Kisbabás szülők, ti milyen fizetéssel/mennyi megtakarítással vágtatok bele a családalapításba?
Tudom, kicsit intim kérdés, elnézést érte, de nagyon érdekel.
Mennyire játszott szerepet az ilyesfajta tudatosság?
Nálunk nagyon komoly szerepet játszott. Jól kerestem én is, a férjem is és fontos volt, hogy legyen 4-5 millió megtakarításunk állandóan, amihez lehetőség szerint nem nyúlunk.
Idő közben költöztünk, ehhez akkor is ragaszkodtunk, pláne hogy mostmár családi házról beszélünk. Ha elromlik a kazán, vagy akármi nagyobb dolog történik, ne álljunk itt 1-2 gyerekkel üres zsebbel tél közepén fűtés nélkül.
Már 2-3 évvel a gyerekvállalás előtt készültünk csupán annyival, hogy elkezdtünk félretenni egészségpénztári számlára apránként. Nem szorultunk rá, de jól esett a lelkünknek. :D
Egyébként szépen kijövünk a havi bevételeinkből most is (1 éves baba, lassan majd tervben mégegy), szóval nem lett volna létszükség, de mi így éreztük tutinak.
Ezen felül a férjemre kötöttünk biztosítást, hogyha vele bármi történne, amíg én itthon vagyok, akkor ne az anyagi probléma legyen a legnagyobb gondom, vagyis ne kelljen azonnal fejvesztve rohannom vissza dolgozni. A biztosítási összeg úgy lett beállítva, hogy abból a hitelünket végtörleszteni tudjam és még maradjon is egy pici. Reméljük sosem lesz rá szükség, de szintén: NEKÜNK így a tuti, mi így fekszünk le nyugodtan.
Szerepet játszott, mert nekem fontos vol az anyagi biztonság, stabilitás ebben az időszakban (is). Szóval saját (nyilván hitellel terhelt, de saját) lakás, hitelmentes autó, stabil munkahely, ahol már dolgoztam 2 éve és ahová visszavártak, ezek voltak meg amikor nekiláttunk próbálkozni. Fizum akkor volt talán ilyen 350 nettó körüli, erre ugye a max GYED járt már, és a CSED sem volt rossz fél évig. Megtakarítás 3M volt, ebből fedeztük a baba dolgait, magánkórházban a terhesgondozást és szülést, meg gyorsan felújítottuk még a fürdőszobát mielőtt született a pici, így az érkezésére maradt belőle ~1M, de még ez is elég volt nekünk. A gyerek 1 éves korában mentem vissza dolgozni. Nagyjából 1 évig dolgoztam (az anyagilag jó volt, a 280 ezres GYED mellé kaptam az időközben megemelt fizut, 650 nettókat kaptam akkoriban), aztán ismét eljöttem szülni. Menet közben kifizettük a lakáshielt és vettünk (szintén hitelre) egy kertesházat, szerencsére pont ki tudtuk gazdálkodni, hogy ne kelljen eladni az első lakást, ezt kiadjuk, így fedezi a ház törlesztőjét. De így a második baba születésére nem volt megtakarítás, amit összegyűjtöttünk, ment is egyből a házfelújításra, de azért alapvetően nem vészes így a helyzet.
A férjem jól keres, nem én vagyok a fő kenyérkereső, így nálunk ez egy kicsit könnyebbé tette a családalapítást.
Hitelmentes lakás jó helyen (megyeszékhely belvarosközeli), 500e nettó mindkettőnknek, 12m megtakarítás. Így vágtunk bele. A megtakarításhoz nem kellett nyúlni, sőt gyarapodott és a gyerekeknek is van megtakarítási szamlaja. Én a kicsi 2 eves korában megyek vissza dolgozni, akkor veszünk fel nagyobb hitelt és veszünk majd nagyobb ingatlant.
Nagyon fontos volt az anyagi stabilitás, igen. Különösen, hogy bankkölcsön ne legyen, amíg én nem dolgozom.
2019-ben (első gyerek)volt egy saját (örökölt) lakás, volt kb 8 millió Ft megtakarítás, a férjem kb 300ezer Ft körül kapott, én 450ezer körül. 2021-ben (második baba) volt kb 5 millió megtakarítás, mert igen, hozzá kellett nyúlni, a férjem fizuja olyan 450-500e körül volt, az enyém a részmunkaidő miatt kb 250-300e. Most megyek hamarosan vissza dolgozni, férjem is jobban keres (mert Ausztriában dolgozik már), így az övé most 800-900e körül van, az enyém kb 400e lesz majd.
Mindegyiküknek van betegség és balesetbiztosítása (gyereknek is), megtakarítási számlája. Fontos volt, hogy legyen minden mielőtt jön a baba, enélkül be sem vállaltuk volna.
Milyen valós vagy reprezentatív képet adnak vajon az ilyen kérdésre adott válaszok? :-) Mindig jókat röhögök az ilyen kérdések alatt.
Mert ide csak az fog írni akinek egy belpesti lakás önereje van csak úgy számlán viccből, és amúgy is milliós havi bevételük van, és mindenki biztosítva van mindenre. A valóság hogy az átlag simán bevállal 1-2 gyereket a töredékére is, és egyébként fel is lehet nevelni tisztességesen.
Nekünk annyi megtakarításunk volt, amiből 20 hónapig kb. meg tudtunk volna élni, életszínvonal csökkenés nélkül.
Mindkettőnkre kötöttünk hitelbiztosítást, tehát a hitel banki részét halál és rokkantság esetén nem kellene visszafizetni, csak a babavárót (ami havi 40 ezer, ha lejár a 3 év).
Ezen kívül az a biztos tudat is ott volt, hogyha bármelyikünkkel történik valami, akkor anyuméknál van egy plusz lakás (ami nincs kiadva), anyósoméknál egy plusz azonnal költözhető szoba + egy 15 éve lakatlan felső szint, ahova egy konyhabútort kéne venni meg egy fürdőszobát felújítani, de amúgy beköltözhető. A saját lakásunkat meg 200-300 ezer között akkor ki tudnánk adni.
Viszont mi úgy is tervezzük, hogy a férjem is lesz itthon a gyerekkel, mert ő is szeretne és utána (mert home-office-ban sokat dolgozunk), szerzünk bébiszittert és visszamegyünk dolgozni kb. 1-1,5 éves gyerek mellől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!