Hagynátok, hogy a gyerekeitek nevét rosszul ejtenék a TV-ben, vagy hagynátok a dolgot?
A legkisebb gyerekem sportol. Sokszor interjúztatják őket, és rendszeresen közvetítették a meccseiket a TV-ben. Tavaly is és tavaly előtt is kijutottak Olaszországba egy tornára, ahol tavaly harmadikok, azelőtt másodikok lettek. Idén is mennek majd, úgyhogy megint fog készülni velük interjú.
Minden közvetítésen és interjúban rosszul mondják a nevét a gyermekemnek. Nem szeretném leírni a nevét. Magyar név egyébként. Pl.: ha Georgina lenne a neve, Ginának hívnánk, és a TV-ben Dzsinaként szerepelne. Vagy ha Benjamin lenne a neve, és Bendzsáminnak ejtenék. Vagy Virginia helyett Virdzsíniának vagy Virhíniának ejtenék. Tehát rosszul ejtik a nevét, és nagyon rosszul hangzik úgy. Őt csak egy kicsit zavarja, engem nagyon. Főleg amikor úgy mutatkozik be, hogy pl.: Szabó Virgínia (nem ez a neve), és Szabó Virdzsíniának ejtik.
Ti szólnátok? Igen, tudom, hogy nagy dolog, hogy a helyi TV közvetíti az utánpótlás meccseiket, de engem zavar, hogy nem normálisan mondják a gyerekem nevét.
Én meg Nikolett vagyok és mindenki Nikolettának írja, és Nikolettának hívnak.
Osztálytársamat Kiarának hívták és matematikai csapatversenyen is elírták a nevét. Kiara helyett Kírát írtak.
Gyerekedet zavarja?
Az enyémnek az oviban adtak egy becenevet amit ő nem szeretett. Akkor sem én szóltam, hanem a gyerekemnek mondtam, hogy kérje meg ő, hogy ne így szólítsa, hanem másképpen.
Emília a neve. Mi ha becézzük, akkor Lia. Emike volt az, amiért szólt. Sokan Emily-nem szólítják, ez nem zavarja. Nekem furcsa volt, de amikor már többen hívták így (egymástól független személy) elfogadtam.
Ha csak a kiejtés miatt aggódsz, akkor szerintem hagyd, úgy is felismerhető lesz. Nehogy azt hidd, hogy a külföldi sztársportolók nevét mindenhol jól ejtik.
Akkor szólnék, ha Zita helyett Ritának szólítanák.
Hogy tudnál szólni? Ott vagy ilyenkor te is? Konkrétan tudod, hogy ki fogja interjúztatni?
Ha könnyen megoldható, akkor szólnék. Az interjú előtt mondanám, hogy sokszor előfordul, hogy rosszul ejtik ki a gyerek nevét, légy szíves így (név helyesen) mutasd be.
(Egyébként meg rajtatok kívül kb. senkit nem érdekel a gyerekek meccse, szóval nem sokan fogják nézni. Az ismerősök meg úgyis tudják a nevét.)
Én szólnék
Pl nekem a gyerekem Emília
Frászt kapok, ha valaki Emikézimeg Emilizi...
Ha Emilit akartam volna, akkor úgy anyakönyvezik.
Tehát teljesen jogos.
Speciel, ha van egy István, akkor nem mindegy hogy Isti, Pisti vagy Pityu vagy Istvàn
Engem is zavar ha rosdzul mondják a nevemet.
Dorina a nevem. De sokszor mondtak már Doriana-t.
Nem is értem.
Becézésnél szintén. Dori (rövid "o") nem Dóri (hosszú "ó" val. Mert az egy külön név!
Egyébként nekem is volt Nikolett ismerősöm, akit Nikoletta néven hívtak sokan.
Vagy mikor még nem volt felkapott a Hanna, barátnőmet mindenki Annázta.
Zorka barátnőmet sokan Dorkának hívják.
Nagyon bosszantó.
Én mondanám a gyereknek h interjú előtt, hívja fel a figyelmet arra h mi a neve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!