Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hány évesen és milyen anyagi...

Hány évesen és milyen anyagi háttérrel vágtál bele a gyermekvállalásba?

Figyelt kérdés

9 éve vagyunk együtt a férjemmel, úgy nagyjából 4 éve döntöttük el, hogy szeretnénk gyerekeket, de az anyagiak miatt mindig csak halogatjuk a dolgot. Szülői segítségünk egyáltalán nincs, az 5 év alatt összegyűjtött megtakarításunk jelentős része egy családi tragédia miatt fel lett használva tavaly, így szinte nulláról kellett kezdenünk. Nem is látom magam előtt, hogy mikorra lesz meg az önerőnk így egy lakáshitelhez. Már 29 illetve 32 évesek vagyunk, szeretnénk 2 gyereket, de hiába keresünk aránylag jól, albérlet mellett nem tudunk annyit félretenni, hogy a közöljövőben saját házhoz jussunk. Úgy voltam vele, hogy albérletben nem szeretnék gyereket vállalni és a félretett pénzünk mind el is menne a babára, de mikor, ha nem most? Már nem leszünk fiatalabbak. A férjem már évek óta mondogatja, hogy nem lenne akkora katasztrófa, ha nem saját házba születik, de én annyira bizonytalannak érzem. A tulajunk engedné, hogy átalakítsuk a vendégszobánkat babaszobává, illetve itt élünk 5 éve, jól ismer minket, de még így is rizikós. Gondolkozunk a babavárón is, de azzal úgy igazából nem lennénk kisegítve, mert mellé nagyjából 1,5M megtakatításunk van, ennyiből pedig egy felújítandó romhalmazt tudnánk max. venni. Az lenne a kérdésem, hogy van olyan, aki hasonló okokból albérletben vállalt babát? Később hogyan alakult az életük? Ti inkább várnátok még éveket, hogy meg legyen a saját ingatlan vagy nem halogatnátok tovább és belevágnátok így is ennyi idősen?

29/N

2020. nov. 11. 09:47
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Sosem lesznek ideálisak a körülmények a gyerekvállalásra, ha mindig csak azt nézitek, hogy ez is meg az is hiányzik. Viszont ahogy mondod, nem lesztek már fiatalabbak és amúgy semmi sem garantálja, hogy egyből összejön. Mi majdnem egy évig vártunk a pozitív tesztre, addig is gőzerővel lehet félretenni, amit lehet. Amúgy mi megalkudtunk, kisebb lakást vettünk, mint amire valójában szükségünk lenne, mondván, hogy félreteszünk és hamarabb előtörlesztünk- időközben jött a babaváró is, így 3 év alatt kifizetjük a teljes hitelünket egy olyan lakásra, ami azért még egy pár évig jó lesz akár két gyerekkel is (másfél szobás lakás, a félszobában van most a mi hálónk és a "gyerekszoba" is, de végső esetben kiköltözünk a nappaliba, ha már több hely kell a gyerek(ek)nek- most még csak egy babánk van, és a vírus miatt elhalasztottuk egy picivel a tesó-projektet). Szerintem nem ördögtől való a hitelfelvétel, és a babaváró+CSOK esetleg már kapásból 25 millió, amire képességeitekhez mérten fel tudtok venni egy piaci hitelt is, ha még szükséges (Budapesten még szükséges).

Nálunk egyébként így jött a gyerek: másfél szobás, hitellel terhelt de saját lakás (babaváróval előtörlesztve nagy része), átlagon felüli jó fizetés mindkettőnknek, egy hitelmentes, 8 éves autó, 2 év házasság és összességében 5 év kapcsolat. 26 voltam, amikor teherbe estem, 27, amikor megszületett.

2020. nov. 11. 11:02
 12/23 anonim ***** válasza:
76%
25 évesen külföldre költöztünk, egy évre rá jött a gyerek, albérletbe. Azóta nagyobb lakásba költöztünk. Jövőre tervezünk házat venni.
2020. nov. 11. 11:07
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Babaváró+ hitel. Sokkal több értelme van, akkor már a sajátot törlesztitek és nem az albit fizetitek( plusz lehet elötörleszteni is ha úgy alakul). Ha nincs lehetöségetek tehermentes ingatlant venni ez az opció, hogy-hogy nem gondoltatok rá?

Én legalábbis albiba nem szívesen vállaltam volna babát.

2020. nov. 11. 11:14
 14/23 anonim ***** válasza:
80%
Ha szeretnétek akkor vagjatok bele. Persze lehet gyűjtögetni aztán 40 évesen meddőségi kezelesre költeni. Ha albit ki tudjátok fizetni akkor hitelt is tudnátok. Önerő sem lehet gond, hiszen ott a babavaro. 10 millió plusz a ti jelenlegi megtakarításotok elég sok lehetőség egy saját házra vagy lakásra ahol a fix törlesztő részlet sem lenne magasabb mint most az albira ablakon kiszort pénz.
2020. nov. 11. 11:33
 15/23 anonim ***** válasza:
63%

Alberletbe jott mindharom, most koltozunk kertes hazba (sajat). Szamomra joval fontosabb volt a stabil munkahely mindkettonknek es a stabil parkapcsolat mint hogy mennyi van adott esetben a megtakaritasszamlankon.

A legnagyobb 9eves, neki kell mar a kulon szoba, most teljesul, de ezt leszamitva teljesen boldog eletunk volt eddig is igy. Hiteltorleszto helyett rengeteget kirandultunk, megvettuk amire szuksegunk volt, jokat ettunk hazon kivul. Most ezekbol vissza kell venni de lesz mindenkinek sajat szobaja, hat nemtudom. Ez csak Magyarorszagon sarkalatos h legyen sajat ingatlan a neveden, itt kulfoldon ezt sokkal lazabban kezelik az emberek es joval mobilisabbak is. A jo munkahelyunk biztositani fogja mindharom gyereknek az egyetemre valot. 2.5szereset keresem az otthoni fizumnak.

2020. nov. 11. 11:41
 16/23 anonim ***** válasza:
74%

#15: drágább a törlesztő mint az albi?

Mert itt Magyarországon amit albira kiszorsz annyiból törlesztőt is fizetheted, szóval anyagilag semmivel se rosszabb de legalább biztosabb, hogy nem dobnak ki.

2020. nov. 11. 11:47
 17/23 anonim ***** válasza:
16%

Majdnem 3xosa a torleszto. Nem veletlen h a legtobben alberleteznek.

Egyetlen pozitivum talan h ha 10ev mulva kiszallunk es hazakoltozunk, akkor amit 10evig beletettunk, abbol otthon siman tudunk egy szep kerteshazat venni magunknak vagy 3 lakast a 3 gyereknek.

Mondjuk nem ezert vagyunk itt.

A ferjem is ezzel ervel h addig sem kidobott penz. Igy viszont 22evig koteleztuk magunkat h kipengetjuk havonta azt az osszeget ha esik, ha fuj, ha Covid van, ha nincs, ha eltort a labad es akkor is ha mind3 gyerek egyszerre valt ruhameretet.

Nekem az alberlet olyan h ha nem jo itt, tovabballunk. Persze a gyerekeknek stabilitas kell, nem vandorciganyelet es szerintem a legtobb ember ezert is szereti ha van sajat lakas. De az a sajat is sokszor a banke... nehez ugy.

Mindenesetre en nem vartam a tokeletes allapotra babavarashoz, 28 voltam, hazas es gyerekre vagytunk. A nagyobb koltsegek joval kesobb jonnek, azt meg senki nem tudja megjosolni h 10-20ev mulva milyen anyagi korulmenyei lesznek. Bizni kell benne h megoldodik, nekem bevalt ez. De tovabbra is tartom h egy keresokepes szakmaval az ember tovabb jut mintha most fel tud mutatni x milliot a bankszamlajan.

2020. nov. 11. 12:09
 18/23 anonim ***** válasza:
49%

#17 nekünk Angliában £100-tal kevesebb a törlesztőnk mint az albi volt. Ezt a hiteligenylésnél így állítottuk be. Többet is be tudtunk volna vállalni, de úgy kalkuláltunk, hogy ha valamelyikünk fizuja kiesik,a törlesztőt akkor is tudjuk fizetni. Viszont minden hónapban többet teszünk a mortgage számlára, így felül biralatkor csökken a futamidő.

Mikor 5 év albi után kikoltoztunk kiszámoltuk mennyit fizettünk ki a főbérlőnek, sírni támadt kedvem, hogy a házunk árának az ötödét szórtuk ki az ablakon. De hát na, valahol lakni kellett amíg osszeraktuk az önerőt.

2020. nov. 11. 12:24
 19/23 anonim ***** válasza:
50%

Én 27,párom 42,saját csaladi ház. De volt/van hitelunk stb.. És?

Fizetjük. A kicsinek és nekünk is mindenunk meg van.

Ha arra vartunk volna hogy legyen 10 millionk.. Hát 60 evesen se vallaltunk volna gyereket.

Fontosabb a családunk és az ésszerű keretek , nem vagyunk nagyravagyoak.. Boldogok viszont igen.

2020. nov. 11. 12:33
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

" De az a sajat is sokszor a banke... "

Hát nem éppen. Jogilag a tulajdonosé, a banknak csak jelzálog joga van. Egész más, mint egy albi. Albiban a tulaj bármikor kidobhat hiába fizetsz rendesen, a banknak erre semmi lehetősége (amíg rendben fizetsz, de amúgy még utána is elég hosszadalmas mire kidobhat). Az albi díjat simán emelheti a piaci viszonyok szerint a bérbeadó. A hitel (ha olyat választasz) teljesen fix, kiszàmítható 10-20 évre.

2020. nov. 11. 12:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!