Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tennétek a helyemben?...

Mit tennétek a helyemben? Őszintén, fogalmam sincs mi a helyes döntés.

Figyelt kérdés

Nem rég született meg az első kislányunk a férjemmel és mivel ez már egy hetek óta tartó dilemma úgy gondoltam megkérdezek idegeneket, hogy mi igazából a helyes döntés.

A férjem húga (15 éves) nagyon szeretne a keresztanyja lenni és tényleg, nagyon szereti a kicsit, de nem tudom alkalmasnak találni ehhez. Először is, ugye kiskorú, ezért nem tudna úgymond hozzájárulni a keresztszülői kötelességekhez, mivel a férjem és az ő szülei nevelik és még sulizik. Aztán meg ugye, még elég fiatal, ami bár nem gond, de azért mégsem így képzeltem el. Ne értsetek félre, nagyon birom a kiscsajt, jó fej meg szeret minket, de itt jön közbe a másik dilemma.

Nekem is van egy húgom, 19 éves, egyetemista mellette dolgozik. Nagyon megbízható, a terhességem alatt is teljesen számíthattam rá és tudom, hogy ő is él-hal azért, hogy a kicsi keresztanyja legyen, de mégis mindig mondja, hogy adjuk meg az örömöt a férjem húgának és hadd lehessen ő. Viszont én annyira bizonytalan vagyok, eleve itt nálunk családról családra mindig az volt a szokás, hogy mindig a feleség testvére a keresztszülő az ELSŐ gyereknél. Meg én olyan sokszor számíthattam a húgomra, hogy csak benne tudnek megbízni, ha talán történne valami velem meg a férjemmel.

Szerintetek mi a helyes döntés, hogy mindenkinek megfeleljek? Mert azért tudom, hogy a húgom is a szive mélyén szeretne a keresztanyja lenni, de a férjem húga is, sőt ő nyiltan.

24/N

2021. jún. 7. 06:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Mik egy keresztszülő kotelezettsegei szerinted? Mert vallásos szempontból ugye a vallási életre nevelés és ebben való támogatás. Ezt meg tudja adni egy 15 éves is, de nyilván ti ismeritek.
2021. jún. 7. 09:29
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
1-es vagyok. Amikor nekem gyerekem lett nem is akartam keresztelőt tartani. Pont az előbb említett okok miatt, versengés, hiszti, sértődés. Senkit nem találtam alkalmasnak a feladatra. Sem a párom testvérét, sem az öcsémet. Unokatestvér szóba sem jöhetett (korábban ment az odavissza játék ennél, de megromlott viszony miatt ez sem volt opció). Párom apja annyit legyeskedett a keresztelő körül, meg hogy a párom bátyja legyen a keresztapa annak meg egy ismerőse a keresztanyja, hogy beleegyeztem. De úgy mentem bele, hogy elmondtam azt a méltán híres mondást, hogy csak az adjon tanácsot, aki ad kalácsot. Így én egy fillért nem raktam bele a keresztelőbe. Az egészből csak feszültség lett, senki sem nézett szívesen a másikra egy asztalnál.
2021. jún. 7. 09:30
 13/17 anonim ***** válasza:

Nálunk a férjemnek 3 lány testvére van nekem egy fiú és egy lány 18,20 évesek. A lányom nagyon szerette kicsinek is az egyik sógornőmet így úgymond a lányom választotta. Ezt mindenki látta, hogy sokkal jobban szereti, mint a többi nagynénjér A keresztapa a sogornőm férje lett.

Most a kisfiamnál az én családomból választottunk. A hugom és az öcsém a keresztszülei.

Ezt a pároddal döntsd el, hogy mi lenne a jobb választás. Ha lesz még gyereketek akkor nincs baj mert lehet az akit most nem kértek fel.

Én is ismerek olyan embert akinek 2 keresztanyja is van. Nincs azzal gond.

2021. jún. 7. 17:18
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, hasznosak voltak!
2021. jún. 7. 20:01
 15/17 anonim ***** válasza:
36%

#6, nálunk pl az volt az értelme, hogy pontosan tudtam, kik lesznek azok, akik foglalkozni fognak a gyerekkel minden téren, kik azok a négyből, akik hívők is, de így a fél család besértődött volna, hogy az ő oldalukról nincs felkérve senki. Nekem fontos volt maga a keresztelő, megismertetni vele a vallást, de így bele kellett mennem a plusz két főbe, ez van.

Magához a témához: aki nem kirakatból keresztelteti a gyereket, az maga fogja vele megismertetni az adott vallást, nagy valószínűséggel a szülő fogja először elvinni templomba, beiratni hittanra, egyházi sulit választani, stb., nálunk legalábbis így volt, így én igazán nem éreztem ebben a keresztszülő szerepét a saját életemben. Az meg régen (értsd kb 1900-as évek eleje és korábban) tényleg szokás volt, hogy ha a szülők meghaltak, akkor a keresztszülők nevelték tovább a gyereket, bár azért sok helyen ez sem volt így már akkor sem. Ma már azért szerintem ez sincs feltétlen így, én pl. fiatal nagyszülők esetén inkább bíznán rájuk a gyereket az esetleges halálom esetén, mint a nálam mondjuk fiatalabb testvéremre, akinek még nincs családja, lehet akar saját gyereket de így nem lesz rá lehetősége, stb., de nyilván ez is változó, ki hogy gondolkozik erről.

2021. jún. 8. 01:27
 16/17 anonim ***** válasza:
71%
15. Igen es felnott ember vagy, ezek szerint konkret elkepzelesekkel. Nem azert elunk, hozzuk a donteseinket, h masoknak megfeleljunk es ne legyen sertodes. Szerintem meg igenis vannak olyan helyzetek amikor ezt fel kell vallalni, akkor is ha valakinek nem tetszik. Egyetertek a 6ossal, tenyleg nevetseges ez a 4 keresztszulo, de ahogy olvasom a valaszolok tobbsege inkabb bevallalja ezt, minthogy konfrontalodni kelljen Mari nenivel. Meg kell probalni mindenki erzesit figyelembe venni, de ragaszkodnunk is kell az elkepzeleseinkhez ill. ahhoz, amit mi jonak latunk, megha ez masoknak nem is mindig tetszik. En legalabbis ilyen elvek szerint nevelem a gyerekeimet.
2021. jún. 8. 06:40
 17/17 anonim ***** válasza:
A 7essel értek egyet.
2021. jún. 8. 12:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!