Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire koszos/rendetlen...

Mennyire koszos/rendetlen gyereket vállalni?

Figyelt kérdés
A férjem fél a gyerekvállalástól, mert hogy mindent összekoszol majd meg nem lehet rendet tartani. Én már szeretnék gyereket, és mondtam neki, hogy nem lesz ilyen 100%-os rend, az lehetetlen és ne kérje, hogy gyerekkel is ugyanilyen legyen. Mik a tapasztalatotok, mennyire van rendetlenség otthon nálatok?
2023. márc. 6. 20:25
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
77%

Nálunk rend van. Védőnő állandóan ki is van akadva ezen.

Amikor nagyon kicsik voltak a gyerekek akkor is igyekeztem rendet tartani de azért nyilván a legelején nem volt mindig rend.

Mi kicsi lakásban laktunk eleinte (amíg a nagy 4 a kicsi 2 éves volt) és ott nem engedhettem meg magamnak a kupit. Főleg azért nem mert 2 kicsi gyerekkel, pikk-pakk tudni kell mikor mi hol van, ha pl készülünk valahova, vagy csinálunk valamit, mert ha nem akkor állandóan arra várnak a kölykök, hogy anya ezt keres vagy azt keres.. akkor megy az orditas...

Kicsi lakásban minden zsúfolt is.. szóval én ragaszkodtam ahhoz, hogy mindennek legyen helye és a helyén is legyen minden.

Végülis a gyerekeket is úgy neveltük, hogy amikor valamivel már nem játszik akkor azt pakolja el, vagy ha elővesz valamit, akkor a másikat tegye el... vagy ha leveszi a ruháját ne szórja szét, eszik akkor a tányért tegye a mosogatoba.. stb,stb Ügyesen csináljak, ez nekik a természetes. Ezt látták, az apjuk és én is ugyanígy cselekszünk.

Most már nagy lakásban élünk, lenne helyünk mindent szanaszét dobálni de végülis mi, azt kell hogy mondjam, tudtuk ezt a szintet tartani a kicsi lakásban kis gyerekkel meg itt is tudjuk a "nagyobb" gyerekkel.

Szerintem a rendszerezes a titka meg az hogy mindenki kiveszi a részét belőle, nem csak anyuka..

Most 6 és 4 évesek a gyerekek egyébként, szóval nem olyan nagyon nagyok..

2023. márc. 7. 06:03
 22/24 anonim ***** válasza:
63%

Hát azért jár rumlival rendesen. Meg alkalmanként kosszal is. Takarítani csak ott takarítok, ahol tényleg fontos, konyhapult, fürdőszoba, az asztal, ahol eszünk és heti 1-2x körbemegy a robotporszívó, de ezekre is úgy kell keresnem az időt és lehetőséget. Rend az akkor van, amíg alszanak a gyerekek, bár néha elengedem a kérdést és még akkor sincs. Nálunk is kicsi a lakás, és egyre több cuccuk van. A kicsi még csak 4 hónapos, ő még sok vizet technikailag nem zavar, nem ő csinálja a rumlit, neki csak helyet foglalnak (de azt sokat) a holmijai, hanem a 2,5 éves. Nem is azért, mert nem tartana rendet, mert nagyon ügyesen ő is visszaviszi a konyhába a kis poharát/tányérját, összepakolja a játékokat amivel már nem játszik (néha), de azért amikor játszik, akkor az nem a rendről szól. Plusz a kicsi mellett nem tudok folyton ott lenni a sarkában, egy ekkora gyereknél itthon nem is feltétlenül akarok, így nálunk már tényleg került zsírkéra-alkotás a falra, amit mosható festék ide vagy oda, valahogy nem sikerült még lemosnom. Meg gyurma a szőnyegbe meg paradicsommagok beszáradva a kanapéba, mert mire észrevettem, hogy ott van, már késő volt (mondjuk szerencsétlen kanapé kapott az évek alatt rendesen mindenből- anyatej, kis szülés utáni vér, bukás, kifolyt kaki-pisi, szóval pont a paradicsom a legkevesebb- a kárpittisztító szerintem már fejből tudja a számomat :D ). Szóval nem az igazi a helyzet tisztaság tekintetében. Nyáron költözünk nagyobb házba, vannak naiv reményeim, hogy akkor összességében a rumli az korlátozódhat a gyerekszobára és a nappali egy sarkára, mert most egy másfél szobás lakásban tényleg nehéz ezeket elhatárolni, amikor egy élettér van és egy félszoba, ahol mindenki alszik és ágyon kívül másnak nincs hely (azért a nagylányom megoldja, fél játékarzenálját behordja mindig alvás előtt).

De ez átmeneti. Amint a kisebbik gyerek is legalább akkora lesz, mint most a nagy, akkor már azért szerintem sokkal kezelhetőbb lesz a helyzet. Amíg a nagy nem kezdett el aktívkodni, ilyen 1-1,5 éves koráig nem annyira rendezkedett, addig lehetett rendet tartani, büszke is voltam magamra, hogy nekem ez gyerek mellett is megy, hát nem is olyan nagy cucc ez. Csak aztán ő is kreatívabb lett meg a kicsi is megszületett, és így most tényleg kihívás bármit is csinálni, főleg ami tartós lesz. Férj ide vagy oda, mert a nagy meg iszonyúan apás, szóval ha elérhető az apja, akkor garantáltan az ölében lesz és őt hívja játszani. Ami technikailag jó, de ez pont az esti órákban valósul meg, amikor a kicsi már nyűgösebb, nincs el hurcikendőben, és már én is fáradt vagyok bármit csinálni.

De ez nyilván csak átmeneti. Amikor nagyok, akkor már nem olyan nagy dolog rendet tartani a házban, kamaszkorban lesz megint para, de akkor meg a saját szobájukra korlátozódik a káosz.

Szóval igaza van a párodnak, ugyanakkor ha ez az érve a gyerekvállalás ellen, akkor ő nem szeretne igazán gyereket.

2023. márc. 7. 06:58
 23/24 anonim ***** válasza:
100%
Tisztaság van és rend is, nyilván a gyerekek szobájában bomba robbant, azon vagyunk hogy megtanulják, hogy össze is pakoljanak nyilván nem egyszerű,de inkább ott legyenek szanaszét a játékok mint az egész házban. Amíg kisebbek voltak ugye maszatosabban is ettek,de ez ezzel ját, gyerekek, szerintem ezek csak kifogasok,mert még nem áll készen a Párod.
2023. márc. 7. 07:01
 24/24 anonim ***** válasza:
80%

Egy gyerekünk van egyelőre (szerintem ez a kérdés szempontjából fontos tényező, mert kettővel bonyolultabb az élet).

Mindig rend és tisztaság van. Az első 3-4 hónap volt nagyon nehéz, kupi akkor sem volt sosem, de azért a szintentartó takarítás sokszor úszott. Utáltam is. Utána megtaláltam azokat az időpontokat, amikor betudom iktatni a napjainkba a főzést, mosás beindítást, teregetést, takarítást, stb. A gyerekjátékok minden irányban állandók, de minden alvás előtt összepakoljuk őket együtt. A nappaliba vettünk egy kis 4-es ikea kallaxot tárolódobozokkal, ebben vannak "eldugva" a játékok. Alvás előtt doboz odavisz, együtt mindent bepakolunk és kész. 2 perc. Ami oda nem fér be, az nem lehet a nappaliban, nálunk ez a szabály. Így is rengeteg játékot képes elnyelni... Így sosem úszik játéktengerben a ház, amikor a gyerek nem játszik, ezt szeretem, nekünk bejött.

Ezen felül megszokás kérdése. Ha ti azt szoktátok meg, hogy a szennyes helye a szennyestartóban van, mosatlan edényt rögtön a mosogatógépbe pakoltok, mindent visszatesztek a helyére használat után, akkor ez a gyerekkel sem fog változni.

Igen, kaja után takarítani kell ott, ahol a gyerek evett (nálunk szigorúan az étkezőben, nasit is, vagy max az udvaron), meg kicsit többet mosok, porszívózok, de kb. ennyi változott. Idegesítő, amikor a gyerek kiugrik a medencéből és mezitláb átcsattogva a füvön befut pisilni, de már ezen is dolgozunk. Lesz kint is vizesblokk. XD

Szóval szerintem vannak időszakok, amikor kicsit jobban fut a háztartás esetleg, de alapvetően akarat kérdése a rend és tisztaság megtartása. Nomeg bútoroké is, mert ha tele van a ház már kúszó baba által is lepakolható polcokkal, kipakolható fiókokkal, szekrényekkel, akkor nehéz életed lesz. Nálunk kevés ilyen van. Hagytunk direkt olyat, amit pakolhat, a többi vagy mágneses, vagy tettünk rá baba zárat, de amúgysincs telezsúfolva bútorral a ház.

2023. márc. 7. 13:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!