Hány éves kortól “adod vissza” a gyerek
bántását(csípés, ütés, csapás, hajhúzás), hogy
megtanulja, hogy az fáj?
Van YouTube-on egy olyan csatorna, hogy Gyereknevelés. Sok rövid videója van, nagyon hasznos tanácsokkal. Szerintem inkább ezzel próbálkozz, mint azzal amit írtál.
2023. ápr. 5. 13:25
Tehát úgy kéne megtanulnia hogy ne csinálja, hogy te is csinálod.. az aztán a logika.
2023. ápr. 5. 13:32
Ez nem gyerek nevelés egyik korosztályban sem.
2023. ápr. 5. 13:35
En maximum akkor adnek barmit is, es azt is kesobb, 5 ev felett, ha a sajat tarsaval csinalna valamit, es annak visszafogottabb, de hatasos cselekederet tennem vele. De rogton a helyszinen. Cdak ugy megut valakit? Csak ugy megszegyenit valakit? Csak ugy megrug valakit? Kisgyerekkent ilyen is van, de egy bizonyos kor felett igenis, ha szep szoval nem megy, akkor erezze kicsit a sajat boren, ami szerinte olyan vicces, szorakoztato a masiknak csinalva.
2023. ápr. 5. 13:45
Én lefogom a kezét ilyenkor és azt mondom határozottan hogy nem szabad bántani, fáj, rossz érzés. Ezeket a szavakat már 1,5 éves kortól simán megértik... de igazából nem válik be ez a módszer, mert így is csinálja újra (persze azért bízom benne hogy az ezredik ismétlésnél majd lesz eredmény), de visszaadni semmiképpen sem szeretném, logikailag nem áll össze hogy úgy szoktatnad le valamiről hogy ugyanazt csinálod te is.
2023. ápr. 5. 13:45
Ha te visszaadod, akkor pont, hogy azt tanulja meg, hogy ez elfogadható viselkedés. Ez egy sokkal jobb kezelés egy babapszichológustól. :)
[link]
2023. ápr. 5. 13:51
Ha visszaütsz, akkor azt tanulja meg, hogy azt lehet ütni, aki gyengébb. Lehet veled szemben nem lesz ilyen, mert te vagy az erősebb, de más kisebb gyerek vagy háziállattal szemben igen.
Ha agresszíven viselkedik, állítsd le, mondd el miért nem szabad, és kész. Ha egészséges gyerek, idővel megérti. Másfél éves a fiam és simán érti, hogy ha megüti a macskát az fáj neki, és csak simogatni lehet. Sose vertem meg, ha elesett, érezte, hogy fáj neki, mindig mondtam, hogy ez a fájdalom, és megértette. Ennél nagyobb gyerek meg szerintem bőven kell értse az összefüggéseket.
2023. ápr. 5. 14:11
Semmilyen korban, wtf. Lefogom és azt mondom, hogy fáj, ilyet nem csinálunk. Abban a korban, amikor már megtanulná a "visszaadásból", abban a korban már a szavakból is megérti, szóval teljesen felesleges (sőt, ahogy írták, kontraproduktív is) lenne őt is bántani.
2023. ápr. 5. 14:18
Sehány éves kortól. Rászólok, megfogom a kezét, komoly arccal elmondom hogy nem szabad, fáj.
Ettől még nem alakul ki másfél évesen az impulzus kontrollja. Elvileg előbb tanulja meg, hogy nem szabad, minthogy vissza tudná magát fogni. Ahhoz idő kell - ki kell alakulni az idegrendszer érettségének.
Ettől még előfordult velem, hogy "visszatámadtam" - fáradt voltam, nem tudtam kezelni a helyzetet, és az én önfegyelmem sem 1000%-os. De ezt hibának tartom a saját részemről, és nem várok tőle pozitív nevelő hatást.
2023. ápr. 5. 14:26
Mivel elmúltam 5 éves és fel tudom mérni a kifejlett agyammal, hogy nem azért csinálja, hogy engem idegesítsen, hanem az éretlen idegrendszerének még nincs meg az eszköztára a frusztráció kifejezésére sehány éves kortól. Javaslom, olvass néhány könyvet a témában (pl. Pozitív fegyelmezés) mert ez nem normális gyereknevelés.
2023. ápr. 5. 15:01
Kapcsolódó kérdések: