Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Veszélyben a megélhetésünk?

Veszélyben a megélhetésünk?

Figyelt kérdés

Gyedről térek vissza dolgozni a jövő hónapban. 3 gyerekem van, egyedül vagyok velük.

Viszont a munkáltatóm ki akarja húzni magát a fizetésemelés alól, az még hagyján hogy másik munkakörbe akar betenni, azzal nem lenne probléma, de le akarja csökkenteni a munkaidőmet részmunkaidőre. Nyilván kevesebb pénzért, és aggódom hogy így a 2 évvel ezelőtti fizetésemet sem kapom meg, nemhogy emelést.

Ezt megteheti egyoldalúan? Gyomorrákot fogok kapni olyan ideges vagyok.

2023. máj. 6. 18:15
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
90%

Nem, nálunk más a szituáció.

Sok idő a betanulás és fix a létszám.

Tegyük fel jön egy lány, dolgozik nálunk 4-6 hónapot. Mondjuk éppen betanult erre teherbe esik. A munkakör olyan amiben nem dolgozhat terhesen (sugárzással dolgozó intézet vagyunk) így áthelyezik más munkakörbe. Kiesik a rutinból el is megy nyilván előbb utóbb szülni. Aztán 2 év múlva visszajön dolgozik pár hetet, hónapot és elmegy megint szülni.

Mivel fix a létszám így vesznek fel helyette valakit, általában határozott időre. Aki határozotton van általában azért ír olyat alá mert rászorul, ő felmondani sem tud de neki sem mondanak fel addig amíg vissza nem tér gyedről az anya aki helyett felvették.

Szóval nálunk egy anya aki visszajon pár hétre vagy hónapra, nem jófejségből nem lesz kirúgva, hanem, mert egyszerűen nincs rá mód. Azt küldik el akit helyette vették fel mert annak lejar a szerzodese. Amúgy meg nyilván azt érdemes lenne véglegesíteni aki már be van tanulva megvan a gyakorlata, rutinban van és nem fog 2 hónap múlva megint elmenni szülni, de nem lehet.

Átszervezni nem lehet csak úgy hopp-hopp. Nálunk pályázatok vannak amikhez le kell adni a létszámot előre. Nem lehet átszervezni.

Nyilván az azért elég fura lenne ha bejelentené valaki hogy vissza szeretne térni és erre a munkáltató, hogy átszervezés lesz főleg hogy csomó pályázatot úgy írnak meg hogy abban le van adva a létszám.

2023. máj. 6. 20:21
 12/31 anonim ***** válasza:
62%
12#-es nálunk is hasonló a helyzet a munkahelyemen. 98%-ban nők dolgoznak nálunk, talán az egész épületbe a mi munkakörünkben van 3-4 férfi. Egy nő előbb vagy utóbb szülni fog,ez pedig azzal jár,hogy kiesik a munkából,hogy máshogy lehetne ezt megoldani? Sehogy. De mivel itt szinte nők vannak, tökre nincs ezen gond sem, mindenki élt már a másik helyzetében. Amikor idejöttem én is terhes nő helyett voltam 2 éves határozott szerződéssel, mondták ha lesz hely véglegesre áttesznek. De úgy vállaltam hogy tudtam,ha nem lesz,el kell mennem. Lett végül másfél év után, átraktak. Aki helyett voltam visszajött pár hónapra majd újra elment,mert teherbe esett,de ebből nem csináltak gondot, mindenki tudta is hogy szeretnének még egyet. Most a másik kollégám is visszament 2 hónapra majd újra el. Ezt csak arra írom,hogy sokan írják hogy nőket ezért nem szeretnek vállalni stb. Kiesik 2x mert két gyereket szül, utána meg egész életébe ott van lehet. Nálunk is van hogy más részlegen felajánlanak munkát,ha visszamész,de ezt közös megegyezéssel. Ha ne szeretnéd, vállalod,akkor nem. Ez lenne a normális.
2023. máj. 6. 21:18
 13/31 anonim ***** válasza:
93%

13-as, csak az nem mindegy, hogy kb. 200 emberből megy el néha egy-egy, vagy mondjuk van 2-3 alkalmazott, és nincs munka egy negyediknek, főleg, ha az elmúlt 8-10 évben többnyire távol volt.

Az anyósom jól megszívta ezzel korábban, felvett valakit, aki pár hónap után bejelentette, hogy terhes, és megy is táppénzre, majd 3 év múlva újra jött, hogy megint terhes, majd mikor vissza kellett volna jönnie, akkor ő a harmadikat várja. Aztán a 9 év elteltével jött, hogy neki lejár a GYES, és kötelező őt visszavenni, meg kifizetni neki a felgyülemlett szabadságokat. Anyósom kénytelen volt kifizetni neki többszázezer Ft-ot, úgy, hogy valamikor 9 évvel korábban pár hónapig dolgozott neki. Egy kicsi vállalkozásnak ez hatalmas összeg volt.

2023. máj. 6. 23:09
 14/31 anonim ***** válasza:
90%
14# Ez is jogos,persze. Érthető is. De mondjuk ott pár hónap után jelentette ezt be. Ezt azért sokan nem mernék bevállalni (én nem). Már a 2 éves határozott szerződés alatt is nagyon szerettünk volna babát,de úgy voltam vele,hogy nem merném,nem vállaltuk be. Végül 5 év után jöttem el szülni. De tegyük fel ha valaki évekig dolgozik,majd eljött az idő,családot alapítanak,és 3-at szeretne kis korkülönbséggel?Kis vállalkozás esetében. Oda sem csak férfiak járnak dolgozni azért. :D Majd visszamegy és visszaáll nyugdíjig oda dolgozni. Ezt én nem tartom gondnak,itt is ugyanúgy fizetnie kell utána a munkahelynek,de hát hogy máshogy oldja meg,ha 3-at szeretnének. De amit írtál igen az gáz,igazad van.
2023. máj. 6. 23:56
 15/31 anonim ***** válasza:
84%

Természetesen vállaljon 3 gyereket mindenki, aki szeretne. De utána ne hibáztassa a munkáltatót, hogy ő éhen fog halni a 3 gyerekkel. Azalatt a 8-9 év alatt valakinek el kellett végeznie a munkát, és ha jobban bevállt, miért tőle kéne megszabadulni, csak azért mert neki 0 vagy 1 gyereke van?

Apukát kéne elővenni, nem a munkáltatót, nem ő csinálta a gyereket.

2023. máj. 7. 00:52
 16/31 anonim ***** válasza:
62%

Nem uaz a szitu ha valaki fél évet vagy pár hónapot dolgozik és utána elmegy, mint aki 5 évet.

Azért manapság egyáltalán nem ritka az sem, hogy gyakorlatilag pályakezdőként 1 év munkaviszony után, (az is 2-3 munkahelyről...) mennek el több évre.

Nekem is van ilyen barátnőm és igen.. nem tudom mit várt.. hogy majd hasraesik a munkáltató előtte, hogy hurrá de jó hogy visszajottél és most meg állandóan táppénzen leszel a gyerekeiddel..?

Na..de emellett mindenkinek joga van annyit szülni és akkor amikor akar, én is szültem. Másrészt meg van a férjemnek egy boltja és igen, jártunk már hasonlóan.. azért ez egy vállalkozásnak ha nem jogszerűtlenül összevissza fenyegeti a dolgozót meg stb-stb.. akkor igenis szívás lesz a végére anyagilag.

A ferjem amúgy csak annyit szokott csinálni, hogy nem kivételez senkivel és akkor általában rájönnek, hogy nem lehet bírni nála 3 gyerekkel és önként távoznak.

A másik kedvence, hogy sokszor az a kérés, hogy ha visszajönnek akkor egy műszakba legyenek, meg ettől eddig akarnak mert hozni-vinni akarják a gyereket 8 órásként oviba-bölcsibe, iskolába.

Sokat szokott ezen elmélkedni mert anno én is úgy mentem vissza hogy 2 műszakba reggel 6.30tól (és ha délutánosba akkor meg este 10ig) és mi is megoldottuk. Nem volt könnyű de megoldottuk szóval aki nem egyedülálló az meg tudja oldani ha meg akarja. Aki meg egyedülálló arra más törvény vonatkozik.

2023. máj. 7. 12:55
 17/31 A kérdező kommentje:

Bocs, 8 év van a középső és az utolsó gyerekem között, nem sorra szültem őket. Plusz terhesség alatt végig dolgoztam. Úgy érzem rohadtul nem fair ez velem szemben, aki még este 8-9kor is ott ült a gépnél mikor a cég érdeke ezt kívánta.

Persze, felvettek mást a helyemre, akit nem akar kirúgni. Pedig mindenki mondta neki, hogy határozott idejű szerződéssel kellene megoldania. Hát nem tette. És most szívok rendesen mert nincs bölcsi szeptemberig, nem tudok máshova menni se dolgozni mivel nincs ki vigyázzon a gyerekre. Természetesen ez home office munka, ezért nem lett volna probléma. De így ez nettó kibaxás.

2023. máj. 7. 15:23
 18/31 anonim ***** válasza:
81%

Sztem az lenne a leghelyesebb ha keresnel egy jogaszt és attól kernel tanácsot, en továbbra is azt mondom nem lehet csak úgy kirúgni indok nélkül valakit.. biztos vannak jogaid főleg ha egyedülálló anya vagy.

Azt meg nem írta senki hogy te sorra szultél (vagy én biztos nem) csak azt irtuk hogy ez azért gyakori hogy sorra szülnek és bizony akár 10 évet is otthon töltenek az anyák egyhuzamban a gyerekeikkel.

2023. máj. 7. 16:13
 19/31 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, ne haragudj, lehet felszínesen olvastam csak el, nagyon ideges vagyok ☹️ Lehet tényleg az a legjobb ha megkérdezem jogásztól.
2023. máj. 7. 16:34
 20/31 anonim ***** válasza:
Hát tényleg nem igazságos. Erről írtam amúgy én is. Azt sem tartom,hogy valaki 12 évig becsülettel dolgozik például,majd kis korkülönbséggel szül 3-at,de siet vissza és nem várják tárt karokkal,ezt írtad 15#-ös,hogy akkor ne csodálkozzon. Közbe lehet a legjobb munkaerő,de mivel nőről van szó, nyilván ki fog esni ennyi időre. Egyébként nálunk ha nincs szabad hely, tehát nem mond fel senki, akkor a kismama helyére minden esetben határozott szerződéssel kerül ember,pont ezért. Az ő helye, visszatérése az elsődleges. Csak akkor kerül át véglegesre az illető,ha felmond valaki és van szabad hely. Aki így megy dolgozni,mint én is így vállaltam,hogy ha nem lesz hely sajnos elküldenek,ez van. Egyértelmű hogy aki már ott volt korábban az ő helye a lényeg ilyenkor. Nálunk volt is sajnos ilyen, hiába volt nagyon jó munkaerő, elküldték ekkor aki helyett volt,mert nem volt szabad állás. És most nem arra gondolok,hogy valaki pár hónap után megy el szülni,hanem aki igen is előtte is odatette magát,meg utána is szeretné. A kérdező is beletette a lelkét és akkor még ő az aki megszívja. Jogászhoz fordulnék én is kérdező, kitartást! Remélem lesz megoldás. 14# voltam.
2023. máj. 7. 20:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!