Vannak köztünk nagyon szigorú, következetes szülők?
Olyanokra gondolok, akik tényleg szigorú szabályokat állítanak fel, és azokat következetesen be is tartatják a gyerekkel.
Mikor kezdtétek? Már születésétől fogva, vagy csak később?
Milyen szabályaitok vannak? Mi az, ami a te gyerekeidnek nincs megengedve, miközben a kortársai többségének igen? Most nem olyasmire gondolok, hogy "nem engedem, hogy a fejemre nőjön", hanem konkrét dolgokra.
Hogyan éred el, hogy ezeket a gyerek betartsa? Alkalmazol valamilyen jutalmazást, büntetést? Vagy a szülői tekintély elég? Szoktál velük hosszan kiabálni?
És végül: mennyi idősek a gyerekek? Látszik a viselkedésükön és a személyiségükön, hogy szorosabban vannak fogva, mint egy átlag mai gyerek?
Kérem, hogy aki nem ért egyet ezzel a nevelési stílussal, most ne válaszoljon. Köszönöm!
Milyen területeken voltál az átlagnál következetesebb? Azért írod múlt időben, mert már felnőttek a gyerekeid, vagy más oka van?
A gyerekeken látszott, hogy következetesebb vagy az átlagnál?
Szerintem azért vonják össze a szigort és a következetességet, mert aki képes állandóan következetes lenni, az egy szigorú ember. Nem nézi el néha ugyanazt a hibát, hanem annak mindig van következménye (szobába beküldés például, játszótérről hazamenetel) amíg le nem szokik róla a gyerek.
Azt mondja amúgy a magyar varázsdada, a gyerekekkel suttogó hogy csak néhány szabályt kell következetesen betartani, de azt tényleg, és akkor a családi élet nem az állandó kiabálásról, fegyelmezésről szól, hanem a békés együttélésről, mert a gyereknek biztosítva vannak a korlátok, biztonságban érzi magát, hogy mi az, amit még nyugodtan megtehet.
Milyen területeken voltál az átlagnál következetesebb?
Valaki vagy következetes vagy nem, olyan nincs, hogy kicsit az, mert akkor nem az.
A szigorra gondoltam, hogy volt, amiben szigorúbb voltam, volt, amiben engedékenyebb, mint más szülő. Nálunk pl szent volt az esti lefekvés, egészen kicsi korától. Nem kellett aludni, olvashatott, babázhatott, de ágyban volt a helye. Szerintem sokkal komolyabban számonkértem, hogy akkorjön-e haza, amit megbeszéltünk, viszont bárhova mehetett, cscak tudjunk róla.
Viszont meglehetősen liberálisak voltunk abban, hogy maga választhatott szakkört, sportot, zenét, bármit, és ha akarta, bármikor abbahagyhatta. Millió dolgot kipróbált, míg kikötött végül az úszásnál,ami most, 25 évesen is napi program.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!