Szerintetek rossz vagy jó a gondolat menetünk?
Sziasztok!
Nagyon sokat gondolkodtunk hogy hogyan is támogathatnank a leendő gyermekünket az életben. Ugye rengeteg felé út van. Pl babakotveny, ilyesmi. Viszont tegyük fel hogy félre teszek neki(k) 10 milliót az 18 èv múlva semmit nem ér. Így arra gondoltam hogy lakasonerot összegyűjtük, veszünk egy lakást, kiadjuk így úgymond lesz egy ingyen lakás a gyereknek. De az ismerősök hülyének néznek az ötlet miatt.
Idézem :
Majd a gyerek nem akar ott lakni,nem tetszik neki akkor adtál a sz#rnak egy pofont. Jobb a pénz hogy ne üres fenekkel induljon az életben.
Nem értem miért?
18 éves korára lesz egy lakása, az már az övé lesz, addig az alberlok a tervek szerint kifizetik. Tényleg rossz ötlet a lakás és inkább pénz legyen? Szerintem a lakás az értèkàllobb mint a pénz, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Elore is köszönöm a válaszokat! ☺️
Fura ismerőseid vannak. A mi környezetünkben mindenki ezen van, sőt. Mi nyugdíj megtakarításként is ingatlanban gondolkozunk.
Arra kell törekedni, hogy ne a gyereknek megfelelő ingatlant vegyél, hanem egy jó helyen lévő, jól kiadhatót, amit folyamatosan karbantartasz, hogy tartsa az értékét. Majd ha felnő, akkor eldönti mit tesz vele. Odaköltözhet, vagy eladhatja, de akár ki is adhatja, amíg ő bérel máshol kvázi ingyen így. Ha neki a pénz kell belőle, akkor pénzzé teszitek, ez azért nem agyműtét. :D
Én inkább azt tapasztalom, hogy az kuporgatja a pénzt, akinek sajnos nincs lehetősége összedobni egy önerőt és/vagy fizetni (mégegy) hitelt.
Megjegyzem szerintem átlag feletti jövedelemmel is nehéz két gyerek mellett két lakást kipattintani mire felnőnek és nem is biztos, hogy jó gondolat. Mi legalábbis úgy vagyunk vele, hogy teljesen csupasz s*ggel indultunk, mégis megoldottuk az életünket. Ha a két gyerekünk márcsak egy fél-fél Budapest környéki lakással indít is jelentős előnyre tesznek szert. De majd meglátjuk hogy alakulnak az anyagiak nálunk. Nem gondolom, hogy jó taktika az össz vagyonunkat a gyerekeinkbe tolni, mert ha ténylegesen nem lesz nyugdíj, mire oda jutunk, akkor éppen ezzel adtunk pofont a sz*rnak. :) Lehet, hogy kaptak egy/fél lakást, de a nyakukba szakadunk ideje korán és tarthatnak el minket is... Szóval szerintem a lényeg az egyensúly megteremtése, hogy tudjunk adni a gyerekeknek is, de magunkat se hagyjuk parlagon. Ez sokaknak eltolódik csak a gyerekek irányába.
Az ismerőseid természetesen hülyék, te gondolkodsz normálisan.
Ha ti most össze tudjátok gyűjteni egy lakásra az önerőt, a bérleti díjból fizetitek a hitelt, akkor 20 év múlva lesz egy tehermentes lakása a gyereketeknek. Ha nem ott akar lakni, akkor majd eladja és annak az árából vesz ott, ahol akar.
Ami fontos: olyan helyen vegyetek ingatlant, ahol biztosan tartja az értékét és könnyen ki is lehet adni. Vagyis pl. egyetemi városban, jó tömegközlekedésű helyen, c...mentes övezetben. Arra számítsatok, hogy a bérlők (tisztelet a kivételnek) sokkal jobban lelakják a lakást, mintha tulajdonosként ti laknátok ott. Tehát 10-20 év után a felújításra többet kell költenetek.
Amelyik ismerősötök hülyének néz titeket, azzal nem nagyon érdemes kommunikálni, mert olyan ostoba, hogy magyarázni sem érdemes neki semmit.
Köszönöm a válaszokat!
Mindenképpen egyetemvárosban vennénk lakást, de ezek az ismerősök teljesen elbizonytalanitottak minket. És elis gondolkodtam rajta hogy talán jobb lenne állampapír. Viszont úgy vagyunk vele ha már van önerő, akkor lakást vegyünk. Lehet 10 èv múlva ami ma 50 millió az később 150 lesz. Kitudja.. A számítások szerint a jelenlegi piacot nézve 150.000 ért kilehet adni Pesten az ilyen lakásokat amiket néztünk. Ha azt nézem 16-17 év alatt kilenne fizetve, csak a hitel. De legyen 20. Festeni, meszelni stb is költség, de elenyeszo az az összeg egy lakáshoz képest. Tényleg ezért gondolkodtam el hogy állampapír vagy lakás mert egyik sem hülyeség vegulis. És azt a lakást már nem veszi el tőlünk senki, mert mindenképp fizetve lesz ha törik ha szakad. Nekem nem volt semmim, akkor legalább a gyereknek/gyerekeknek legyen valami. Aztán ha kevesebbet fizető munkája is lesz, csak a rezsire kell fájjon a feje úgymond,és nem sok 100.000-ert bérelni valahol. Ha nem akar oda költözni sincs probléma, kiadjuk tovább, és ha csak nem leszek addigra milliomos (🤣) tud venni egy másik házat, amit az előző albérleti díja fedez. Bár addigra ki tudja mi lesz. Valamit muszáj csinálni mert a pénz rohamosan veszít az értékéből. Kitudja nem e lesz bár éven belül nálunk euró, bár inkább azt vallom hogy lassan kilepunk ez EU-ból. Köszönöm szépen a válaszokat! 🫶
Most jobb befektetés az állampapír ez tény, aki emellett kardoskodik, az valószínű ezért. De ez érezhetően nem lesz így hosszútávon.
Nekem a babakötvényben alapból nem tetszik, hogy akkor kapja meg a gyerek, amikor betölti a 18-at és nem akkor, amikor én késznek érzem rá. Ezen felül ha ne adj isten gond lenne sem lehet hozzányúlni. Nem az a cél, hogy elköltsük a gyerek megtakarítását nyilván, de ha beüt egy súlyos betegség pl. nála (sose történjen ilyen) és elfogynak a családi tartalékok, akkor fontosabb az, hogy most rendben legyen, mint az, hogy 10 év múlva mi lesz, vagyis én ezt a kikötést elfogadhatatlannak tartom ilyen formán.
Egy lakás lehet, hogy nem hoz sokat, nem tudhatjuk hogy alakul a piac, azt viszont igen, hogy az ingatlan alapvetően értéktartó befektetés, míg a pénz nem az. Vagyis hosszú táv esetén, ha az értéktartás a cél, az ingatlan a legjobb döntés. Ha ezt valaki nem érti, ott komoly bajok vannak.
Azért arra is gondolni kell, hogy a lakás amortizálódik, 18 év alatt teljesen biztosan fel kell újítani minimum egyszer. Egyéb költségei is vannak, nem tiszta haszon az albérleti díj, és én kockázatosnak is ítélem a kiadás szempontjából. Mindenkori kormányunk egy tollvonással megváltoztathat kőbe vésett szabályokat.
És 18 év más szempontból is hosszú táv, oké, hogy most midnenkinek mekkora érték a lakás, de vajon 18 év múlva is az lesz?
Mindezeket mérlegelve döntenék.
18!
Értema a te gondolat meneted is. De akkor mibe tegye a pénzt az ember ha nem akarja üres fenekkel indítani a gyereket az életben? A felújítás oké persze, az más. A hivatalos része pedig (adó) bele van már kalkulalva az árba, így lenne a 16-17 év alatt kifizetve a tervek szerint.
Nem jó a gondolatmenet. Jelenleg egyértelműen a pénzügyi befektetésekkel lehet magasabb hozamot elérni. Ha meg hitel is szükséges a lakáshoz, akkor még azt is le kell vonni a hozamból.
Ettől függetlenül nektek lehet, hogy jobb egy lakást venni, mert nem értesz a pénzügyekhez. Főleg, ha megvan a pénz a lakásra és nem sok hitel kell.
Ha sok hitel kell, akkor nem lesz elég a bérleti díj a hiteltörlesztéshez és végül annyit fizetsz ki a lakásra, mintha összegyűjtenél a gyerekednek 50 milliót. Szóval ne 10 millióval állítsd párba a lakást.
Egyetlen esetben lehet óriási előnye a lakásnak, ha extrém infláció lesz és elinflálódik a hiteled, miközben a lakás ára megtöbbszöröződik. Reméljük nem lesz ilyen, mert akkor itt mindenkinek reszeltek.
Nyilván te ezt nem fogod megérteni, látszik, hogy nagyon egyszerűen gondolkodsz a témában. Csak azt gondold végig, hogy ha ez ilyen egyszerű lenne, nem csinálná ezt mindenki?
Én azt javaslom neked, hogy egy szakemberrel számoljátok ki a konkrét saját számaitokkal (lakás ára, bérleti díj, adó, amortizáció, egyéb költség, hiteltörlesztés, futamidő, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!