Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 5 év korkülönbséget hogy...

5 év korkülönbséget hogy éltétek meg? Nem testvérek közötti dolgokra gondolok, hanem a feladatokat, nehézségeket, fáradtságot, stb. (Légyszi édesanyák írjanak, ne olyanok, akiknek még nincs gyereke, hanem aki valóban megtapasztalta ezt)

Figyelt kérdés

Majdnem 5 év lesz a gyermekeim között. 3 hónap múlva születik a kistesó, így egész pontosan 4 év 10 hónap lesz köztük.

Én ezt most a minimumnak érzek, amit el tudnék képzelni. A fiam már egyedül öltözik, eszik, iszik, előveszi magának sokszor amit kell, ügyesen fúj orrot is pl, okosan megy kezet mos mindig, önállóan wc-zik (nyilván amiben kell segitek), szót fogad, igyekszik, magától csinálja amit kell (pl hazaérkezésnél veszi le a kabátot, cipőt, rak mindent a helyére, stb). Szóval vele mársok minden nagyon könnyű. Csak persze ehhez is fárasztó lesz egy újszülött hirtelen. Ti ezt hogy éltétek meg ekkora gyerekkel?

(Számomra az is előny, hogy meg ha van is betegsèg, de viszonylag sokat van oviban is, de lehet pont azért lesz nagyon fárasztó, mert már nagyon megszoktam a “jót”)

2023. jún. 8. 19:28
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat. Sajnos a 8-9 év korkülönbség szerintem már nem releváns nekem, az megint egy másik kategória. De azért köszi, hogy megosztottátok.

2# Neked mi bajod van???

Szóval nem írtam, hogy bajom lenne. Kérdést, kérdéseket tettem fel+leírtam amiket látok, érzek, gondolok.

A többit is nagyon köszönöm! :)

Megnyugtató ezelet olvasni, remélem nálunk is hasonló lesz és hamar kialakul majd az új rendszerünk, amiben mindenki jól érzi magat. A kisfiamra már most előre nagyon sokat gondolok. Az én családomban (3-an vagyunk tesók, én vagyok a legnagyobb) mindig éreztem a kisebbekkel való “több” törődést. Ezt mindenképp szeretném elkerülni. Én is úgy gondolom, hogy a baba mellett mindenképp kell vele foglalkozni, társas, kártya, rajzolás, minden ami kivitelezhető fog menni. Sőt van dadànk, és első 2-3 hónap utàn az a tervem hogy minden héten 1x ovi után az egyik délután amikor jön a dada a kisfiamé legyen 2-3 óra, amikor csak vele vagyok. Továbbà mivel igyekszem 1-1x programokra vinni (állatkert, strand, sütizni, stb) ezt is szeretném pár havonta beiktatni, ami csak az övé :) remélem sikerül majd megszervezni, mert már most rudom előre hogy mindez (a vele töltött nagyon értékes idő) nekem is hiányozni fog, ha kevesebb lesz. De rajta vagyok/leszek, hogy ne érezze magàt semmilyen szinten hátratéve.

Egyébként már mondogatom neki egy ideje hogy mik lesznek és bár szerintem még nem érzi át egyáltalán sem, hogy milyen lesz, de alapvetően nagyon okosan áll hozzá, remélem akkor is így lesz!

2023. jún. 8. 21:37
 12/14 anonim ***** válasza:
54%
Nálunk pont ez a szitu. 3 hónapos a baba, 5 lesz a nagy. Könnyebb, mint 2 kicsivel. A nagy szeretné, ha sokat foglalkoznék vele, de a kicsi sokat cicizik. Amúgy nehezebbre számítottam. Az altatás igényel pici szervezést. A takarítás az egyetlen problémám. A pici mellett alig tudok valamit csinálni és a nagy pakol mindenfele. Nálunk is nagyon önálló a nagy, de a baba újdonság és szoknia kell, hogy nem tudok csak vele foglalkozni.
2023. jún. 9. 00:02
 13/14 anonim ***** válasza:
52%
Csak 2 tanács egy nagytesótól. 5 es fél voltam, mikor a kistesóm született. 1. Nehogy elpateroljátok, mikor viszitek haza a picit. Engem nagyszülőkhöz vittek 1 hetre. Szar volt. 2. Ne használjátok a nagyot ingyen bébiszitternek. 8 éves koromtól rendszeresen kellett vigyáznom a kicsire. A rohadt unalmas repetitiv jatékait kellett jatszanom, nyáron kb egesz nap, mert a szüleim szerint ez milyen jót tesz a kapcsolatunknak. Hat nem. Ja es vele kellett feküdni délutáni alváskor, miközben én már rohadtul nem aludtam. A nagyobbik gyerek nem azért van, hogy a kicsit szórakoztassa!! 39 eves vagyok, de a hideg ráz, ha ezekre az alkalmakra gondolok.
2023. jún. 9. 08:29
 14/14 A kérdező kommentje:

Utolsó! Nem tudom még hol lesz, amikor megszületik a tesó, és hogy fogjuk megszervezni, de elpaterolásról szó sincs. Ha olvastad, amit írtam, gondolom látszik, hogy előre gondolok a fiamra.

Másik, 3 gyerek közül a legnagyobb voltam. Ezt is írtam. Folyton vigyáznim kellett ràjuk. Utáltam. Ha egy dologban biztos vagyok, az az, hogy én ezt biztos nem szeretném csinálni. Őszintén szólva parásabb is vagyok annál. Nagyon okos gyerekem van, de nem fogom rábízni a testvérét. Az alvásra meg nem tudom még hogyan lesz. Az ovodaban màr most sem alszik ő sem. Eleve is úgy gondoltam, hogy 5 eves koràig szeretném itthon altatni, utána nem fogom őt ezzel erőltetni, eszembe sincsenek ilyen dolgok. Egyébként a kisfiamnak csak 2 unokatesója van-egyenlőre. A kisebbik 4 mult kicsivel mikor ő megszületett. Kb az enyém 2,5 éves korától nagyjàból mlstanig volt kedve vele néha nèha játszani. És nem hibàztatom érte. A saját gyerekemtől se fogom elvárni hogy 6-7 éves korában (mikor ő már iskolát kezd) lemenjen babába és játszon atesójával. Se a nagyot se a kicsit nem azért vállaltuk/vállaljuk hogy egymást szórakoztassák vagy felügyeljék. Én is utáltam mikor tőlem várták (bár nekem játszani sose kellett kötelező jelleggel a tesóimmal) úgyhogy nekem ilyen megys fordul a fejemben.

2023. jún. 9. 14:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!