Miért tolódott ki ennyire a gyerekvállalás?
Mert más lett az élet is. Korábban általános volt a húsz éves kori házasság és gyerek, manapság a karrier, a fiatalság előrébb való mint a megállapodás. Tisztelet a kivételnek.
Jómagam sem voltam épp felnőtt 20 évesen, szerintem később érnek be a fiatalok a családalapításra, mint korábban.
Mert sokan küzdenek - férfiak és nők is - meddőségi problémákkal és évekbe telik összehozni egy gyereket.
Egyre több olyan házaspárról tudok, meg látok fb-on, akiknél 5-8-15 év házasság után születik az első baba. Nem hiszem, hogy ennyi idő után jutott eszükbe először a családalapítás gondolata, csak valószínűleg sokáig kellett várniuk.
"szerintem később érnek be a fiatalok a családalapításra, mint korábban."
Hát, én azért nem azt látom a szüleinek 50-60 éves generácioján, hogy olyan érettek lettek volna a gyerekvállalásra, csak akkor az volt a szokáa, hogy 20 évesen férjhez mentek és szültek. Aztán 30 éves korukra a többség elválta vagy utálta már egymást, csak nem tudott/akart elválni.
Tudatosabbak az embereķ, előbb magukat rakjàk össze. Egy gyerek felnevelèsèhez (optimàlisan) stabil szemèlyisèg kell.
Plusz ott van az egzisztencia. Règebben nem volt termèszetes az egyetem, előbb kezdtek el dolgozni.
Pàrtalàlàs is több időt vesz igènybe, meg kell ismerni a màsikat, ami nem hònapokban mèrhető. Meg ugye jò lenne kettesben is lenni baba előtt.
29 èvesen szültem 7 èves kapcsolatba, baràti tàrsasàgban elsőkènt.
Az én szüleimnek pl meg segítettek a szüleik.
Én már azt hallgattam, hogy nehogy a nyakukra merjek szülni, és hát így 28 éves koromra tudtuk a párommal megteremteni a feltételeket.
(Az ő szülei sem akartak segíteni, de pl őket is lakással indítottak a hazassagba.)
Szerintem a támogató családi környezet is meghatározó.
Egyébként a 7-esnek is igaza van. Az én szüleimet is segítették a nagyszülők, fizették az esküvőt, az építkezésbe is be segítettek anyagilag, és ott lakhattak babával, míg felépült a ház. A többi gyermeküknek is segítettek (sőt, anno a nagy szüleim is örökölt házban kezdték).
Na, most, mi vagy az unokatestvéreink már semmit nem kaptunk anyagilag, arról meg pláne szó sem lehetett, hogy ott lakjunk 2-3 évig spórolni, albérletbe mentünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!