Hány éves korig kell szólni olyanokért, hogy alvás fürdés, fújd ki az orrod, kösd be a cipőd, öltözzél fel meg a millio ilyen?
Mikor lesznek önállóak, hogy ha folyik az orra, kifujja magától, ha szomjas, nem várja meg míg kireped kiszárad a szája, hanem iszik magától, átöltözik /feltözik magától, lekapcsolja a tabletet magától, fogat mos magától ÉS nem kell szólni hogy kapcsold le fújd ki kösd be öltözz már feküdj le alvasidö, aztán ezeket ismételgetni mantrázni, aztán talán amikor kiabálok már, képes elvégezni is.
Belőlem ez rengeteget kivesz már. És iskolás.
Vagy mi segítene ebben?
Itthoni órarend, óra és figyelje az órát?
3-4 évesen ment? Vagy akkor sem?
Nekem a 3 évesemnek nem kell ezek legtöbbjéért szólni. Reggel maga megy és veszi ki a ruháját, hogy öltözzünk. Még azt se engedi, hogy segítsek. Ha szomjas, leveszi a poharát, iszik. Ha nincs ott, kiveszi a fiókból, odatolja a csaphoz a fellépőt és tölt. Orrfújásért ő szól, ha kell, de még nem fújja magától - vagy legalábbis nem eléggé.
Fürdés ugye még közös program, de ő is szól, hogy menjünk. Tabletet/telefont nem kap kontrollálatlanul. Megbeszélt képernyőidő van.
Alvást jelzi, meg is fogalmazza, hogy álmos, menjünk aludni.
Egészen kiskora óta önállóságra neveljük. Kíváncsi vagyok, hogy így marad-e később :D
Applikáció, ami neveli helyetted a gyereket???????
Ne már!
Ezek nagy része azért megy a három éves gyerekemnek. Szól ha éhes,szomjas, vagy megy és eszik,iszik, orrot fúj, öltözik le és nagyrészt fel, kikapcsolja a tv-t ha vége az előre megbeszélt mesének. Fürdeni, fogat mosni én viszem, de megy ha szólok.
Szerintem kezd azzal hogy korlátozd a tablet időt,hogy ne abba legyen bebambulva. Ordibálni meg nem kell, elmondod kétszer, harmadjára elveszed a tabletet, és bekíséred a gyereket a szobájába/fürdőbe. Egy nyugodt pillanatban ülj le vele és beszéld meg vele hogy mit vársz tőle, miben legyen önálló, és szerinte menni fog-e. Nem az applikáció a megoldás, hanem az együtt töltött idő és a pozitív megerősítés.
Akinek kicsit életképesebb a gyereke, az miért van lepontozva?!
1#
"Applikáció, ami neveli helyetted a gyereket???????"
Nem. Applikáció, ami segédeszköz a gyereknek olyan dologhoz, ami magától valamilyen fejlődési eltérés miatt nem, vagy a kora miatt még nem megy.
Gondolj rá úgy, mint egy kenyérszeletelő gépre: az is segédeszköz a gyerek etetésében, de nem eteti meg helyetted. Lehet kézzel, késsel is vágni a kenyeret, de fölösleges vele szenvedni, a gép leveszi az elkerülhető terhet a válladról.
Nem ment ki se fürdeni, se fogatmosni, se átöltözni. Semmit nem csinál meg kérés nélkül, vagy első szóra. Kértem arra, hogy ne kelljen elmondanom hússzor, nem akarok üvölteni sem.
Mindent egyszer mondtam el. Este 6 kor. Aztán este 7 kor.
Semmit nem tett meg.
8 kor betakartam úgy ahogy volt utcai ruhában, aludjon akkor igy.
És közöltem hogy életkeptelen, semmire nem képes. És otthagytam
Én nem fogok minden nap könyörögni meg üvöltözni, és így élni. Nem fogok ismételgetni, üvölteni sem es enni az ideget minden egyes áldott nap. Hogy az egész életem így teljen.
Most magátol felkelt es átöltözött.
Nem is szólok hozzá.
No, látom sikerült elmozdulni a holtpontról :-) Ez jó lépés.
Viszont még hangolni kell a dolgot. A leírásodból kicsit úgy tűnik, hogy úgy viselkedsz vele most, mint egy durcás óvodás. Szerintem nem ilyen példát akarsz mutatni. Gondold meg, hogy tudnád ugyanezt az üzenetet átadni, de egy érett felnőtt stílusában? Szerintem alapvetően jól csináltad, két dolgon változtatnék: rossz ötlet volt azt mondani neki, hogy életképtelen - jobb az, ha azt mondod, rábízod a saját felelősségét. A másik pedig hogy durcásan viselkedsz, nem szólsz hozzá - viselkedj úgy, mint máskor, csak azt hagyd ki, hogy folyton szólsz neki meg ordibálsz vele. Szerintem ezen a módon jobb eredményt érhetsz el. (Azt fölösleges firtatni, hogy mit érdemel. A nevelési cél lebegjen a szemed előtt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!