Mi a véleményetek a ritkább nevekről?
Én azt gondolom, hogy erőlködésből lesz a fingás. Mostanában mindenki szeretne egyedi, különleges nevet adni. Emiatt már az István meg a Mária számít különlegesnek, mert mindenki Medox, Noel, Lara vagy Annarózalizbett. Nekem jobban tetszenek a régebbi nevek. Pláne a lány neveknél látom azt, hogy vagy egy két szótagos, A-re végződő becenév szerű súlytalan nevet, vagy egy több névből összetákolt túlcifrázott giccs valamit adnak. Régebben sokkal karakteresebb női nevek voltak a divatosak.
De nyilván mindenki azt ad a gyerekének amit akar, csak azok a viccesek, akik mondjuk kitalálják, hogy Kira lesz a lányuk, és azt hiszik, hogy most akkor nagyot dobtak, mert micsoda egyedi, különleges neve lesz.
A másik véglet a tényleg ritka nevek, pont tegnap nézegettem az utónévkönyvet, hát olyan borzalmak voltak benne, hogy kiejteni nem tudtam őket, pedig nem vagyok idős sem. Olyan 30 névből jó ha egy vállalható volt.
Szóval szerintem csodák nincsenek, ha egy név szép hangzású, azt hamar felkapják, akkor is ha új, és nem sokáig lesz különleges. Ami népszerű, az nem hiába az. Ami még tényleg ritka, az mondjuk a Naróttama, a Szeveréd meg a Buzád. Hát nem hiába nem adja őket senki.
Én majd a gyerekemnek elsősorban szép, vállalható nevét szeretnék adni. De azért a legnépszerűbbekből sem válogatnék, szóval hiába tetszik mondjuk a Jázmin, ennyire gyakori nevet nem szeretnék. Arany középút.
amikor névválasztásról van szó, akkor bár nálam nem az az első szempont, hogy mennyire gyakori egy adott név, de az is belejátszik egy kicsit. nem vetnék el egy olyan nevet, ami tényleg tetszik, csak azért, mert benne volt az azt megelőző év top100-as listájába, főleg hogyha egyáltalán nem, vagy csak kevés embert ismerek azzal a névvel a környezetemben. de a bence, illetve a hanna gyakorisága már egy picit sok számomra.
aki kiválasztja a legkacifántosabb, sosem hallott idétlen nevet csak ezért, hogy kitűnjön majd a gyereke az osztályból, az valószínűleg csak egy életnyi betűzgetést, visszakérdezgetést és fura tekintetet hoz rá. ha tényleg tetszik valakinek egy ritka név csengése, akkor válassza azt, de ne azért, mert azt reméli, hogy emiatt valahogy majd különlegesebb lesz a gyereke.
Hát mondjuk azért az 5-ös elég durva, hogy lesenkiháziz valakit aki azt a nevet merészelte a gyerekének adni amelyiket ő. Szerintem komplexusai itt elsősorban neki vannak.
Nem vásárolta meg az adott név tulajdonjogát meg nem csak ő létezik a világon.
Én egyébként mindkét oldalt meg tudom érteni. A ritka és a gyakoribb neveknek is megvannak az előnyei és hátrányai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!