Ki mit tenne a helyemben? Nagyon elkeseredtem.
Nagyon komoly anyagi gondjaink adódtak.Eddig sem éltünk nagy lábon.Szerényen,csak a szükséges dolgokra költöttünk.De már ez az életünk is széthullik.
Két kicsi gyermekünk van.Párom anyjáékkal élünk egy kétgenerációs házban.Ők lenn,mi fenn.
Van egy lakáshitelünk ami a duplájára nőtt(150.000),és hónapról hónapra emelik,hiába voltunk benn a banknál többször,hogy olyan megoldást találjunk ami nekünk is jó.Az volt a válasz,próbáljuk fizetni.
A közüzemi számlákkal elmaradtunk,egyszerűen nem tudjuk fizetni,kértünk részletfizetést,nem adnak.
Anyósom rokkantnyugdíjas,most elvették a havi kis 50 ezer forintját,és mire ismét megkapja a leszázalékolást,addig lehet eltelik ismét 1 év.
Párom már egy hete itthon van táppénzen,rosszul lett,baj van a szívével.
Akárhogy gondolkozok nem jut semmi eszembe,mert:
1,fizetjük a hitelt,mellette ételre költünk,hogy ne haljunk éhen,de akkor a közüzemi számlára nem telik,így megmarad a ház,de nem lesz se víz,se villany.
2,fizetjük a közüzemi számlákat,eszünk,de akkor a hitellel csúszunk meg,így viszik a házat.
3,fizetjük a hitelt,a számlákat,és nem eszünk.
Valami jobb ötlet?Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Már nem tudunk min spórolni,hónapok óta csak a gyerek kap gyümölcsöt,hús sincs minden nap,nem járunk sehova.
Az internet meg azért van,mielőtt valaki belém köt,mivel én ezen tartom a kapcsolatot a családommal.
Beszélj a védőnővel, hogy hová fordulhatsz, hátha kaphattok valami támogatást.
Gyerekek mekkorák? Te dolgozol?
Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek,de sajnos tippem nincs,hogy mit csináljatok.
Kaki egy helyzet, az biztos.
A bankkal kell mindenképpen egyeztetni, hiszen a többi adott. Ha devizában felvett lakáshitel, akkor lehet, hogy most átmeneti megoldás lesz számotokra, hogy befagyasztják az árfolyamot. Plusz e mellé szerintem próbáljátok meg a futamidő növelést. Ezzel ugyan nem oldódik meg a probléma, de elodázni lehet.
Mindenképpen valami végleges megoldást kell találni, vagy új munkahely, vagy meg kell próbálni eladni a házat (szinte lehetetlen) vagy kiadni albérletbe (kevésbé lehetetlen). Bár inkább én azt tanácsolom, hogy egy adóságkezelésben jártas emberrel konzultáljatok.
Azt írtad "anyjáékkal". A többieknek van jövedelmük?
Hű! ilyenkor elképedek,hogy hagyják idáig süllyedni az embert!
Nekünk a házunk nincs veszélyben,de a párom számláját zárolják,ha nem tom hány ezret nem fizetünk be. A hitelkártyáját is letiltották- ezt fizettük rendesen, igaz,mindig csúszva volt 1-2 hét,de mindig fizettük. Ez volt az utolsó mentsvár,ha valami közbejött: betegség,egyéb hirtelen kiadás.
Mi,illetve én,egyedül állóként igényeltem segélyt: lakás fenntartási támogatást,gyermekvédelmit,és ovodáztatásit. Többet nem tudtam tenni,hogy legyen dellánk.
Már a provit is fel kellett venni,amit a héten már nem tudunk kifizetni. A büdös nagy helyzet,hogy a párom vállalkozó, 300.000 ft csekk az apeh fele- nem megy túl jól az üzlet,már keresett munkát,fel is vették,augusztusban lesz fizuja először.
Miután kifizetjük a gyed+családiból amit tudunk: villany,víz,tv,internet (nálunk a vállalkozás miatt kellett,de hűségnyilatkozattal lett megkötve), kocsi, hitelkártya- azt hiszem semmit nem hagytam ki- akkor marad 10-15 ezer. Nekünk ebből kell élni. Szülők messze vannak, após lakik közelebb,de őt is mi etettük sokáig,most nem jön,ezért nem eszik itt. A minap már meggyet loptam,hogy a gyerekeink gyümölcsöt egyenek!
A legrosszabb,hogy se Nektek,sem nekünk a kutya nem segít!- de én még így is befoghatom,mert havi 4500 jön a lakásfenntartásiba-amiből a gázpalackot cseréljük. A gyermekvédelmihez elvileg járna kaja-jegy,de ezt nem kaptunk-akkor a gyerekek ehetnének főtt kaját.
Írjatok levelet a köztársasági elnöknek! - van egy ismerősöm,aki így intézi a dolgokat.
Én hétfőn megyek a családsegítőbe,hogy ha módjukban áll,segítsenek,vagy mondják meg,hova mehetek. + ha lesz Eu-s segélycsomag,akkor igényt tartunk rá.- mert itt olyan is kap,aki kirittyentett villában lakik,milliós bevétellel.
Szorítok,hogy mielőbb kilábaljatok!!
Üdv:2gyerkőcös,28 hetes km
Nem tudom ez segit-e de plebaniaval is beszelhettek.
Lehet tudnanak gyujtest szervezni nektek (a gyerekeknek hasznalt ruha, kimaradt pelust kapnatok esetleg konzerveket szaraz eteleket (teszta, rizs stb)
a gyerekek kinott ruhait el lehet adni esetleg nem hasznalatos butorokat, jatekokat, konyveket, akar ekszereket.
A vedono is remelhetoleg tud segiteni.
Köszönöm a gyors válaszokat.
Megpróbálok az összes kérdésre válaszolni.
Anyósom apósommal él együtt.Sajnos ő is max a 100 ezret keresi meg,nagyon nem ugrálhat,pár éve van vissza a nyugdíjig,örül hogy van munkája.
A nagyobbik gyerkőcöm 2 éves,a pici 3 hós,így kilőve hogy munkába álljak.
Külföldre nem tudunk kimenni,Angliában laknak a rokonok,de nyelvtudás nélkül nem ajánlják,hogy kimenjünk.
Párom másik munkát keres,ahol kicsit többet kapna,csak nehéz találni.
Családsegítőben voltunk már,megállapították,hogy járhat a lakásfenntartási,és a gyermekvédelmi,de az is 1-2 hónap mire el tudjuk intézni.
Már idegileg,lelkileg ki vagyok készülve.A védőnő is próbál segíteni,ruhákat,élelmet szerez.Mondta ne szégyelljem,fogadjam el.De annyira nehéz,olyan rossz érzés.Soha nem voltunk még ilyen helyzetben,mint már írtam,szerényen,de megéltünk.
A bank is nagyon rugalmatlan velünk,a futamidőt nem engedi hosszabbítani,de emeli az összeget hónapról hónapra.Csak azt nem tudom meddig.
A házat hirdetjük már nem is tudom hány oldalon.Nem hiszem,hogy el tudjuk adni.
Köszönöm a válaszokat,ötleteket.A kismamának szorítok,hogy nekik is rendeződjön az életük,és sok boldogságot a gyerekekhez.
Ha benyújtjátok a kérelmet,max. 30 napjuk van,hogy értesítést küldjenek,hogy jár e,vagy nem! Tehát ha most megigénylitek,akkor lehet,hogy jövőhónapban még nem,de augusztusban megkapjátok az 1. lakásfenntartásit, és a gyermekvédelmit sok helyen augusztusban osszák-az is gyerekenként 5900 ft, + a nagyobb ingyen étkezhet az oviban,suliban,sőt,lehet már akkor melegételt is kaptok a nyáron a nagyobb gyermekre.- itt elvileg automatikusan adják a gyemekvédelmiseknek az ebéd jegyet,de mi még nem kaptunk.
Ciki,nem ciki,el kell fogadni a segítséget! Én azzal nyugtatom magam, hogy a sok ingyenélő (magyar,és cigány egyformán)szemrebbenés nélkül megy,és kér,követel. Akkor én miért kellene hogy szégyeljem magam?!
"A bank is nagyon rugalmatlan velünk,a futamidőt nem engedi hosszabbítani,de emeli az összeget hónapról hónapra.Csak azt nem tudom meddig."
Ezt nem igazán értem. A bank addig növelheti a futamidőt (a te kérésedre), hogy a hitel utolsó részletének az időpontjában a hitelfelvevő még ne töltse be 75 évet (OTP), vagy a nyugdíjkorhatárt (jelenleg ez 65 év). Szóval max. annyit tudok elképzelni, hogy 1. nem ti vettétek fel a hitelt, csak ti fizetitek, 2. lebeszélnek róla titeket a bankban, mert költsége van a futamidő növelésnek. Bár ha jól emlékszem, már elég régóta van egy olyan törvény, hogy aki futamidőt szeretne hosszabbítani, mert nem tudja fizetni a részleteket (árfolyamnövekedés miatt), annak ingyenesnek kell lennie a futamidő hosszabbítás. Mindenképpen járj utána.
Ami még eszembe jutott: ha anyós úgyis otthon van, akkor neked kéne valami mellékest szerezni pl. takarítani valahol, bevásárlás, vasalás stb. Tudom, kicsi még a babád, de csak lemondással tudtok ebből a helyzetből kilábalni.
A házeladás szinte lehetetlen. Főleg úgy, hogy júliusban letelik a kilakoltatási moratórium, aki vásárolni akar és teheti, az vár még a bankos házakra, hiszen így akár 50%-al olcsóbban tud ingatlanhoz jutni. Inkább a kiadáson gondolkozzatok: cuccoljatok be egy szintre, a másikat pedig próbáljátok kiadni. Így két legyet üttök egy csapásra: a hitel egy része kitermelődik, a közüzemi számlák egy része fizetve lesz, ergo látják a fizetési hajlandóságot és nem fogják kikapcsolni a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!