Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Most nagyon elkeseredtem!...

Most nagyon elkeseredtem! Napirenden vagy a GYES-es kérdésekben?

Figyelt kérdés
Úgy volt, hogy visszamegyek dolgozni. Előzőleg 125.000 bruttóról mentem gyed-re, most gyesen vagyok, aug 16-tól. Visszamentem volna, 4 órába dolgozni, 70.000-ért. Márciusban megszületik a második baba, addig dolgoztam volna. Ám ma beszéltem a könyvelővel, aki azt mondta, hogy mégis rosszabbul járnék utána, mert nagyon kevés lenne a gyed-em a második babával és csak pár hónapig kapnám. HOgy miért? Mert az előző évi keresetet veszik alapul, ami ugye az én esetemben csak 3 hónap lenne. Kérdem én, a GYED-et nem számolják hozzá? Tényleg rosszabbul járnék utólag, ha visszamennék dolgozni? Folyton változnak a jogszabályok, most akkor hogyan van ez?
2010. szept. 13. 13:40
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez a része nem változott, a könyvelődnek egyrészt igaza van, egyrészt meg téved.

Ha visszamégy dolgozni, akkor az a jövedelmed lesz a tgyás és a gyed alapja, amit kapsz, ha ez 70000Ft havonta, akkor az lesz az alap, és ennek a 70%-a lesz a tgyás és a gyed. Vagyis valóban jóval kevesebbet fogsz kapni, mint az első babával.

Amiben téved a könyvelőd: a második babával is járna két éves koráig a gyed, hiszen a biztosítotti idő függvénye a gyed ideje, az meg folyamatos neked, a gyed alatt is. A könyvelő valószínű arra gondolt, hogy csak munkaviszony alatt él a biztosítotti időd, de ez baromság, és amúgy neki azért illene ezt tudni.

A gyed ellátás, és egyik ellátás sosem alapja a másik ellátásnak. Vagyis ha három hónapra visszamégy dolgozni, akkor kb. így alakul a későbbi juttatásod:

1. gondolom maradt bent szabid, azt kiveszed (ez attól függ mennyi az alapszabadságod, pl. 20 napnál ez minimum 30 nap szabit jelent, és a gyerek után még 3 jár) ha kiveszed ezt a 33 napot, akkor az kb 5 és fél hét, vagyis több mint egy hónap. Erre az időszakra kapsz kb. 160.000Ft-ot.

2. 3 hónapra 4 órában dolgozol, erre kapsz 3*70000-et, vagyis 210.000-et összesen.

3. Így a tgyás-gyed alapja 370.000Ft lesz, amire ledolgozott naptári nap 124 jut.

Vagyis a tgyás gyed alapja 2984FT naptári napi jövedelem lesz.

Ez alapján a tgyásod adójóváírással kb. 63000, a gyeded meg kb. 57000 lesz.

Ha írsz pontos számokat, szívesen kiszámolom neked.

2010. szept. 13. 13:54
 2/3 A kérdező kommentje:
Írtam privit :-)
2010. szept. 13. 14:22
 3/3 A kérdező kommentje:
és ha 130.000 lenne a bejelentett erre a néhány hónapra? Mennyi lenne a gyed?
2010. szept. 14. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!