Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Veszélyben a megélhetésünk?

Veszélyben a megélhetésünk?

Figyelt kérdés

Gyedről térek vissza dolgozni a jövő hónapban. 3 gyerekem van, egyedül vagyok velük.

Viszont a munkáltatóm ki akarja húzni magát a fizetésemelés alól, az még hagyján hogy másik munkakörbe akar betenni, azzal nem lenne probléma, de le akarja csökkenteni a munkaidőmet részmunkaidőre. Nyilván kevesebb pénzért, és aggódom hogy így a 2 évvel ezelőtti fizetésemet sem kapom meg, nemhogy emelést.

Ezt megteheti egyoldalúan? Gyomorrákot fogok kapni olyan ideges vagyok.

2023. máj. 6. 18:15
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
96%
Nyilván nem teheti meg. Nem kötelező alá írni q szerződés változtatást. Mondjuk ha nem teszed meg, simán kirughat.
2023. máj. 6. 18:18
 2/31 anonim ***** válasza:
100%
Egyoldalúan nem teheti ezt meg. De azt megteheti, hogy választás elé állít: vagy felmond és megszűnik a munkaviszonyod, vagy elfogadod ezt a változtatást.
2023. máj. 6. 18:21
 3/31 A kérdező kommentje:

Akkora szemétségnek tartom, hogy így ki lehet baxni egy családdal....

Nem is kommentálom mert végül is tök mindegy, hogy 25 ezer forintból halunk éhen vagy 100 ezerből...

2023. máj. 6. 18:54
 4/31 anonim ***** válasza:
37%
Ez Magyarország.
2023. máj. 6. 19:00
 5/31 anonim ***** válasza:
3%

Mindegy, csak ingyen píz legyen, mi?

Még mindig gyomorfekély...

2023. máj. 6. 19:00
 6/31 anonim ***** válasza:
66%

Én elhiszem mindent amit írtak itt előttem, de van pár kérdésem. Ne haragudjatok, nem akarok kiírni ezért egy kérdést.. bár lehet azt kellene.

Én úgy tudom hogy szerződést csak úgy lehet módosítani ha közös megegyezés van. A munkaidő meg a munkakör ugye az ilyen, de ezt más is így írta. De.. az a rész nem tiszta, hogy 'siman kirughat'

Hogy? Kirúgni csak akkor tud ha nyomós indoka van rá. Ezt a részt kérem magyarázza el az aki írta.

Ha megvan a pozíciója akkor köteles abba visszavenni amennyiben a munkavállaló nem kéri másképpen, és azért kirúgni sem lehet valakit csak azért mert éppen nem szimpatikus nekem hogy 3 gyerekes gyedről visszatérő anya. Azt ha valakit kirúgnak komolyan meg kell indokolni, szóval azért az annyira nem sima ügy...

Általában csak fenyegetőzes van és ténylegesen nem történik meg a "kirúgás" vagy.. ha mégis akkor szépen fel lehet jelenteni a céget.

2023. máj. 6. 19:21
 7/31 anonim ***** válasza:
100%

#3 vagyok, 7-re reagálnék.

Azt teheti meg, hogy visszaveszi korábbi munkakörébe, majd másnap közli vele, hogy azt a munkakört megszüntetik pl. mert visszaestek a megrendelések, és ezért elküldi a kérdezőt. Ez esetben természetesen a végkielégítés meg felmondási időre szóló fizetés jár neki a szokásos módon.

Nyilván, ha kisebb óraszámban szükség lenne a munkájára, akkor alternatívaként ezt is fölvetheti a dolgozónak. Ha ezt nem fogadja el a dolgozó, akkor főnöke az e hozzászólásom első felében írt módon szüntetheti meg a munkaviszonyát.

2023. máj. 6. 19:30
 8/31 anonim ***** válasza:
70%

jó de ha nem esett vissza a megrendelés akkor ezt meg lehet támadni, nem?

vagy ha helyette felvettek pl mást és azt a másik embert mondjuk nem akarják kirúgni -hanem helyette nem akarják visszavenni az anyat- akkor azért azt is meg lehet támadni..

nem vitatkozni szeretnék csak érdekel, hogy ha valóban lehet ilyet?

(ahol én dolgozom, ott mindig visszaveszik az anyákat egyébként meg azokat is akik nyilvánvalóan nem szándékoznak visszatérni tartósan, mert a vállalati jogász szerint nem lehet őket kirúgni.. lehet béna a jogaszunk..)

2023. máj. 6. 19:35
 9/31 anonim ***** válasza:
71%

Még annyival kiegészíteném előző válaszomat, hogy amennyiben a dolgozó nem fogadja el a munkaidő-változtatást és emiatt felmondanak neki, és utána meghirdetik azt az állást részmunkaidős állásnak, akkor oda a kérdező is pályázhat. Természetesen fölveheti oda őt a főnöke, és akkor ettől függetlenül jár neki a végkielégítés, hiszen előző munkaviszonya megszűnt. De ha így csinál a dolgozó, annak megvan az a kockázata, hogy nem őt veszik föl arra a helyre. Ha belemegy a munkaszerződés-módosításba, akkor nem lesz meghirdetve az a részmunkaidős állás, tehát biztos lehet abban, hogy azt ő kapja meg - viszont akkor végkielégítést nem kap, hiszen nem szűnt meg a munkaviszonya csak módosult a munkaszerződése.

Kicsit bonyolult, de talán érthető. :-)

2023. máj. 6. 19:37
 10/31 anonim ***** válasza:
100%

Ismét én vagyok, 9-re reagálnék.

Tapasztalatom szerint tuti indok az átszervezés.

Azért egy vállalati jogász szerintem találna támadhatatlan indokot. A tiétek vagy emberséges vagy lusta, hogy indoklást keressen. Lehet, hogy ő is abból indul ki, hogy a fizetése nem lesz magasabb attól, ha jól kicsesz egy csomó emberrel - akkor meg miért tenné, nem? :-)

Ill. ha azok az anyukák úgyis el akarnak menni, akkor meg a cég érdeke is ez: ui. ha a dolgozó mond fel, akkor nem kell neki végkielégítést fizetni. Akkor miért rúgná ki őket a cég? Olcsóbb kivárni, míg ők mondanak fel.

2023. máj. 6. 19:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!