Csecsemő, majd kis gyerek mellett tanulás?
Első sorban azoktól az anyukáktól szeretnék kérdezni, akik csecsemőjük vagy egészen pici gyerekük mellett vágtak bele tanulmányaikba.
Jelenleg még a babámat várom, de azon gondolkodom, hogy majd születése után, míg otthon vagyok vele addig elvégeznék egy előre láthatólag 1,5 éves online képzést.
Aki szintén kicsi gyerek mellett tanult, megosztaná velem a tapasztalatait? Mitől sikerült vagy éppen mitől nem sikerült a gyerek melletti tanulás? Mit csinálna másként vagy mi az, amit ugyan úgy csinálna ha újrakezdené? Előre is köszönök minden tapasztalatot!
Először is gratulálok a jó eredményekhez! Köszönöm a tippet!
Amikor elkezdtem egy egyéves képzést, még a covid alatt, 6 hónapos terhes voltam a második lányommal, a nagyobbik akkor volt 3 és fél. Mindenképpen olyan képzést akartam, ami nem egész héten tart, így heti 1x felmentem Pestre, ott aludtam, és másnap este jöttem vissza. Szerencsém volt, mert pont kb. 2 héttel azelőtt szültem, hogy átállt az oktatás online-ra, így gyakorlatilag nem maradtam le szinte egy óráról sem.
Mivel a terhesség alatt és a szülés utáni 6 hétben alvászavarral küzdöttem, viszonylag "könnyen" ment az iskola elvárásainak megfelelni, mert amikor nem tudtam aludni, tanultam, leckét írtam, házimunkát végeztem stb. Cserébe hulla voltam állandóan, de ezen úgysem tudtam segíteni.
A tanárok nagyon rugalmasak voltak, amiben tudtak, segítettek, úgyhogy ez is sokat jelentett. A pici elég nyugodt volt, de azért nem egyszer volt, hogy nem tudtam aktívan bekapcsolódni az órába a "háttérzaj" miatt. Szerencsére ebbe nem kötöttek bele, az otthoni feladatokat pedig igyekeztem maradéktalanul elvégezni.
6 hónapos koráig tartott a képzés, a végén már nehezebb volt, mert több figyelmet igényelt, és akkor indult be a mozgásfejlődés, amikor már több dolgot akart csinálni, mint amire egyedül képes volt, így a végén elég nehéz volt koncentrálni.
9 hónapos korában mentem vissza dolgozni, őt bölcsibe adtam, és azt kell mondanom, hogy a lehető legjobban sült el. Szociális, imád oda járni, délután meg nagyon lelkesen van velem. A nagyobbiknál szerintem hiányzik ez a társasági szemlélet, ő csak 2,5 évesen ment bölcsibe.
Nekem megnyugvást jelentett a munka közben, hogy jó helyen van, vigyáznak rá, és ő is szereti, és az is, hogy hasznos vagyok, illetve van bevételem.
Szóval nehéz, persze - főleg, amíg sokszor kel szopizni éjszaka -, de egyáltalán nem lehetetlen, ha a babád is engedi.
Babafüggő.
Ha az első fél évében kezdtem volna el a sulit, röhögve megcsináltam volna. Igazi eszik/alszik baba volt.
8 hónapos volt, amikor elkezdtem a sulit. Őszinte leszek, nem egyszerű. Úgy voltam vele, hogy mivel 2x alszik még nap közben, majd simán menni fog a tanulás. Aha, nem. Mert most kezd fogzani (most 10 hónapos), így a nappali alvás úgy néz ki, hogy fél órát alszik az ágyban, utána rajtam folytatja, nem lehet letenni. Vagy ha mégis, akkor 20 perc múlva ismételni kell a felvételt.
Péntek délután vannak online órák, és szombaton reggeltől délutánig. Hát élőben nem sokat láttam eddig. Általában visszanéztem alvás időben. Azt akkor is tudtam, ha rajtam aludt.
Most viszont már vizsgákra kéne készülni, beadandókat írni,most már kicsit macerásabb a dolog.
Akkor tudok bármit csinálni, ha a férjem itthon van. Vagy a nagylányom. Mert a fogzás mellé egy kis szeparációs szorongás is van most, szóval ha kimegyek a szobából, már armageddon van. :D
Összességében véve nem könnyű, de megoldom. Tanulok este is, ha kell. Meg nap közben ha fél óra, akkor fél óra. :)
#13,14
Mindkettőtöknek köszönöm a részletesebb leírást! És persze nektek is megy a gratuláció, ügyesek vagytok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!