Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Az egyik gyerekeme...

Mit tegyek? Az egyik gyerekemet jobban szeretem, mint a másikat! Nem tudok ezzel az érzéssel mit kezdeni.

Figyelt kérdés

Majdnem 2 év van a 2 gyerekem között. Lehet ekézni, de nem akarom kiszépíteni: a lányom mellett pokol az anyaság. A túlélésre játszok. 2 és fél éves múlt, még mindig kel. Járunk beszédindításra, mert semmit nem mond, 2 hét múlva megyek vele. Egy nap vagy 10x úgy felidegesít, hogy vagy az ájulás kerülget, vagy a hányás. Nagy valószínűséggel autista. A fiam ezzel szemben nagyon jó baba, nyugodt. Átalussza az éjszakát, megfelelően fejlődik. Bűntudatom van amiatt, hogyha kiderül a nővéréről, hogy autista, akkor ő szenvedi el a legjobban ezt.

A fiam hamarabb felkel, mint a lányom, és amikor meghallom a lányom nyöszörgéseit reggelente, már olyan görcsbe rándul a gyomrom, mint amikor általános iskolába csúfoltak a pattanásaim miatt, és vasárnap pakoltam be a holnapi felszerelésemet. Nem vagyok boldog a lányom társaságában, azt se tudom elfogadni, hogy baja van, de azt se, hogy nincs. Mert nyilvánvalóan valami nincs rendben vele, és félek, hogyha lesz diagnózisa, akkor mi lesz velünk. Van egy olyan érzésem, hogy depressziós vagyok, de néha tök jó kedvem van.

2022. márc. 11. 18:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
96%

Vannak rossz alvó gyerekek.

A lányod ráadásul pont beléphetett a dackorszakba. Persze, hogy idegesít. De nyugi, a fiad is el fogja érni ezt a kort. :-)))

Amúgy egy autista gyereket is lehet szeretni.

Ha viszont ilyen érzelmeid vannak, akkor mihamarabb tetesd magad rendbe, mert ennek az állapotodnak a fiad is (!!!) kárvallottja lesz! Arról már nem is beszélve, hogy a lányod állapotán is csak rontasz vele.

2022. márc. 11. 20:09
 12/21 anonim ***** válasza:
97%
Az én gyerekeim közt is 2 év van, a nagy a lány, nem rég kiderült, hogy fejlődésben visszamaradt,fejlesztésekre kell járnom vele. Hihetetlen hisztis, nehezen kezelhető, több emberes gyerek. A kicsi fiú vele ellentétben nyugodt, kevesebb gond van vele. De sosem éreztem azt, hogy emiatt jobban szeretném őt. Sőt, inkább jobban a lányom mellett állok, mert ez kell neki, a kistesó érkezése is megviselte. Ha kevésbé szeretném őt, csak rosszabb lenne neki és még kezelhetetlenebb lenne. Sőt azt tanácsolták többen is, hogy szervezzünk anya-lánya közös programokat, ez segít neki kötődés szempontjából és a viselkedésén is.
2022. márc. 11. 20:22
 13/21 anonim ***** válasza:
71%

Kedves Anyuka !

Miből gondolod hogy autista a lányod ?

Megosztanad velünk ? Azért mert nem beszél még ?

Elmondanám neked az autista gyermekekre jellemző tüneteket :

- kimondottan nyugodtak, félre vonulnak a maguk kis világába - ez szerintem nem a te lányod

- kerülik a szem és test kontaktust - meg az anyjukkal is

- nem mutogatnak, nem integetnek

- tárgyakat nem emelnek fel , nem nyújtja neked oda

- nem mutat örömet és nagyjából semmilyen érzelmet sem !

- nem nyújtja a kezet hogy emeld fel

- nem érdeklik más gyerekek és azok társasága

- nem ad ki hangot figyelemfelhívás érdekében

Ezek igazak a lányodra?

Én nem hinnem !

Hogy a kérdésedre válaszoljak , én egy olyan 3 gyerekes családban nőttem fel ahol az öcsém volt anyám mindene a húgom meg apame , én meg csak “voltam”!

Mondjuk szerintem ilyen érzéseket nem táplált anyám irántam mint te a lányod iránt … de elmondanám hogy ez is bőven hatranyomma vált az életben a párkapcsolatomban is !

Bele sem akarok gondolni hogy a kislányod mit fog érezni amikor felfogja hogy hogy érzel iránta ! Ezt mihamarabb rendbe kell tenni , mit tett az 2.5 éves hogy így érzel ? Az én lányom pont ennyi idos … egy nap ezerszer húzza fel az agyam … de eszembe sincsen így érezni iránta !

Nagyon sajnállak ezért , de te vagy a felnőtt , erre a megoldást neked kell megtalalnod, a lanyodnak semmi baja szerintem dac korszak+ eleven , életkori sajátosság ! Az hogy nem beszél … hidd el hogy őt is zavarja hogy nem tudja kifejezni magát … majd fog beszélni !

Te viszont tényleg keress egy szakit akivel kendőzetlenül tudsz beszélni ezekről a dolgokról , és segít visszatalalnod a lanyodhoz akinek szüksége van rad … gondolj bele X ideig csak ő volt , most kapott egy tesot, lehet egyszerűen ez bolygatta meg öt , hogy már nem csak ő van ! Az ilyen kicsik nagyon erzekenyek az ilyen nagy változásokra mint egy testvér, ha nincsen jól bevezetve nála , nincs biztosítva arról hogy ő meg ugyanúgy az első szulott marad és ugyanúgy szeretve van akkor bizony a gyermek is atfordulhat !

Be szoktad vonni öt a teso körüli tevékenységekbe? Mint furdetes és hasonlók?

Ha nem , próbáld meg , érezte azt hogy ő is fontos !

A szívem szakad meg a kislanyodert őszintén mondom ….

2022. márc. 11. 20:31
 14/21 A kérdező kommentje:

Senki nem mondta, hogy utálom a gyerekem, vagy nem szeretem, csak jobban érzem magam a fiammal, mint vele.

Autista-gyanús. Sok jel van: a saját világában él, egyáltalán nem kommunikál, sose voltak kisbarátai, mindig egyedül játszik. Lábujjhegyen járás, amikor sokan vannak, befogja a fülét vagy fogja a fejét, tépi a haját és teli torokból elkezd üvölteni, rúgkapálózik, veri a fejét a földbe. Akár fél óráig is "hintázik": leül törökülésbe és jobbra-balra dől, egyik lábáról a másik lábára hintázik. Egy ideig ugyanúgy üvöltött és kapálózott meg fogta a fejét akkor is, ha a tészta lelógott a villáról, kanálról, vagy ha vizes lett a pólója (például kézmosásnál, ha melléfolyt).

2022. márc. 11. 20:48
 15/21 A kérdező kommentje:

Nem mellesleg nem néz a szemembe, és senki máséba se.

Ránéz az ember és tudja, hogy más.

2022. márc. 11. 20:49
 16/21 anonim ***** válasza:
52%
Jó hát lehet tényleg van benne valami más, a leírásod alapján, de nem tudhatod mi lesz a kisebb gyerekeddel később. Nálunk is 2 év van csak fordítva. A fiú a nagy és a lány a kicsi de mi nálunk a kicsi is már 2 és fél es a második gyerekem dackorszakában rá kellett jöjjek, hogy megér mindkettő egy-egy misét. Ha ki kell akasztaniuk akkor mindkettőnek simán megy. Lehet kicsit tulvallaltad ezt a két gyerek, kis korkülönbséggel dolgot, nem? Gyerek amugy sajna nem lesz könnyebb eset és hát akkor meg még nehezebb ha te ezen idegeled magad meg feszulsz.. tényleg át kellene ezt valakivel dumálni aki rendbeteszi ezt az egészet bennetek. Biztosan benne van az is, hogy nehéz elfogadni ha a saját gyerekeddel van valami baj. De amúgy nálunk sokat segített a fejlesztés, szóval ne add fel. Biztos lesz ami jobb lesz.
2022. márc. 11. 21:26
 17/21 anonim ***** válasza:
8%

Sajnos én is így vagyok, csak az enyém 8 éves egészséges lány, csak olyan a természete, amit egyre nehezebben visel mindenki.

Szerintem is hlyeség ez a menj szakemberhez dolog, mit segítene? Beléd magyarázná, hogy mivel te szülted kötelező szeretned? Ha egy kollégáddal vagy így bezzeg jó'vanaz — ez rosszabb, mivel együtt kell vele élned, a tiéd :S

2022. márc. 11. 21:50
 18/21 anonim ***** válasza:
97%

19. Jaj istenem, ne mondj ilyen baromságokat ha nem értesz hozzá. Neki tényleg szakemberre van szüksége. Nem belefogja magyarázni, hanem mondjuk megtanít neki olyan technikákat, amivel nyugodtabbá tud válni. Ez egy gyászfolyamat, ami sokkal jobb segítővel.

Kérdező, tudom, hogy baromi nehéz és könnyű ezt mondani, de tényleg az elfogadás segít. El kell engedned azt a kislányt, akit elképzeltél és elfogadnod akit kaptál. Érte, a kisfiadért, magad miatt, a családotokért. Ha ezt a munkát nem teszed meg, a kisfiaddal való kapcsolatra is rányomja a bélyeget. Tényleg keress fel szakembert!

2022. márc. 12. 06:31
 19/21 A kérdező kommentje:

Én elfogadtam, hogy már 2 és fél éve nem alszom, elfogadtam, hogy szégyenmenet minden bevásárlás, elfogadtam, hogy a fiamra kevesebb idő jut, már abban se reménykedek, hogy megtanul majd beszélni.

Csak nehéz szeretni, amikor semmilyen pozitív visszajelzést nem kapok tőle soha se.

2022. márc. 12. 07:08
 20/21 anonim ***** válasza:
92%

19 - erre szokták mondani, hogy amihez nem értesz, ahhoz ne szólj hozzá úgy, mintha értenél.

A pszichológus dolga egyáltalán nem a belemagyarázás, hanem, amit a 20-as is mond: megküzdési stratégiákat is képes találni, ajánlani egyénre szabottan.

2022. márc. 12. 07:33
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!