Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Általában miért szeretik az...

Általában miért szeretik az emberek a nagycsaládot, azaz ha több gyerek is van?

Figyelt kérdés

Most ez nem hergelés, vagy provokáció lenne, meg nem is az, hogy én beleszóljak akárkinek az életébe, hogy miért vállal mondjuk 3+ gyereket (a CSOK-ot most hagyjuk ki ebből). :)

Hanem csak néha szimplán felmerül bennem ez a kérdés, mert hát ugye minél több gyerkőc van egy családban, annál nagyobb zsivaly, szervezés, költség, DE! annál több öröm, szeretet és boldogság. (tapasztalatom szerint)

Viszont általánosságban meg a legtöbb szülő szokott panaszkodni, hogy egy idő után már csak ordít a gyerekekkel, mert unja a rengeteg kiabálást, szaladgálást, esetleg marakodnak, nem fogadnak szót, de mások meg szinte sosem idegeskednek, ordítanak a gyerekekre, hanem boldogságban, nevetésben élnek, és így élvezik az életet.

Akkor most valakinek potyatürelme van, és egyszer sem ég ki, vagy dühödik fel a gyerekek miatt, vagy igen, csak nem mer panaszkodni?

2023. szept. 10. 19:04
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk egy van, még kicsi is. Mindig úgy képzeltem el hogy egy fiú egy lány. Nyilván ezt nem tudom szabályozni de még egyet bevállalnék ha belefér majd az anyagi helyzetünkbe. De az nem most lesz. De hogy 4-5-6-ot vállaljak azt úgy érzem kizárt és ez nem pont az anyagi helyzet miatt. Még a második is kérdőjeles. Mondjuk engem nem vét fel az a kirobbanó energia lehet emiatt.
2023. szept. 10. 20:41
 12/28 anonim ***** válasza:
88%

Nekem nincs testvérem, de mindig szerettem volna. A férjemék 10-en vannak testvérek, ő nagyon szereti hogy nagy családban nőtt fel.

A kapcsolatunk elején beszélgettünk róla hogy hány gyereket szeretnénk, a férjem az elején legalább 5-öt szeretett volna, én 3-at. Ki egyeztünk 4-ben.

Az első fiúnk nagyon jó baba volt, már pár hónapos korától azt gondoltam hogy bármikor jöhet a következő. 1,5 év van köztük. A második fiú kicsit már nehezebb volt, de még így sem éreztem azt hogy túl sok lenne. A második 2 éves volt mikor a pici született. A harmadik is fiú. Na ő nagyon nehéz baba volt. Refluxos volt, nem aludt, mozgásban is le volt maradva. Akkor azt éreztem hogy kész, több nem lesz. Aztán ahogy nőtt/ek úgy lett egyre egyszerűbb. Mikor 3 éves múlt a pici amikor azt éreztem hogy már jöhetne a negyedik. Ő viszont kicsit nehezebben jött, 5,5 volt a kicsi mikor megszületett a baba. Ő is kisfiú. Ő megint könnyebb volt.

Imádtam hogy 4-en 4 félék, mindegyikük a maga nehézségeivel és örömeivel. Persze soha nem mondanám hogy könnyű, mert piszkosul nem az, de megéri. Vannak napok mikor szívem szerint ki futnék a világból, de aztán mindig történik valami ami vissza hozzá az élet kedvem.

Szóval a 4 fiú után elkezdtem vágyódni egy kislány után. Sokáig igyekeztem ezt elnyomni magamban, pár évig sikerült is, aztán egy nap a férjem hozta fel hogy mi lenne ha... Úgy döntöttünk hogy 1 évig nem védekezünk, ha jön, jön, ha nem, nem. És jött, vagyis jöttek. 2 kicsi lány. És nehéz. Most is nehéz. De boldogok vagyunk, nagyon boldogok. Az első pár év nehezebb volt, már 14, 12,5, 10,5, 5, és 1 évesek az ikrek.

Mi szeretjük hogy a nagy család, egyenlőre még a gyerekek is úgy nyilatkoznak róla hogy örülnek neki hogy ennyien vannak.

2023. szept. 10. 20:59
 13/28 anonim ***** válasza:
72%

Én csak a közvetlen szomszédaim példájából tudok példálózni.

Az egyik szomszédban 4 gyerek van (már felnőttek). Anyuka sosem dolgozott életében, a háztartás vezetése és a gyereknevelés volt a dolga. Soha egy hangos, rossz szót nem hallottam tőle a gyerekekre.

Mind a 4 felnőtt, lediplomáztak és azóta születtek unokák is, tök normális, szerető összetartó család. De ott apuka pl brutál jól keres, nem volt gond soha semmilyen téren.

A másik szomszédunk az tipikusan az a CSOK-os család. 3 gyerek van, anyuka 0-24 üvölt mint a sakál a gyerekekkel, a legkisebb 4 éves. Látszik/hallatszik, hogy halál frusztrált, kiégett és lestrapált. Ők tipikusan azok a szülők, akiknek a támogatás és a ház miatt kellett, de apuka is ugyanez a kategória.

Tesóméknál 2 gyerek van és ők pl meg is mondták, hogy van 1 fiú és 1 lány, többet nem szeretnének, de ők imádják is ezt a babázást meg a gyerekes életmódot, náluk sem hallani soha 1 hangos szót sem és a gyerekek is tök aranyosak, normálisak.

Szóval nekem az a konklúzió, hogy több kategória van, az egyik azért vállal sok gyereket mert szereti a nagy családot és VALÓBAN jól érzi így magát (ők vannak kevesebben).

A másik kategória az, akik a támogatások miatt vállalják, de már látszik rajtuk, hogy megbánták és rühellik az egészet.

2023. szept. 10. 21:17
 14/28 A kérdező kommentje:

"Nekem nincs testvérem, de mindig szerettem volna. "

Dettó ugyanez. 🥲🥲

Utálok egyke lenni, nagyon hiányzott az egész gyerekkoromból az, hogy legyen valaki, akivel legalább tudok játszani.

Persze nem törvényszerű, hogy így lett volna, de én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy igenis jó annak, akinek van testvére.

Egy csomó olyan eset van, ahol a testvérek a legjobb barátok.

2023. szept. 10. 21:44
 15/28 anonim ***** válasza:
100%
aMUGY ÉN IS EGYKE VAGYOK, és én is mindig szerettem volna testvért. (11)
2023. szept. 10. 22:00
 16/28 anonim ***** válasza:
23%

Kedves Kérdező!

Köszönjük szépen!

Nem vettünk fel se CSOK-ot, se babavárót, de így is van, aki ezt hiszi!

2023. szept. 10. 22:01
 17/28 anonim ***** válasza:
0%
Ez a szokásos unatkozó kislány aki naponta rakja fel a kérdéseket...
2023. szept. 10. 22:04
 18/28 A kérdező kommentje:

17

Unatkozó micsoda?

2023. szept. 10. 22:07
 19/28 anonim ***** válasza:
Barátnőm is egyke volt, ott azért lett 3. Nekem 6 évesen lett tesóm, kb. ketten voltunk egykék, de én csak kettőt vállalok, nálam ott a limit férjemék 4-en vannak tesók. Ő nem érzi szükségét a nagycsaládnak, annyira nem élvezte. Unokatestvére viszont imádott náluk lenni, mindig mondja, hogy neki is minimum 4 lesz, mert milyen jó volt. Ez személyiségfüggő is. Ott úton is a 3. Mindenki máshogy éli ezt meg.
2023. szept. 11. 08:44
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Ahol kettőnél több gyerek van, ott már nem jut elég figyelem a gyerekekre. Tudom, hogy a nagycsaládosok most megköveznek, pedig így van. A fiamnak van egy haverja, négy gyerekes család. A gyereknek nincs külön szobája, ami még önmagában nem lenne baj. De hozzánk jár át fagyit enni, itt kéreget, mert neki nem veszik meg. Én nem vagyok irigy, de már sokszor bosszantó. Amúgy nagyon aranyos gyerek. Azt nem tudom, hogy ők miért vállaltak ennyi gyereket, apuka autószerelő, anyuka meg alkalmi munkákból él, bár gondolom 4 gyerek mellett nem is tudna főállásban dolgozni.

Az anyagiak mellett meg nagyon idegtépő is, a legbékésebb gyerek is fent van éjszaka, és ő is tud hisztizni. Nekem a kettő bőven elég volt.

Amúgy ahol annyi gyerek van, ott nem is foglalkoznak ám velük annyira. Anyámék 8-an voltak tesók, az anyja megmondta, kaja van, tiszta ruha van, mit akarsz még. Egymást nevelték fel a gyerekek, az anyja meg dolgozott a földeken.

2023. szept. 11. 18:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!