đHogyha a gyermek Ă©desapja nevet vĂĄltoztatott Ilyenkor mi a helyzet ? Ăn semmi kĂ©pen nem szeretnĂ©m az Ășj vezetĂ©knevĂ©t a gyermekĂŒnknek,mert az egy idegen VnĂ©v. Ăgy olyan mintha mĂĄr nem is lenne a nĂ©ven a gyermek? (ElvĂĄlt szĂŒlĆk,mĂĄsfĂ©l Ă©ves kisfiĂș)
Annyi a köze ,hogy az anyakönyvi kivonatĂĄn a gyereknek az apa rĂ©gi neve szerepel . Ăs nem tudom hogy ezzel akĂĄr bĂĄrmikor lenne -e gond.
Vagy esetleg,ha olyan dolgot intĂ©ztek ahovĂĄ apa is kell pl: egy szemĂ©lyi igazolvĂĄny. Mert, hogy munkatĂĄrsnĆm nem rĂ©gen mesĂ©lte nem tudod csinĂĄltatni a gyereknek igazolvĂĄnyt mĂg az apuka nem Ărt ĂĄla. Naa csak ennyi köze van a kettĆnek egymĂĄshoz.
Ezek miatt voltam kĂvĂĄncsi.
4/.
Igen ezt gondoltam đ.
âA szĂŒlĆ nĂ©vvĂĄltoztatĂĄsĂĄnak a hatĂĄlya â erre irĂĄnyulĂł kĂ©relem esetĂ©n - kiterjedhet a szĂŒlĆ csalĂĄdi nevĂ©t viselĆ kiskorĂș gyermekek csalĂĄdi nevĂ©re. (...) A szĂŒlĆ csalĂĄdi nevĂ©nek megvĂĄltozĂĄsĂĄt a kiskorĂș gyermek szĂŒletĂ©si anyakönyvi bejegyzĂ©sĂ©be akkor is be kell jegyezni, ha a szĂŒlĆ nem kĂ©rte a nĂ©vvĂĄltoztatĂĄs hatĂĄlyĂĄnak a kiskorĂș gyermekre törtĂ©nĆ kiterjesztĂ©sĂ©t vagy a gyermek nem a nĂ©vvĂĄltoztatĂĄssal Ă©rintett szĂŒlĆ szĂŒletĂ©si csalĂĄdi nevĂ©t viseli. EzĂ©rt a kĂ©relemben a kĂ©relmezĆnek a kiskorĂș gyermekei adatairĂłl nyilatkoznia szĂŒksĂ©ges.â
JogszabĂĄly, [link]
Eddig Ă©n is azt hittem, hogy automatikusan vĂĄltozik a gyerekĂ© is, de ezek szerint nem. Ugyanakkor nem vilĂĄgos, hogy azt kell kĂ©rni, ha akarja a szĂŒlĆ a vĂĄltozĂĄst, vagy azt, ha nem (mindenhol mĂĄst Ărnak pl. önkormĂĄnyzatok honlapjain), Ă©s a mĂĄsik szĂŒlĆnek van-e vĂ©tĂłjoga, szĂłval egy jogĂĄszt Ă©rdemes lenne megkĂ©rdezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | SzabĂĄlyzat | Jogi nyilatkozat | AdatvĂ©delem | Cookie beĂĄllĂtĂĄsok | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogĂĄssal szeretne Ă©lni valamely tartalommal kapcsolatban, kĂ©rjĂŒk jelezze e-mailes elĂ©rhetĆsĂ©gĂŒnkön!