Akik hezitáltak azon, legyen-e harmadik gyerekük, mi alapján sikerült végül döntenetek? És mire jutottatok?
Tehát ha jól értem, lènyegèben a 3. Az anyagi kérdés ezek szerint.
Bár engem nem a mai helyzet érdekelt volna, hanem általánosan, akik már túl vannak a döntésen és van 3 gyerekük.
Tudom, hogy csak idepofátlankodtam a kérdés alá, de én nem lettem kisegîtve.
Mi átlag, (talán alatti is) fizetésből élünk nagyon szépen.
Van tehermentes ingatlan, biztos emiatt nem érezzük azt, hogy ez kevés.
Marad is.
Ingatlanunk nagy, jó elrendezésű, 3-4 gyerekre is alkalmas ( 4 szoba plusz nappali 2 fürdő..stb) csalàd a munkáját adta bele, plusz kaptunk 1,5 milliót.
Mindenesetre én sem szeretnék házat venni a gyerekeimnek.
Tapsztalat alapján abból csak rossz sül ki.
Nem azt mondom, hogy nem segîtek benne, ahogy nálunk is tették… félreértés ne essék.
Valahogy nem a mai anyagihelyzettel gondolkodom egyébként sem.
Férjem épp diplomázik.
A gyerekek mellett a támogatásommal elvégzett sulit pluszban.
Nekem a gyerekek mennek oviba épp, most tervezek sulit kezdeni.
Szóval az, hogy mi lesz 10-20 èv múlva nehéz meghatározni.
Engem speciel a lelki és a mindennapok megoldása, úgy ,hogy továbbra is élvezzük érdekel.
Ismerősi körben van 4 gyerekes család, ahol tervezik az 5.-et
Ezt elképzelni sem tudom már mondjuk
"Ingatlanunk nagy, jó elrendezésű, 3-4 gyerekre is alkalmas ( 4 szoba plusz nappali 2 fürdő..stb) csalàd a munkáját adta bele, plusz kaptunk 1,5 milliót."
Ez rendben van, csak egy ekkora ház most nàlunk - nagyvárostól 10 km-re - kb. 75 millió forint. Ha arrébb megyünk még 20 km-t, akkor "csak" 45 millió, de arra már nincs munkahely, a tömegközlekedés meg iszonyú, ergo mire 2 autóval beingázik anya-apa (sokan ezt csinálják felénk), az kitesz egy hiteltörlesztöt.
Na, manapság hogy szerez valaki 3 gyerekszobás ingatlant hitelmentesen? :D Ahhoz még a 10 milliós csok is aprópénz. Felesleges azzal példálózni, mi volt anno, mindig voltak könnyebb és nehezebb időszakok is, az én anyám is bolti eladó volt, apám meg a Mávnál, a 90-as évek elején ebből simán építkeztek meg neveltek 3 gyereket, ma meg egy panelt sem tudnának venni.
Próbáld ki, mi lenne, ha ma kellene átlag fizuból egy ekkora házat kigazdálkodmi.
32-es, és átlag alatti fizetésből hogy gyűjtesz még arra is, hogy minden gyereknek tudjatok majd adni 1,5 milliót (vagy nyilván többet, akkora összeget, ami azzal egyenértékű)?
Az több gyerek esetén már több millió forint.
De épp ezt mondom…
A kérdés nem azokhoz szólt, akik most vannak döntéshelyzetben, hanem azokhoz, akik ezen túlvannak.
( 2 autónk van így is, egyik 7 személyes)
Gyerekek előtt ingztam 60-60 km-t..
Munkahely állta/ állja most is a férjemnek, amikor nem home officeban van.
Engem is home officeba várnak vissza.
Tehàt én értem, hogy most nehezebb, de ahogy írtad nem kell példálózni mi volt… és arra sem lehet alapozni, hogy mi lesz 10 év múlva..
Hiszen akár 10 éve is más volt.
Nekem mindig megüti a fülem az a kifejezés, hogy "mindent alátol" valaki a gyereke alá. Ha én ezt hallom, arra asszociálok, hogy protekcióval beteszik a tehetségtelen gyereket az egyetemre/munkahelyre vagy eltartják a nemdolgozó léhűtőt.
Ijesztő számomra arra használni a kifejezést, hogy a léthez szükséges minimumot (egy helyet ahol otthon van) segítek a családi vagyonából elérni számára. A minden még akkor indul, nem? A munka, a hobbik, párkapcsolat, a világ megismerése, a világban hasznossá válás stb. Nem az a minden, hogy nem dobja ki a pénzét albérletbe (de még ugye abban is segíthet a szülő ha egy komplett lakást nem is tud adni).
Aki többgenerációban, a családban gondolkozik, az úgy fog hozzaállni, hogy elég volt egy generációnak (mondjuk a szüleinknek) elverni az életet a semmiben való meggyökerezésre, mi már valamit növekedni, néha még hobbi, mozi, egy-egy nyaralás ilyesmi is jutott amellett, hogy azt q munkát vàlaszthattuk, amit szerettünk volna és fejlődhettünk benne.
A mi gyerekeinknek jusson még teljesebb élet, nem a mienkből, hanem a családból, a mások földjén güriző dédszülőkèből, az éjjel-nappal dolgozó nagyszülőkéből, a szintén sokat dolgozó de már egy polgári szintén élő szülőktől. Ez egy közös vagyon, az övék, a joguk.
Most persze el kell dönteni hogy mennyi pénzt fordítunk a nevelésük és az èletük folyamatába, vagy mennyit teszünk félre. Nincs értelme egy ponton túl a családi közös idő rovására dolgozni, vagy nem menni sose nyaralni csak eltenni a pénzt stb.
A gyerekek száma is ilyen. A szülőknek van egy elképzelése, hogy az ő forrásaikból (erő, idő, lelkiekben, pènz) hány gyereket tudnak a szerintük jó szintén nevelni. És mikor fordul minden visszájára egy plusz gyerekkel.
A 15.gyereknèl is lehetne azzal érvelni, hogy örüljön, hogy él, de mi nem ezt vállaltuk...
33
Mert fejlődünk…
Átlag alattit úgy értem, hoy nem keresünk fejenként 5-600e Ft-ot, mint a baràtaink..
Ha én is dolgozom, akkor szépen fogunk èlni..
De gyed plusz a 380-400 e az szerintemegyelőre nem sok..
Àtlag alatti, ahogy a környezetemet nézem.
( épp kezdőfizuval van a férjem)
Jelenleg màr megtakarítunk egy ideje..
Ha magunknak össze tudtuk rakni, nekik is menni fog..
Nem utolsó sorban
A nyugdíjamra is teszek el, hogy ez ne terheljen mást majd.
De ez most van..
10 èv múlva mondjuk màr màs lesz, ezt biztosan állíthatom.
"De gyed plusz a 380-400 e az szerintemegyelőre nem sok..
Àtlag alatti, ahogy a környezetemet nézem"
Ember, te akkor miről beszélsz? Én keleti megyeszékhelyen lakom, itt 200 az átlagfizu, nem 400 :D
"Ha magunknak össze tudtuk rakni, nekik is menni fog... "
Ja, ergo ti azért kaptatok egy kis pénzt a családtól, elfogadtátok, de ti ugyanezt már nem akarjátok továbbadni a gyerekeiteknek, annyit sem, amennyit ti kaptatok. Na, ez gáz.
380-400 ezres átlag?! 🤣🤣
Fejér megyében èlünk. Ami jó résznek mondható. Én örülök a 200 ezres fizunak. 4 szakmával, nyelvvizsgával.
Férjem egyéni vállalkozó. Több éves a vállalkozása, amit évek óta épitget, fejleszt. Heti 6 napba 12orát is dolgozik sokszor. Igy a kiadásokat levonva keres ennyit kb...
Nekünk 2ftot nem adtak a szülők rokonok... nem akarjuk hogy a gyerekek élete is a gürizésre menjen rá
De akkor kikkel vannak tele a nyaralóhelyek?
Ha 200 ezret keresnek az emberek?
Én is azt mondtam volna a 400-ra is hogy átlag alatt van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!