Mennyivel növelte meg a baba születése a kiadásotokat?
Miután a fő dolgokat megvettétek neki, pl. babakocsi, kiságy, pelenkázó, pár ruha, stb, a születése után nagyjából mennyivel költöttetek többet azért, mert van baba?
Leírnátok, hogy kb. mi miatt? (Pl. tápszer, drága pelenka ruha, gyógytorna, akármi.)
3 hónapos a kislányunk, egyelőre szinte semmibe nem került az érkezése. Eszméletlen sok pelust kaptunk a születése előtt több méretben, szerintem még a második babára is marad. Anyatejes, célzottan apróságokat szoktunk csak neki összeveszegetni (ami nélkül egyébként tökéletesen meglenne). Szóval azt mondanám, hogy kb. az adókedvezmény, meg a csp ami jön utána, az bőven fedezi még az ő költségeit, sőt. :)
Mi terveztünk a GYED-es időszakra, mert bár nem keres rosszul a férjem, nekem tragédia lesz az az összeg, amit a max GYED jelent. Elég jó volt a fizum, a CSED-em meg most mégjobb, úgyhogy bár megélhetési gondjaink nem lesznek, pszichésen készülök (gyűjtögetek) a GYED időszakára. Már a tervezési fázisban is elkezdtünk célzottan gyűjtögetni (egészségpénztárba), ezeket az összegeket már visszautaltattuk, vésztartalékba ment.
Kb havi 20.000-30.000
Pelenka,popsi törlő,popsi krém.Úgy,hogy a pelenka 2 féle (libero touch nappal,pampers bugyi pelenka éjszaka),a popsitörlő Pampers sensitive,a popsi krém pedig sudocrem volt mindig.
Azért havi egy új cumi becsúszott ebbe néha mikor kellett,ha volt épp akciós vagy újítottam kapott cumisüveget,itatópoharat,csőrös poharat,szívószálas kulacsot..ami épp kellett.Ezek is Avent,Chicco,Tommee Tippee,Lansinoh,Mam cuccok.
Amikor ruhát is kellett venni nagyjából egy ugyan ilyen árkategóriát költöttünk,de ugyebár ez nem havi költségvetés.
Amikor cipőt is kellett már venni akkor az is +12.000 körül volt.(supinált,bőr)
Amikor egyszerre kell mindenből venni drága,olyan 60.000-80.000 körül jön ki egy hónap,de alapvetően nem.
Egy éves kora óta eszik velünk ebédet,még azért nem annyit,hogy külön költség legyen rá főzni.Esetleg a nasija vagy a gyümi ami plusz költség de mi is esszük.
Én nem szoktam nagyon drága boltokig menni vásárolni.Rossmann,DM,H&M,C&A.
pelus: 17. ezer/hó
Tápszer: 20 ezer/hó
Drogéria: popsitörlő, fürdető, sampon, stb: ~ havi 5000
Vitamin cseppek/ időnkénti gyógyszerek(hasfájásra stb) 10?? ezer /hó
Dévényre jártunk 2 hónapig: 7000 forint hetente, ~ 28 ezer havonta
Mi nem kaptunk 1 évre elegendő ruhát, így méretenként 20-30 ezer elment, nem zavart a használt sem, ha volt azt választottuk. Amiből nem volt megvettük újonnan.
Opcionális, de mi költöttünk rá: Csípővizsgálat magánban 10 ezer (egyszeri, az államira pofátlanul nagy sor volt éppen akkor)
Opcionális, de mi költöttünk rá: Rota vírus elleni vakcina ~ 45 ezer ( 2 adagos)
Opcionális, de mi költöttünk rá: Bexsero vakcina ~60-80 ezer között már nem emlékszem
Opcionális, de mi költöttünk rá: mi járunk babaúszásra, 24 ezer/hó
Mi tettünk félre előtte évben is kifejezetten a gyerekvállalásra (ebből jöttek a kelengyék, meg az utána való szükségletek is), illetve a férjem keresetét vettük alapul. Akkor ugrottunk bele, amikor az ő fizetése elérte azt az összeget, amire be mertük vállalni.
Mielőtt lepontozna mindenki, nem azt mondom, hogy csak így lehet, csak hogy mi így döntöttünk.
#13, én is hasonlóan gondolkozom mint ti, de sokan leszólnak, hogy nekik ennyi pénzük sosem lesz. Szeretném, ha a gyermekem jólétbe születne, ha nem kéne azon aggódnom, hogy hogy veszem meg neki a vitamint, vagy a gyógytornát miből fizetem ki. Én a családi pótlékhoz hozzá sem akarok nyúlni, azt az összeget alapból utalnám is egy neki szánt megtakarítási számlára.
Nem akarok ettől függetlenül több százeres babakocsit, meg drága babaruhákat, első időben teljesen jó, ha a ruhák 80%-a használt, mert lesz, amit kb. 3x tud felvenni.
Számolni kell a nő jövedelemcsökkenésével. Ha úgy is megélnénk, és marad még 100 ezer Ft havonta, akkor azt hiszem nyugodt szívvel vállalnék gyereket. Ez lassan eljön. De addig is, baba vésztartaléknak jó lenne 1.5 millió Ft...
#13 vagyok
Igen, nekünk is ez volt a fontos, hogy jólétben éljünk. Én sajnos olyan családban éltem, hogy gond volt a hó végén, ha lebetegedett valaki. Vagy elromlott valami. Barátnőmék sajnos hónapról hónapra élnek és bevállaltak egy második babát, akinek végül Dévény kellett....hát nem oldották meg könnyen. Ezt akartam elkerülni.
Nincs drága babakocsink, sem kiságyunk, de egészségen nem spórolunk. Illetve nekem nagyon kell a nyugalmamnak a pénzügyi tartalék.
Mi 1,2 milliót tettünk félre rá: ebből kijött a magándokim, kelengye, extrák (prena teszt) és a további extrák(rota, bexsero). A havi dolgokat meg a férjem fizetése fedezi. Az én GYED-emet meg elrakjuk rossz időkre + gyereknek életkezdésre.
Nem kell így csinálni. De az sem reális, hogy itt mindenki azon verseng ki tud kevesebből gyereket kihozni.
Hat mi speciel férjemmel üres zsebbel jöttünk el otthonról.
Neki egy barom az anyja, sosem volt semmijük.
Nekünk igencsak volt mit a tejbe aprítani, anyámék mégis kijelentették, hogy mivel elköltöztem, így jártam, 1ft-ra se számitsak tőlük. Nyilvan ezekről is mi tehetünk...
Férjemmel dolgoztunk amennyit tudtunk, vettünk 1 házat, két autót. Isgen bocsáss meg, hogy emellett nem tettünk milliókat a számlára.
26 voltam így is, mire jött az első gyerek, 28 mire a második most ősszel.
Közben felújítunk még mindig.
Meddig vártunk volna a gyerekkel?! 40 éves korunkig, mire elmondhatjuk, hogy van ennyi meg annyi megtakarításunk?!
Amire kell, arra elég ami van. Ha extra kiadás van, azt pedig kimatekozzuk.
Nem mindenki teheti meg, hogy csak úgy spórolgasson.
De egyből felelőtlennek, meg kb szánalmasnak kell kikiáltani
igazaból nem költöttünk többet, mivel én ugye nem jartam be Bpre dolgozni, ami bizony nekem benne volt kb havi 30-40 ezer ft-ba, igy ami a babára ment nem volt megterhelő.
Pelus, popsitörlő Dmes bevált
nekem a mellszivó volt sok, 3-at használtam el
Dévényes volt még extra és a babaúszás 3 hós kortól (kb havi 30)
Mi is hasonlóan gondolkodtunk, ez az oka annak, hogy nem lettem 30 éves korom előtt anya, pedig nagyon szerettem volna :) Mi mindig megkapjuk, hogy mi a bánatért gondolkozunk még azon, hogy vállaljunk-e gyereket, amikor tök jól élünk!? Azért mert kívülálló így látja, attól nekünk még fontos volt a biztos háttér és anyagi lét megteremtése és ahogy ti is mondtátok az, hogy ne kelljen azon gondolkoznom, hogy tudok-e jobb autósülést venni a gyerkőc biztonsága érdekében, megcsináltassak-e egy prena tesztet, elmehetek-e magán nőgyógyászati rendelésre, a gyereket eltudom-e vinni esetleg úszni, vagy hogy ne "úri huncutságokról" beszéljünk, esetlegesen egy fejlesztésre, tornára, akármire, amire szüksége van. Mindezt úgy, hogy nem vág földhöz egy-egy ilyen extra kiadás. Éppen ezért nagyon tudatosan készültünk a babára már 1 évvel az előttől kb., hogy úgy döntöttünk, belevágunk (még egy év kellett, hogy jönni is akarjon). Nem volt gond a kelengye megvásárlásával, de attól sem idegenkedtem, hogy használt ruhákat, vagy egyéb cuccokat vegyünk pl. Feltöltöttük az ep számláinkat, így a baba érkezése után nem sokkal 2 millió forint landolt a számláinkon, ami nálunk tartalékként a mai napig ott van. Számunkra ez egy biztonsági faktor.
Arra nem számítottunk, hogy iszonyat sok mindent fogunk ajándékba kapni, így a szerencse is mellénk szegődött ez tény. Se pelenkát, se popsitörlőt, se pospi krémet, textilpelust, semmi ilyesmit nem kell megvennünk nagyon sokáig, mert van bőven és a babánk anyatejes lévén tényleg gyakorlatilag semmibe nem kerül így egyelőre.
A családi pótlékkal és az adókedvezménnyel úgy vagyok, hogy megette a fene, ha csak ennyit tudok majd adni a gyerekemnek, így mi nem gyűjtögetjük külön a számára. Ez is a bevétel része, ennyi.
Mellesleg pedig számomra az is elengedhetetlen volt, hogy képes legyek egyedül is felnevelni a kislányunkat, ha a férjemmel bármi történne akár most, akár évek múlva. Van B,C,D terv fejben minden eshetőségre. Persze ne így legyen, de mindig azt mondom jobb félni, mint megijedni. Egy anyagi értelemben függő helyzetben nekem nem ment volna a gyerekvállalás. Mindig legyen mihez nyúlni, de tudjunk kijönni a havi bevételeinkből is, egy bizonyos szintű extra kiadásokkal együtt is. Nekünk ez volt a cél.
És ez nálam sem jelenti azt, hogy ezt így kell csinálni, de az én lelkem így nyugodt.
11 voltam
#16, ha vettetek egy lakást, és 2 autót, miért gondolod, hogy üres zseb?
Egyáltalán nem erre mondják azt, hogy üres zseb.
#19, igen! Ha a férjem 2 millió Ft-ot keresne sem vállalnék 5 gyereket. Ugyanaz a foglalkozásunk, nekem még kevesebb a tapasztalatom, de csak annyi gyermeket vállalnék, amennyit magam is el tudnék tartani. Mert nem csak az van, hogy lelép, de baleset is érheti, sajnos bármi. Muszáj két lábon állni.
Ettől függetlenül mindenkinek ment a zöld pacsi, de látom, aki nem havi 20 ezret szán a gyerekre, le is van szavazva. 🤗
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!