Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi ez a "szobanövény" gyerek?

Mi ez a "szobanövény" gyerek?

Figyelt kérdés
Egyre többet olvasom ezt, hogy akinek a gyereke nem hurrikánként vágtat végig mindenen, az szobanövény. Nem gondolják, hogy ez tök lenéző megnevezés? Mit szólnának, ha az ő gyereküket nevezné valaki kergemarhának. Mert kb egy kategória.
2021. jún. 14. 19:02
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
75%

Én ezt még csak erősen sérült gyerekre hallottam, akik képtelenek a mozgásra, beszédre.

Kérdező, ha neked még nem mondták, akkor mit foglalkozol vele? Most azon idegesíted magadat, hogy lehet ezt gondolják?

2021. jún. 14. 20:12
 12/29 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem ebben semmi nincs. Az én lányom is szobanövény volt. Leraktam ott maradt. Másfél évesen beültettem a homokozóba, 1 óra múlva még ott volt. Aztán kinőtte. Azóta szélvész kisasszony.
2021. jún. 14. 20:28
 13/29 anonim ***** válasza:
41%
Én azokra a gyerekekre értem, hogy "szobanövény", akik az átlagosnál kevesebbet mozognak, és azt csinálnak velük, amit akarnak. Tehát ha a szülő azt mondja, hogy " Te ott leülsz és ott maradsz", akkor minden ellenkezés nélkül így is tesz. Az én lányom ennek az ellentéte, az a másik végleg. Én nem tartom megalázónak, van ilyen gyerek, sokszor én is örülnék, ha inkább ilyen lenne a lányom. De lehet, a fiam ilyen lesz, és nem fogok megsértődni, ha vki "szobanövénynek" fogja nevezni. Nem véletlenül teszem idézőjelbe.
2021. jún. 14. 20:28
 14/29 A kérdező kommentje:

Szerintem meg ez sértő, mintha valami agyatlan rongybaba lenne, akit oda tesznek, ahova akarnak.

És régebben valóban a beteg gyerekre használták (bár szerintem az is elég alázó volt), de manapság már itt minden gyerekre rámondják, akinek a viselkedése miatt nem kell szégyenkezni. És ez főleg azért idegesítő, mert pont azok mondják, akiknek a gyereke egy percre sem marad meg. Persze ők lennének legjobban megsértődve, ha az ő gyereküket neveznéd valahogy, pedig ők is degradálóan használják ezt a szót ezzel a szokásos "nem mindegy gyerek szobanövény" dumával.

2021. jún. 14. 20:53
 15/29 anonim ***** válasza:
79%
Igen, mert torkig vannak a saját gyerekeikkel, csak ezt ugye nem szabad kimondani, mert "jaj, mit gondolnak mások?". És kell valami, amivel odafröclizhetnek azoknak a gyerekek szüleihez, akinek nem szakad le minden egyes alkalommal a pofája, amikor a gyerekkel megjelenik valahol.
2021. jún. 14. 20:59
 16/29 anonim ***** válasza:
46%

A kissebb lányom szobanövény típus.

Soha nem gondoltam erről a kifejezésről azt h degradáló lenne. Szerintem az esete többségében nem is negatívumként használják a kifejezést.

Tényleg olyan. Leteszem, ott marad.

Bezzeg a fiam na ő buldózer

Kinek mi a sértő.

Lehet a te füledet ez bántja, az enyémet meg más.("oszt' lyány vagy gyerek" kérdéstől másztam a falra a szülőfalumban. Nekem ez olyan m8ntha a lány nem gyerek lenne hanem valami tárgy, vagy gaszonállat)

Ettől még nem kell beleképzelni h ezzel lenézik a gyerekedet, vagy hogy nekik "elegük van" a sajátjukból

2021. jún. 14. 21:09
 17/29 anonim ***** válasza:
68%

De igenis degradáló.

Nem egy és nem kettő kérdésnél leírták, hogy xy gyereke azért nem viselkedik normálisan, azért nem tud megülni egy percig, azért nem tud beilleszkedni, azért nem tud köszönni, azért hajigál dolgokat, azért bánt másokat, mert nem szobanövény.

2021. jún. 14. 21:19
 18/29 A kérdező kommentje:
Pontosan. Mintha csak az ilyen lenne az igazi gyerek, a többi meg csak elvegetál.
2021. jún. 14. 21:49
 19/29 anonim ***** válasza:
45%

A szobanövény gyerek az akit leteszel egy helyre és ott marad, még órák múlva is.

A matrica az aki mindig rajtad csüng és legszívesebben visszabújna beléd.

A többemberes hasonlít a matricához, csak ő baromi intenzívebben éli meg a világot.

A beetetős gyerek amelyik nem sír, full nyugodt, nem hasfájós,végig alussza hamar az éjszakát.

Iszsz ugye az igényszerinti szoptatott

Ki hagytam valamit? 🤔

Én amúgy nem tartom a szobanövényt sértőnek, amennyiben persze nem betegség miatt vagy súlyos elhanyagoltság következtében van hozzá szokva a gyerek,hanem a természete miatt van el egymagában.

2021. jún. 14. 21:54
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Mi kislányunk súlyos agykárosodást szenvedett születése után egy fertőzés miatt. Azzal adták haza az orvosok, hogy vegetáló szobanövény lesz. És sok sorstárstól hallom ugyanezt. Én csak ilyen kontextusban hallottam ezt a kifejezést. Szerintem undorító.
2021. jún. 14. 21:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!