Kisbaba megütése?
Kicsit ledöbbentem ma délelőtt. Barátnőmmel 1 hónap különbséggel szültünk, ma átmentünk délelőtt hozzájuk kicsit. Mostanában kezdtünk bandázni, hogy nagyobbak a gyerekek kicsit ( 6 ill. 7 hónapos) Kiegyensúlyozott, szeretetteljes embernek ismerem már 15 éve. Amit viszont ma tett, megdöbbentett. Nagyon sírt, visított a fia, sehogy se tudta megnyugtatni. Mikor már ez ment 10 perce rácsapott a kis fejére. Nem nagyot, de direkt célzott ütés volt. Persze a gyerek ettől még jobban sírt. Először nekiestem,hogy normalis-e, mi baja van? Erre mondta, hogy nekem könnyű, az én babám mindig vidám ( nyilván nem így van) az övé meg folyton sír,legalább már van oka is rá. Összepakoltam és eljöttünk. Otthonról felhívtam, hogy nagyon kimerült vagy csüggedt-e, mondja el mi a baj, segítek, elviszem a babát sétálni, megetetem stb,ő pihenjen, vegyen egy fürdőt, de ne bántsa. Azt mondta nem volt nagy ütés, ne drámázzak, foglalkozzak magammal. Amúgyse bírnám ki a fiával, mert nem olyan angyalka, mint az enyém.
Ti mit tennétek? Normális ez a viselkedés? Depressziós? Bántani fogja a gyereket ettől jobban? Szóljak a férjének?

Értem, mit írtok, de ez egy 15 éves barátság, nagyon nagy arculcsapás ez, én nem tudom elképzelni,hogy nincs valami komolyabb baja..ugye kevesebb volt a beszélgetés,találkozás mostanában a gyerekek miatt is, meg a Covid miatt is, párszor mondott fura dolgokat messengeren, de pl. én is írok naplót szülés óta, néha nekem is voltak elég sötét bejegyzéseim, hogy soha többé nem szülök, nem bírom stb., dehát nyilván nem is egyszerű, meg ugye az alvashiány elég gyötrelmes tud lenni. Csak ugye telik az idő és hozzászokik az ember az új életéhez és megszereti. Lehet depressziós vagy komoly pszichés gondja van, akkor szokták bántani a babát. Egy értelmes, kedves nőről van szó, ha más mondja róla ezt, nem én látom, el se hiszem.
Most nem áll vélem szóba..

És mit éreznél, ha valami történik azzal a babával? Ezen a viselkedésen is ledöbbentél.
Azok a szülők akik pl. megrázzák a babájukat, azoknak a barátai se feltételezik soha, hogy mikre képes az adott szülő. Mindig olvasni, hogy el se hiszik, a légynek sem tudna ártani.

Kicsit azért úlreagálod, plusz az ő gyereke, az ő dolga hogyan neveli. A gyerekorvosnak pedig kötelessége jelenteni ha fizikai erőszakra jeleket talál, neked viszont nincs semmi bizonyítékod, kockázatos így bepanaszolni bárkinél. Bárki mondhat bármit.
Akár valóban láttad akár kitaláltad. Ne avatkozz bele mert rosszul is járhatsz. Ha igaz a sztori, és nem értesz egyet, szüntesd be a barátságot, de ne gerjeszd a feszültséget, simán letagadhatja mások előtt, ha beárulod, és még te leszel a hazug.

Ez a szólj a férjének de rossz... Mit gondolunk, a férj kicsoda, micsoda? Valamiféle fölérendelt pozícióban van, ahonnan joga van jól "helyrerakni" a feleségét, ha értesül a "disznóságáról"? Azon túl, hogy egyébként jól magára hagyta a nőt, hogy kínlódjon egyedül a (nehéz) gyerekkel. Ja, tudjuk, dolgozik... 😏 Hát neki így aztán végképp nincs túl sok joga a helyrerakáshoz, majd ha végigcsinált pár hetet egy ilyen gyerekkel úgy, ahogy szerencsétlen nő, akkor esetleg. Mondjuk valószínűleg tud róla, elpanaszolhatta neki a felesége, hogy milyen a gyerek, úgyhogy ha szólnál neki, lehet, hogy ő is hasonló stílusban válaszolna, mint a felesége, ha nem durvábban.
A valódi segítség pedig az, hogy szakembert ajánlasz. Nem, nem anyának. A babának. Ugyanis az nem feltétlenül normális, hogy ő ilyen. Az normális, hogy ezt az anyja nehezen viseli. De talán lehet valamit kezdeni a gyerekkel már most (TSMT pl. 3 hónapos kortól már mehet!), hogy normalizálódjon a "viselkedése".

Előző vagyok: a nagyon okos, kis fejlett, többet tud a koránál dologgal csak óvatosan. Lehet, túl gyorsan végigszáguldott a fejlődési lépcsőfokokon, nem eleget "időzve" egyik-másiknál, esetleg még ki is hagyott vagy felcserélt ezt-azt. A hasfájósság egy jó duma szokott lenni arra, amikor nem tudják, mi a gond valójában. A 8-10 ébredés nem oké. Valami van... Lehet, egy későbbi ADHD jelei láthatóak most. De lehet ételallergia vagy -intolerancia is (pl. tej, glutén a legtöbb szervezetnek nem barátja).
Innen kéne megközelíteni, nem anya oldaláról. Csak ez a nehezebb út. Anyát hibáztatni, meg- és elítélni könnyebb.

Kedves elözö!
Nem sok ennyire ostoba emberrel találkoztam, mint te. Csak hülyeséget írsz, de azt minden sorban.
Meg lehet ütni egy kisgyereket, vagy totyogót, az sem szép dolog, de baja nem lesz tőle, ha nem vered agyon, maximum a kapcsolat lesz szar, de ilyenkor a szülő reménykedik, hogy nevelési célzattal tette, hátha harásos lesz. De egy kisbaba nem fog fel semmit abból ha megütik! Fogalma sincsen semmiről, nem fog ettől kevesebbet sírni Ráadásul baromi sérülékeny. Eszembe sem jutna megütni és egyetlen normális embernek sem!
Kérdező! Ennek a barátságnak szerintem annyi, nekem is volt olyan barátom, aki megkattant és fájó szívvel, de megszakítottam vele minden kapcsolatot, tizenx év után. Nyugodtan szólhatsz a férjnek a kisbaba érdekében, legalább tiszta lesz a lelkiismereted, beszélni meg úgyse nagyon fogsz velük többet.
17-es, én értem, hogy nehéz az anyának, de attól nem ütheti a gyereket. Fél éves, nem tud beszélni, csak sírással kommunikál. Nekem sincs "álombabám", bár valószínűleg egyszerűbb vele, mint a barátnőm kisfiával, de nekem se alukálja át az éjszakát, nem marad el babakocsiban stb. Amikor gyereket vállalunk, benne van a pakliban mindenféle. Lehet dühös, fáradt, kimerült, berakhatja a kiságyba, amikor órák óta sír és rázárhatja az ajtót 10 percre, ha már nem bírja, de ne verje 🥺 Nagyon könnyű csontját törni, agyvérzést okozni neki, még kicsi! Vagy akinek beteg, problémás gyereke van az ütheti? Kérjen segítséget inkább.
Szóltam a férjének, kiderült, hogy vannak gondok elég rendesen. De többet nem szeretnék írni, igyis sajnos " kiadtam" egy csomó nem publikus infót, hiába anonim az oldal. Köszönöm az eddigi válaszokat. Ennek a barátságnak, ha nem is örökre, de egy időre tuti vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!