Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Névprobléma: férjem a saját...

Névprobléma: férjem a saját nevét akarja adni a gyerekünknek, de borzalmas, hogy egyezzünk meg?

Figyelt kérdés

Ő egy olyan családból származik, ahol több generáción át a Ferenc nevet kapta az első fiúgyerek, a második pedig a László nevet.

Első gyerekünk lány lett. Az én nevem se jobb, mert Borbála vagyok. De a férjem (mert náluk lány neveknék is így van) azt akarta, hogy Borcsi legyen. Mivel rövid a vezetéknév, és illett is hozzá, belevettük a választható neveink közé, de végül mondtam neki, hogy inkább ne adjuk. Amikor megszületett, a férjemmel egymásra néztünk, és egyszerre mondtuk, hogy Borcsi, mert tényleg nagyon illett/illik rá ez a név (Engem Borinak hívnak).

Második babával vagyok terhes, és azt akarja a férjem, hogy Ferenc legyen. Amit én több okból kifolyólag se akarok:

1. Nem tetszik a név, se a becézése.

2. Nagybátyámat is így hívják

3. Az ő családjában meg három Ferenc is van

Bácsikám Ferkó, apósom Feri, párom Fecó, és a férjem unokatesója is Feri(ke), mert a férjem nagynénje hozzáment egy Ferenc nevű emberhez. Nem akarom, hogy a fiam KisFecó, Ferike, Ferikécske, KisFeri, IfjabbFeri, Ferkóka legyen, de a párom ragaszkodik hozzá, mert a lányunknak is az a keresztneve, mint nekem. De egyrészt abba ő is beleegyezett, másrészt Bori-Borcsi, nem pedig NagyBori-KisBori, NagyBorcsi-KisBorcsi párosítás. Ha Gyuri-Gyurci lenne, még azt mondom oké, de így, hogy ennyi Feri van, így nem, ráadásul taszít a név, + mindig az a Feris-Oszkáros-Áronos "vicc" jut eszembe róla. Hogy egyezzünk meg? Egyik név se tetszik neki, a sajátját akarja a gyereknek.

2021. aug. 16. 12:47
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
De azt ő is akarta, sőt ő jobban akarta a Borcsi nevet, mint én. Én meg nem akarom a Ferencet.
2021. aug. 16. 13:39
 12/31 anonim ***** válasza:
47%

Egyik ismerős úgy oldotta meg, hogy megkapta az apukája nevét, mellé egy neki tetsző nevet. Végül így alakult ki a becézése. Botond Zoltán Bozo.

Másik ismerős a külföldi becézést választotta a fiának Miklós - Mike (Májk).

Frenkie becézése nem olyan rossz, ha apuka nem engedi el a hagyományt és az ő nevét kapja.

2021. aug. 16. 13:51
 13/31 anonim ***** válasza:
89%
11. Férjed se hülye, jól belesétáltál. Gondolhattad volna, hogy ezzel fog majd kampányolni ha lesz egy fiatok is.
2021. aug. 16. 14:04
 14/31 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem pedig keressetek olyan nevet, ami mindkettőtöknek tetszik. Ez pont nem kellene, hogy kompromisszum kérdése legyen. A Borcsi tetszett mindkettőtöknek, ok. A Ferenc meg nem. Esetleg lehet két keresztneve, az első egy olyan, amit mindketten szerettek és azon szólítanátok. A második pedig a Ferenc. De ez a maximum. Nem a család miatt kell nevet adni.
2021. aug. 16. 14:05
 15/31 anonim ***** válasza:
61%
Közöld vele, hogy márpedig nem. Mégis mit tehet?
2021. aug. 16. 14:13
 16/31 anonim ***** válasza:
49%
Nem kicsit vagy te önző a sztoriban, szerintem. De kinek mi.
2021. aug. 16. 14:14
 17/31 anonim ***** válasza:
45%
15-ösnek bevág a liberó. 👙
2021. aug. 16. 14:27
 18/31 anonim ***** válasza:
85%

Fúú ettől a fiú gyereknek kötelező jelleggel az apja keresztnevét kell kapja “hagyománytól” a hátamon feláll a szőr. Számomra úgy baromság az egész, ahogy van, soha nem mennék bele. Férjemnél is mindenki Miklós. Van ifjabb Miklós, kisMiki, idősebb Miklós és még sorolhatnám. Borzalmas. Mondtam neki még az elején, hogy ha fiunk lesz, biztosan nem fogja kb tizediknek megkapni a Miklós nevet, de szerencsére ezzel ő is egyetértett, utálja is a nevét, nem akart ő se direktbe kiszúrni a gyerekkel.

A “Borcsi” nevet is ő erőltette, nem te akartad, hogy a lányotok a te neved kapja! Ott ő dönthetett és végül az lett, ami neki tetszett. Most meg nem lesz az, hanem kerestek egy olyan nevet, ami mindkettőtöknek tetszik, ennyi. Én ebből biztosan nem engednék. Rengeteg név van, biztosan lesz olyan, ami neked is és neki is tetszik, nem kell a tizenxedik Ferike a családba. Az egy dolog, hogy náluk mi volt a szokás, de ez a ti közös családotok és gyereketek, nem kell követni olyan “hagyományt”, ami az egyik fél számára taszító.

2021. aug. 16. 14:44
 19/31 anonim ***** válasza:
86%
Félelmetes, hogy két felnőtt ember, akik együtt tervezik leélni az életüket nem tud megegyezni, vállalható kompromisszumra jutni egy ilyen egyszerű témában. o.o
2021. aug. 16. 14:46
 20/31 anonim ***** válasza:
85%
Legyen Béla.
2021. aug. 16. 14:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!