Miért ad sok szülő 2 nevet a gyerekének, amikor tudja, hogy felesleges lesz?
1. Mert több név tetszik nekik és nem tudnak dönteni
2. Mert egyáltalán nem biztos, hogy felesleges. Én áldom az eget, hogy kaptam második nevet, mert az elsőt rühellem. És nem, képzeld, senki nem szólít az első nevemen, úgy szólítanak, ahogy bemutatkozom. Az első nevemet csak akkor mondom ki, ha kérik a teljes nevemet. De ilyen helyeken az ügyintéző nem szólít a nevemen, hanem magáz.
Nekem három van, de szerencsére csak kettő lehet az iratainkban, különben 10 km hosszú nevem lenne.
N
Én sajnálom, hogy csak egy nevem van. Szeretem ugyan, de jobban örültem volna, ha van még egy, aminek van valamilyen kötődése, pl egy szeretett felmenőtől, baráttól van vagy ilyesmi.
A húgom is így volt ezzel, ezért mikor lett egy öcsénk, kibuliztuk, hogy neki kettő legyen - főleg, hogy apu ragaszkodott, hogy a családi szokás szerint az ő (és a papánk) nevét kapja, ami nem tetszett egyikünknek sem - így lett egy divatosabb neve is. Na, ő utálja, hogy kettőt kapott 😆 bár csak a második nevét használja, a divatosat 🤷♀️. Szóval neki apu miatt lett két neve, és bár a rendszert, hogy vesződni kell vele nem szereti, mégis így lett egy olyan neve is, amit szeret 😄
Én hosszan őrlődtem, hogy a fiam kapjon-e plusz egy nevet, de végül egy lett neki. Ám ha lányunk lett volna, kettőt kap, a másodikat a kutyám után (az is szép, divatos név lett volna, csak értelemszerűen nem akartunk volna két ugyanolyan hívónevet egy háztartásba 😅) és akkor lett volna egy rendes neve, meg egy olyan, aminek története, szép kötődése van.
Én több olyat ismerek aki,mindkettőt használja és olyat is aki csak a másodikat!Hivatalos helyen kell ugye mindkét név,de amugy az ismerősöm mindig mindenkinek csak a második nevén mutatkozik be.Én évekig nem is tudtam,hogy van még egy neve!A másik ismerősömet meg a barátok kollégák hívják az első nevén,a màsodikon meg a rokonai,családja !A fiamnak is két neve van,mert az apja ragaszkodott a saját nevéhez,én viszont azt nem akartam.Ezért megegyeztünk,hogy második névnek meg kapja.De ő nem használja,tetszik neki az első neve.A lányomnak már csak egy van,ahogy nekem is.Én nem szeretem amugy a két nevet!Kibaszás,mert hosszu leírni.Pláne ha valaki férhez megy!Pl.Oroszné Szabó Barbara Bernadett.
Na ilyen névtől rosszul lennék!
Ha a szülők nem tudnak dönteni, ha nagyon gyakori a vezetéknév, vagy ha "melegen ajánlott" a családban továbbörökíteni egy nevet, de az valamelyik szülőknek mégsem annyira tetszik.
Szerintem logikusan jobb az egy név, mert ha nem tetszik, felvehet a gyerek mellé olyat, ami neki tetszik. Bár az is igaz, az egészet is lehet cserélni.
Akiket ismerek, inkább nem szeretik, hogy két nevük van. Pláne bonyolult, ha a másodikat használja a család, de a suli, munkahely automatikusan az elsőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!