
38%
12# Azért ez a te szubjektív véleményed. :) Mindenkinek megvan hidd el a saját gondolata erről. Tehát amit te gondolsz az nem általános,érted ugye? :D Én hamarabb mosolygok magamba egy Sándoron vagy Vilmán picinél,mint a Norinán pl. Nekem ezek lerágott csont nevek,lehet egykor szépek voltak,de most már nem. Minden kornak megvannak az adott nevei,az én gyerekkoromban az Irén,Rózsa volt a menő. Adnád a gyerekednek? Lehet,hogy számodra különleges,de a gyereked úgy fog szembeköpni 20 év múlva,hogy húha. Na de azért,amiért ÉN így gondolom,ez sem törvényszerű mint láthatod. :D
2023. nov. 22. 11:35
 15/43 anonim ***** válasza:
32%
Ja és picit még fel kell nőni az élethez,ha egy név kapcsán elkap a röhögés. :D De ez is elfog jönni majd a tinikorod után. 14# voltam.
2023. nov. 22. 11:37
 16/43 anonim ***** válasza:
83%

"lehet egykor szépek voltak,de most már nem"

Ha a "szép" helyett "népszerűt" írtál volna, még igazad is lenne. De hogy kinek mi a szép, az ízlés kérdése. Vannak, akiknek a modern nevek tetszenek, másnak a régiek. És lehet, hogy a gyereked pont azért tesz majd szemrehányást, mert minden osztályában, munkahelyén volt még két ugyanolyan nevű.

Ha magadban mosolyogsz néhány néven, akkor - a te szavaiddal élve - neked is fel kell még nőni az élethez.

2023. nov. 22. 11:49
 17/43 anonim ***** válasza:
37%
Aközött azért van különbség,hogy mosolygok egyet mondván de érdekes,ritka és nem adnám semmiképpen,mint hogy röhögök magamba és gondolok ezt azt a szülőkről vagy ítélkezem felettük. Így köszönöm,de nekem már ez megtörtént,nálad is megfog idővel. Mindennek eljön az ideje.
2023. nov. 22. 12:28
 18/43 anonim ***** válasza:
88%

14:

"Minden kornak megvannak az adott nevei,az én gyerekkoromban az Irén,Rózsa volt a menő. Adnád a gyerekednek? Lehet,hogy számodra különleges,de a gyereked úgy fog szembeköpni 20 év múlva,hogy húha."

Ilyen maximum veled fordulhat elő, mert más azért több kulturáltságot nevel a gyerekébe.

Ha annyira nem tetszik neki, legföljebb megváltoztatja.

2023. nov. 22. 12:38
 19/43 anonim ***** válasza:
100%
Nem, hanem mert nem tetszik nekik. Nem is értem, miért feltételezi valaki, hogy irigységből tennék.
2023. nov. 22. 12:51
 20/43 anonim ***** válasza:
92%

#14 Te aztán szépen ellentmondásba keveredtél önmagaddal. :)

Nézd, itt pont arról van szó, hogy népszerűség vagy kevésbé népszerűség alapján akarnak nevet választani egyesek. Szerintem ez butaság. Attól, hogy valami szokatlan, nem biztos, hogy rossz. Minden kornak megvannak a maga divatjai, de azért elég erős túlzás, hogy a gyerek majd szemközt köpi a szülőt a saját neve miatt. Ez nonszensz, ha csak nem Leokádiáról meg Vinetturól beszélünk.

Aki mást a neve miatt bánt vagy nevet ki, az nagyon prosztó ember szerintem. Véleményed, preferenciád persze lehet, de nincs jogod ezzel megbántani mást. Ez a család dolga, nem másé.

Látom én is le lettem pontozva erősen, biztos azért mert ilyen "ódivatú" nevet választottunk. Nekünk ez tetszik. Így is elég nehéz volt, mert tanító vagyok és minden névhez szinte kötődik egy arc. Hiába tetszik pl. a Marcell, egy olyan gyerek jut róla eszembe, aki rosszindulatú a társaival. A névvel nincs bajom, csak a hozzá társuló képpel. De pl. A Nolen nem tetszett, mert olyan, mintha összegyűlt volna a nyál a számban, mikor kimondom. Mégsem mondom ezt senkinek, aki ezt választja, nem fintorgok. Magamban gondolok, amit, én nem adnám. A kis keresztlányom neve sem tetszik igazán, de ettől függetlenül imádom a gyereket és közben a név is megszépült számomra emiatt.

Szóval egy szó, mint száz, mindenki válassza azt, ami neki tetszik és mindenki más véleményét meg el kell engedni.

2023. nov. 22. 13:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!