Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hol van a határ, amikor már...

Hol van a határ, amikor már nem mondjuk vállvonogatva, hogy "ő gyereke, ő tudja"? Egyáltalán van ilyen?

Figyelt kérdés

Tegnap is olvastam itt egy választ, ahol valakinek a nemtudommilyen rokonának a 2 hónapos gyerekét térden ültetve lovagoltatta(???), és hogy csak annyival elintézte, hogy nem az ő gyereke, nem tud vele mit kezdeni. Tény, hogy érdemben hatni más szülőkre nehéz, főleg ha fontos a jó viszony megtartása, de azért valahol csak van határ, amikor már nem kéne hagyni, hogy a szülő abszolút teljhatalommal uralja a gyerekét. Vagy?

Azért merült fel bennem a kérdés, mert a társaságunkban van egy pár, akik erősen megkérdőjelezhető nevelési módszerekkel élnek. Már többször próbáltunk finoman, óvatosan, kását kerülgetve célozgatni, de ugye az az elv, hogy hát az ő gyerekük, ők tudják az mindig ott van érvként az ő oldalukon. Bennünk viszont már az fogalmazódik meg, hogy lassan a gyerekek oldalán is kellene érvelni, mert így, jelen formájukban káros amit csinálnak (apuka érzelmileg és fizikailag is bántalmazó, anyuka csak érzelmileg távolságtartó, rideg, nem szeretik a gyerekeket és ezt el is mondják nekik, meg éreztetik is velük O.O ).

Az állami szervek csak a legsúlyosabb pár bántalmazott gyerekkel, főleg, hogy amúgy tehetős családról van szó, kiemelni onnan nem fognak senkit, és nem is biztos, hogy nevelőszülőknél jobb sorsuk lenne (most magánintézményekbe járnak, jó környéken, jó anyagi körülmények között élnek, mindenük megvan, már ami az anyagi igényeket illeti). Barátként hol van a határ, amikor mi beleszólhatnánk, hogy ebből elég? És hogy lehetne ezt "jól" csinálni?

2021. máj. 26. 08:02
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%

Szomorúan hangzik, de nemigen tudsz mit tenni azon kívül, hogy a legsúlyosabb esetekben szólsz a gyermekvédelemnek.

Először is a szeretetet nem lehet kikényszeríteni, ezt gondolom, te is belátod. Ezen kívül a szeretetlen, rideg bánásmód nem éri el a hivatal "ingerküszöbét". Ha úgy bántalmazzák, hogy külsérelmi nyomok vannak, vagy a gyerek viselkedésében visszaköszön, akkor lépnek valamit.

Nézd, ha akarod megmondhatod nekik a véleményedet. De kicsi az esély, hogy bármi változik ettől. Ezzel együtt, ha a helyedben lennék, valószínűleg én is megmondanám. Ebben benne van az is, hogy ilyen emberekkel nem akarok barátkozni, tehát nem zavarna, ha emiatt megromlana velük a viszonyom.

2021. máj. 26. 08:46
 2/12 A kérdező kommentje:
A férjem gyerekkori barátja az apuka, én nem kedvelem különösebben, de a férjem nem akarja elveszíteni mint barátot. Én viszont a gyerekeket sajnálom, és sajnos rajtuk az nem segít, ha mi is elfordulunk.
2021. máj. 26. 08:56
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg olyat lehet tenni, hogy ha együtt vagytok, akkor ti látványosan szeretettel fordultok a gyerekek felé, amit lehet, hogy először furcsának tartanak a szüleik, de lehet, hogy valami talán elindul bennük. Legalább látnak valami alternatívát, hogy "jé, így is lehet szólni a gyerekeinkhez, nem csak úgy, mintha a kapcarongyunk lenne".
2021. máj. 26. 09:15
 4/12 anonim ***** válasza:
78%

Engem ezért nem kedvelnek, de én ha bántalmazást tapasztalom, elmondom a véleményem, és nem is érdekel, ha ezért megszakad a kapcsolat.

Ha kicsit, akkor finoman, ha nagyot, akkor kendőzetlenül.

Kicsit úgy képzeld, hogy szomszéddal haverkodott a gyerekem, gyakran mentünk együtt a buszon, nem ugyanoda jártak oviba. Nagymamát ismertem csak. Folyton szidta azt a szerencsétlen fiút. Olyanokat elnéztem, hogyha csak kicsit szapulta, de mikor közölte vele, hogy "te egy rossz gyerek vagy, és csak csúnyát tudsz rajzolni" akkor beleszóltam, hogy "biztosan szép a maga módján, meg hű, milyen okosan állsz kapaszkodva, igazán szépen viselkedsz, a nagyi biztos ezt is észreveszi és nem úgy érti". A nagyi nem díjazta, csendben maradt, nem kezdett rákontrázni, hogy de szerintem rossz gyerek és pocsékul rajzol,, de látszott, hogy berágott.. nem érdekelt, azóta másik ajtónál szállnak fel és nem jönnek oda. :D

Ezekből több is volt. Aztán egyszer előttem verte a gyereke fenekét egy anyuka barátnőm, legalább 6ot ráhúzott, a gyerek nyögéseit hallottam. Közben nem szóltam bele, de utána beszélgetés közben említettem, hogy a gyerekemnek(az enyémnek) majd egy szava sem lehet velem szemben, mert annyi rossz szülő van, akik verik a gyereket(engem is vertek), és apám felé se nézek. Na vele se beszélünk már, szerinte ő nem veri a gyerekét, csak neveli..

Őszintén nem sajnálom, ha valamit elítélek és rémesen rossz dolognak tartok, nem fogom lekicsinyleni a dolgot, csak mert egy barátom teszi. Épp ellenkezőleg, meg kell mondani, mert pont egy barát az, akinek ezen el kellene gondolkoznia és nyíltan kell megmondani, csak szóba hozni nehéz

Nem tudom nálatok mi folyik, nem szeretik és ridegtartás.. De lehet, csak rosszul fogalmaznak, és a" nem szeretem, amikor így viselkedsz" helyett azt mondják, hogy "nem szeretlek"..Nem?

Erre én felhívnám a figyelmüket, hogy "Hű Balázs, vigyázz, mert még félreérti a gyerek és azt fogja gondolni, nem szereted, mikor csak a viselkedésével van bajod és mind tudjuk, hogy te szereted őt!"

Az én módszereimmel is van baja pár ismerősnek, pl a szomszéd a görkorizni tanuló 8 éves gyerek kezét két órán át szorosan fogta, belekarolt(szerintem úgy nem lehet megtanulni), én meg az én 7 évesemet veszélyeztettem szerinte, hogy összetöri magát és nem tanulja meg, ha nem húzom, helyette noszogattam, hogy hajtsa, álljon fel egyedül, érezzen rá, próbálkozzon(nem nagyon törte magát:) A másik gyerek folyamatosan veszekedett vele, hogy engedje már próbálkozni, az én gyerekem meg tiltakozott, hogy ő bizony nem fog próbálkozni, húzzam én. :DD Az ő gyereke vagy 8szor elesett a fogás ellenére, az enyém egyet sem, ugyanis nem volt hajlandó hajtani magát, csak lépkedett vagy passzívan csimpaszkodott belém, miközben húztam. Egyik gyerek sem tanult meg korizni aznap, de a másik fél lábbal néha már hajtotta magát.

Azóta nem beszélünk, kb 2 hete volt, célzott rá, hogy sokat várok a kisgyerektől, mert a fiatal(30 vagyok) anyák ilyenek, amíg az ő generációja gondoskodó.. elengedtem a fülem mellett, szerinte nem értettem meg:)

Ez abszolút megbocsátható, ő ilyen, ezen nem fogunk összeveszni, én legalábbis nem sértődök meg rajta.

Egyébként most gyorsan utánanézek, mert én magamtól tanultam meg korizni, aztán kitudja lehet igaza volt.

2021. máj. 26. 10:13
 5/12 A kérdező kommentje:
"De lehet, csak rosszul fogalmaznak, és a" nem szeretem, amikor így viselkedsz" helyett azt mondják, hogy "nem szeretlek"..Nem?" - bárcsak. Sajnos konkrétan a szemébe mondja, hogy "kislányom, én téged nem szeretlek, az autómat jobban szeretem nálad, ha nem kéne a magánovidat fizetni (ha nem léteznél), akkor drágább autót vehetnék" és ehhez hasonlók. Ritka gusztustalan. És emellett apuka keze nagyon gyakran eljár. Ő azzal érvel, hogy "erős" lelkű gyereket nevel. Hát szóval... Én sem vagyok tökéletes, nyilván, de az én érveimet mindig elhessegetik, mert csak egy gyerekem van, az is lány, nem tudom milyen hárommal, ahol ráadásul kettő fiú. Csak tudnám, minek kellett a három gyerek, ha már az elsőt se szeretik (semmilyen CSOK meg hasonlót nem vettek fel)... És babaként se szerették. Sajnos. Szóval nem tudom, hogy lehetne rájuk hatni, hogy azért mégse tegyék tönkre teljesen a gyerekeiket. Vagy legalábbis ennél jobban ne. Mondhatnám, hogy nem az én dolgom, semmi közöm hozzá, de vérzik a szívem a gyerekek láttán, amikor elmegyünk valahová, és egyszerűen látszik rajtuk, hogy bárki mással szívesebben vannak, mint a szüleikkel.
2021. máj. 26. 11:03
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek, ritka gusztustalan.

Mondjuk lehet, hogy ilyenre beszólnék, hogy akkor inkább mentek volna moziba, mikor a gyerekük fogant és egy (pontosabban három) lelki sérült kisgyerekkel kevesebb lenne a világon.

És ha olyat mondanának, hogy könnyű neked eggyel, nyugodtan kérdezz vissza, hogy akkor mi a fészkes fenének van nekik három, ha képtelenek őket szeretni.

2021. máj. 26. 11:08
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Te jó ég! Ezt viszont jelenteném a gyámügyön, kimeríti az érzelmi bántalmazás fogalmát.. Akár névtelenül is, gyermekvédelemnél.. nem is tudom hogy jön ez fel. Van egy ismerős kislány, vele csak a lazább dolgokat csinálták meg a szülei, a gyereket kiszűrték az oviban, mert panaszkodott, hogy nem szeretik, illetve a rokonainak is újságolja. Őt csak keményen nevelik, neki meg feltűnt, hogyha ő leesik a hintáról, senki sem vígasztalja, a többieket meg igen, és 7 évesen már ki merte nyitni a száját. De neki mondogatják, hogy szeretik..
2021. máj. 26. 11:09
 8/12 anonim ***** válasza:
70%

Egyébként érdekes, hogy itt is semmi jelentősége, hogy az ovis gyerekeknél apuka keze gyakran eljár-tehát rendszeresen üti a gyerekeit, de te is azt emeled, hogy megmondja nekik, hogy nem szereti őket..

Ez a kettő együtt olyan indok, ami miatt védelembe fogják venni a gyerekeket és egészen biztosan ki fog derülni a pszichológiai vizsgálaton. Mivel mindent lehet magánban, ezért csak a védőnő a kapcsolatuk, gondolom dokihoz is magán, meg oviban is magán, neki kellene jelezni, keresd ki a körzetest, mert más állami szervvel nem találkoznak, aki intézkedhetne! Sajnálom, hogy elsőre nem hittem neked és kételkedtem, hogy talán félreértetted a dolgot. Egyébként ilyen férjjel is kétszer meggondolnám a kapcsolattartást, ha a férjem helyeselne vagy eltussolna gyermekbántalmazást, akkor nem sokáig maradna a férjem, ráadásul rettegnék, mit is gondol valójában, ha ilyet van gyomra elnézni..

2021. máj. 26. 11:15
 9/12 A kérdező kommentje:
#7 jelenteném én a gyámügynek, de ők meg mit csinálnak? Nevelőszülőknél sem feltétlenül lenne jobb a kicsiknek, de még az is kétséges, hogy egy felső-középosztálybeli családból kiemeljenek gyerekeket. Meg az anyjuk ha nem is szereti őket, de már ragaszkodik hozzájuk, ő nem kifejezetten bántja őket, csak nem is áll ki értük annyira az apával szemben, mint az (nekem) természetes lenne.
2021. máj. 26. 11:15
 10/12 anonim ***** válasza:
66%

Mit? Felmérik a gyereket, kijárnak látogatni, x-y terápiára kötelezik őket és kilátásba helyezik, hogyha nem javul a dolog, ki is emelhetik a gyerekeket. Az ilyen emberekben van annyi, hogy bepánikolnak ki tudja ezt meg róluk, és hogy nehogy rontson a hírnevükön, hogy talán alkalmatlanok szülőnek, visszavesznek a dologból!

Szerintem sem emelik ki(sajnos) csak rájuk ijesztésnek jó. Mellesleg lehet, hogy anyuka löketet kap egy váláshoz, ha látja, hogy mások is elítélik a férje viselkedését, mert ezek alapján tőletek nem kap megerősítést, lehet azt hiszi, ő a hülye, amiért túl elnéző a gyerekeivel.. apuka meg csak felügyelt láthatást fog majd kapni, ahol nem fogja vadidegen jelenlétében szavakkal és tettekkel bántani a gyerekét.

Szerintem ez történhet "legrosszabb" esetben. De ami valójában fog, az a gyerekek felmérése, kapcsolati felmérés, védelembe vétel, és nevelési terv készítése, kötelező terápia a gyerekeknek és kötelezően előírt terápia a szülőnek.

Én drukkolok egy válásnak is, mert aki védtelennel szemben kegyetlen, az nem csak egyet bánt, hanem a feleséget is, az is védtelen, gondolom kitartott és GYEDEN vagy GYESen van, illetve fizikailag sem lenne képes megvédeni magát. Szóval én úgy nézném azt a nőt, hogy már ő is kapott a férjtől rendesen, ő is áldozat valamilyen szinten.

2021. máj. 26. 11:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!