Tènyleg baj, hogy nem tisztán beszèl egy 2,5 èves ?
Figyelt kérdés
Kisfiammal neonatològiára járunk a szülèskörülmènyei miatt. Zöld magzatvìz, nem sìrt fel, tònustalan volt. Szerencsère 5 nap után jöhettünk haza, mindent időre csinált, ügyes mozgású, önállò gyerek, aki nappalra már szobatiszta is, tehát sosem èrzèkeltem hálistennek, hogy baj lenne nála. Beszèdben kissè gyengèbb, de nem gondolnám megkèsettnek, 2 èves kora körül 60 szava lehetett, azòta indult be, mondatokban is beszèl már, egyre többet, kèrdez állandòan, igaz sokszor hibásan, de sok szòt szèpen kimond, sokat utánoz, amit hall.. F, R, S betűk nem igazán mennek. Ma kb 3 szò után a doki úgy ìtèlte nem beszèl tisztán, de nagyon fèlènken is mondta a nevèt, itthon máshogy beszèl azèrt. Igaz hozzátette, várni kell 4 èves korig, aztán logopèdus fog segìteni. Meddig alakul a beszèd tisztasága, èn úgy tudtam 6 èves korig? Termèszetesen nem akarom felülbìrálni ezt, el fogom vinni, ha úgy javasolta, de kissè meglepett, hogy dislalia-t ìrt be 3 fèlènk szò hallatán egy 2,5 èves gyereknek. A ti gyereketek azonnal szèpen, tisztán beszèlt? Első gyermek, sajnos nem èrtek hozzá. Eddig nem gondoltam, hogy ez baj lehet, sőt, örültem, hogy vègre sokat beszèl. Szoktam arikulálva mondani neki, vagy kijavìtom azzal, hogy visszakèrdezek tisztán mondva vagy mondom neki kèrlek újra mondd, nem èrtem. Mit tudok mèg tenni?2023. máj. 25. 15:17
11/16 anonim válasza:
Én 30 éves vagyok, a mai napig nem tudom kimondani az R betűt, pedig több évig jártam logopédiára is. Ennek ellenére az egyik lányomnak 3 évesen már ment, a másik most 5 éves és csak most pár hónapja megy neki. A 2,5 évesem rengeteget beszél, be nem áll a szája, nem mindig értik az idegenek mit mond, de többnyire igen. Vannak betűk, amiket egyik szóban ki tud mondani, a másikban nem. Ilyen pl a P. A puszi-ban szépen mondja, de a pizsama neki "simoma". Az R neki se megy még.
12/16 anonim válasza:
Az enyém tisztán a kezdetektől. Ezért nekem furcsa amikor hallok egy 2,5-3 évest érthetetlenül beszélni. El nem tudom képzelni, hogy tudnak így értelmes korának megfelelő beszélgetéseket lefolytatni vele. Plusz nagyon idegesítő. De ez én vagyok.
13/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, akkor nem aggòdom egyelőre, csak nem èrtem minek kellett ezt beìrnia ilyen korán a papìrra, okè, hogy ez a dolga, csak na, korainak gondoltam ilyen elvárásokat. Kissè furcsa mert a szobatisztaságot is már jòhogynem elvárta. Mondtam, hogy nem cumizik ès már bilizik, de a beszèdbe "belekötött". Na de mindegy, nem pörgök ezen, egyèbkènt nem olyan a beszède, hogy senki sem èrti, a boltban is èrtik, a nagyi is èrti. Ma tökèletesen kimondta este ezt: Apa, mi a helyzet munkában? :D Sokszor èn is visszakèrdezek vagy megkèrem hogy újra, lassan mondja el. Nem alázom meg, èn mondom ki helyesen utána, kèrdezve, vagy megmondom hogy figyeld csak anya száját hogy mondja. Nem hurrogom le. Köszönöm mindenkinek mèg 1x, aki vette a fáradtságot ès válaszolt, hasznos volt mind :)
2023. máj. 25. 20:39
14/16 anonim válasza:
12, az érthető és a tiszta két teljesen különböző dolog (a hivatkozott életkorú gyerekeknél mindenképp). Az én kisfiam pl. paladitom-nak mondja a paradicsomot. Érthető, de nem tiszta. (3 lesz június végén.)
15/16 A kérdező kommentje:
Utolsò: igen, egyetèrtek :) kisfiamat is lehet èrteni, bìzom benne, hogy nem lesz szüksèg logopèdusra :) annyit mondott a doki, hogy nagyon csúnya, ha a szülő 4-5 èvesen nem viszi a gyereket beszèdhibákkal szakemberhez ès iskolába úgy engedik...
2023. máj. 26. 14:42
16/16 anonim válasza:
Én enyhén beszéd hibás vagyok (r), óvódába 4évet jártam logopédushoz, de hiába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!